UiPatch: Η εταιρεία από τη Ρουμανία που πήρε 568 εκατ. δολάρια για αυτοματοποίηση

UiPatch: Η εταιρεία από τη Ρουμανία που πήρε 568 εκατ. δολάρια για αυτοματοποίηση
Η αξία της εταιρείας που δραστηριοποιείται στη Ρομποτική Αυτοματοποίηση Διεργασιών ξεπερνάει τα 7 δισ. δολάρια.

Η UiPatch είναι πλέον η εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο στην κατηγορία του RPA ή αλλιώς «Ρομποτική Αυτοματοποίηση Διεργασιών» (Robotic Process Automation). Πρόκειται για την τεχνολογία πίσω από την αυτοματοποιημένη εκτέλεση επαναλαμβανόμενων εργασιών μεγάλου όγκου τις οποίες δεν εκτελεί ο εργαζόμενος, αλλά ένα πρόγραμμα-ρομπότ.

Η πλατφόρμα της βοηθάει τις επιχειρήσεις να αυτοματοποιήσουν επαναλαμβανόμενες εργασίες που βασίζονται σε λογισμικό, και κατάφερε να σηκώσει 568 εκατ. δολάρια στον τέταρτο γύρο χρηματοδότησής της. Τη χρηματοδότηση της UiPath στήριξαν επενδυτές όπως το hedge fund Coatue Management, αλλά και οι CapitalG, Sequoia, Accel, Madrona Venture Group, IVP, Dragoneer, Wellington, Sands Capital.

Συνολικά η εταιρεία έχει καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω από ένα δισ. δολάρια, καθώς μόλις πριν 6 μήνες είχε χρηματοδοτηθεί με 153 εκατ. δολάρια και 225 εκατ. δολάρια αντίστοιχα.

Η αξία της UiPath ξεπερνάει πλέον τα 7 δισ. δολάρια. Καθ’ όλου άσχημα…δηλαδή για μια εταιρεία που ξεκίνησε από το Βουκουρέστι στη Ρουμανία το 2005 με την ονομασία Deskover, «χτίζοντας» βάσεις δεδομένων για εταιρείες όπως η Google και η Microsoft.

To 2015 πήρε τη σημερινή της ονομασία και έδωσε ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στο RPA, ενώ δύο χρόνια μετά μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, κρατώντας όμως το κομμάτι της ανάπτυξης στη Ρουμανία.

Το RPA αποτελεί ένα από τα επόμενα τεχνολογικά «next big things» στον απαιτητικό δρόμο της ψηφιακής μετάβασης των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με έρευνες της Gartner και της P&S Market Research, η αγορά έχει μεγάλες προοπτικές και κυμαίνεται ανάμεσα σε 2-8 δισ. δολάρια μέχρι το 2023, με πάνω από το 85% των εταιρειών να έχουν υιοθετήσει αυτή την τεχνολογία μέχρι τότε