Uni Systems: Κάνει focus σε άμυνα, κυβερνοασφάλεια και… διάστημα
- 07/05/2025, 09:15
- SHARE

Οι οικονομικές επιδόσεις καθώς και η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην υλοποίηση του στρατηγικού πλάνου της Uni Systems παρουσιάστηκαν από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Γιάννη Λουμάκη κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής συνάντησης παρουσία του Προέδρου του Δ.Σ. του Ομίλου Quest κ. Θεόδωρου Φέσσα και της Αντιπροέδρου του Δ.Σ. κας Έφης Κουτσουρέλης.
Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Quest κ. Απόστολος Γεωργαντζής, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος κ. Μάρκος Μπιτσάκος και ο νέος Πρόεδρος της Uni Systems κ. Μιχάλης Τσαμάζ.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο εισόδου στο Χ.Α.
Για τη σημαντική συμβολή της Uni Systems στην ευρύτερη ανάπτυξη του Ομίλου, έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ομίλου Quest κ. Θεόδωρος Φέσσας, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων εξαγορών και συμπράξεων με τρίτες εταιρείες.
«Η Uni Systems έχει πετάξει. Είναι διεθνής πια! Έχουμε στόχους εξαγορών, αλλά και τα εχέγγυα για να μιλάμε με δυνατούς παίκτες της παγκόσμιας αγοράς. Σε επίπεδο εξαγορών εξετάζουμε εταιρείες, όχι μόνο στην Ελλάδα, με τεχνογνωσία πάνω στο κομμάτι του cybersecurity και του space» ανέφερε χαρακτηριστικά. Όσο για το επίμονο ερώτημα των δημοσιογράφων για την ένταξη της Uni Systems στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο κ. Φέσσας αναγνώρισε πως πρόκειται για έναν θεσμό ο οποίος σήμερα στερείται εταιρειών τεχνολογίας και είναι ένα σενάριο το οποίο η διοίκηση έχει αφήσει ανοιχτό.
Εστιάζοντας στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, ο κ. Λουμάκης υπογράμμισε ότι το 2024 η ανοδική πορεία συνεχίστηκε, με εξαιρετικές προοπτικές που υπογραμμίζονται από τα έσοδα 242 εκ. ευρώ (ενοποιημένα με την Intelli Solutions, της οποίας η Uni Systems κατέχει το 90%), 12% ετήσια ανάπτυξη και 680 εκ. ευρώ ανεκτέλεστου υπολοίπου. Το μεγαλύτερο μερίδιο στα έσοδα εξακολουθεί να κατέχει ο κλάδος των διεθνών αγορών με ποσοστό που ανέρχεται σε 45%, και ακολουθούν ο χρηματοοικονομικός και τραπεζικός τομέας, ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας.
Η επένδυση στους στους βασικούς πυλώνες του στρατηγικού σχεδίου της Uni Systems (Cloud, Cybersecurity, Data Analytics, Fintech, IT Consulting, Managed Services και Customer Experience) ενισχύθηκε μέσα στο 2024, με έσοδα που ξεπέρασαν τα 71 εκ. ευρώ.
Σταθερός ρυθμός ανάπτυξης 16% την τελευταία πενταετία
«Η ανοδική οικονομική πορεία της Uni Systems συμβαδίζει με την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού τη χρονιά που πέρασε, με περισσότερες από 500 προσλήψεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, και συνολικό αριθμό των εργαζομένων που ξεπερνά τα 1.800 άτομα. Παράλληλα, η Uni Systems αποδεικνύει έμπρακτα την έμφαση που δίνει στον τομέα Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας, με την υπογραφή δύο μνημονίων συνεργασίας του Pleiades IoT Cluster για την ανάπτυξη Innovation Centers στην Καλαμάτα και τη Χάλκη».
Ως προς τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας, ο κ. Λουμάκης τόνισε ότι αυτά περιλαμβάνουν την ενίσχυση της ανάπτυξης στις αγορές του εξωτερικού, πέρα από τους οργανισμούς της Ε.Ε., καθώς και σε άλλες χώρες όπως η Αγγλία και η Κύπρος, ενώ αναφέρθηκε και στη δραστηριοποίησή της στην αμυντική βιομηχανία. Δεδομένων των γεωπολιτικών εξελίξεων παγκοσμίως και στην Ευρώπη, του ευρωπαϊκού ReArm Europe Plan/Readiness 2030, αλλά και των σχετικών ανακοινώσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Uni Systems αποτύπωσε τη στρατηγική κατεύθυνση προς την υλοποίηση των σχετικών έργων.
Πρόσθεσε πως σε όλη την πενταετία διατηρήθηκε ένας σταθερός ρυθμός ανάπτυξης κοντά στο 16% και πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 300 ενεργοί πελάτες σε περισσότερες από 20 αγορές και 900 έργα που υλοποιούνται αυτή την περίοδο. Ωστόσο, υπάρχει ένα ανεκτέλεστο υπόλοιπο πάνω από 680 εκατ. ευρώ.
Τα έργα του RRF και η κόντρα με το Υπουργείο για το Κτηματολόγιο
«Παρόλο που δραστηριοποιούμαστε πάνω από 61 χρόνια στον χώρο της Πληροφοριακής, παραμένουμε νέοι και δυναμικοί. Υλοποιούμε έργα τραπεζικού τομέα και στο εξωτερικό σε Ρουμανία, Λονδίνο και Μάλτα και κυνηγάμε τις “ουρές” του RRF που είναι γύρω στα 100 εκατ. ευρώ. Από τα 15 εκατ. ευρώ που ήταν τα έργα από το RRF το 2020 έχουμε φτάσει πλέον στα 50 εκατ. ευρώ. Βέβαια το RRF αποτελεί μόλις το 10% των εσόδων μας, αλλά είναι ένα ποσοστό που θέλουμε να αυξήσουμε και άλλο με τον καιρό. Η αλήθεια είναι πως όλοι ευελπιστούμε το Ταμείο Ανάκαμψης να πάρει παράταση, αλλά, για να είμαι ειλικρινής δεν το βλέπω να γίνεται στην πράξη. Τα περισσότερα έργα θα υλοποιηθούν αλλά θα υπάρξουν και κάποια που θα μείνουν πίσω. Υποστήριξη και συντήρηση απαιτούνται για να μην απαξιωθούν» υπογράμμισε.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Λουμάκη, έχει αρχίσει και αναπτύσσεται πολύ́ το κομμάτι των έργων για λογαριασμό του δημοσίου τομέα. «Τρέχουμε όλο τον εκμοντερνισμό των καταστημάτων της ΔΕΗ καθώς επίσης και τον εκσυγχρονισμό σε όλα τα δίκτυα και τα εργοστάσια του οργανισμού. Πέρυσι μπήκαμε σε 21 ερευνητικά έργα, κίνηση που μας αποφέρει έσοδα ύψους 3,7 εκατ. ευρώ. Μέσα από το κομμάτι του R&D ασχολούμαστε με τις έξυπνες πόλεις και πολύ́ σύντομα θα ανακοινωθεί σχετικό έργο».
Ο κ. Λουμάκης, σχολίασε, μεταξύ άλλων και το έργο του κτηματολογίου. Παραδέχτηκε πως υπήρχε ένα πρόβλημα για όλους τους αναδόχους καθώς αποφασίστηκε τελευταία στιγμή να μειωθεί κατά 17% το budget τους. «Έχουμε προσφύγει στο δικαστήριο γιατί δεν γίνεται να αλλάζουν οι κανόνες κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Παρόλα αυτά δουλεύουμε κανονικά πάνω στο έργο και δείχνουμε καλή θέληση για να υπάρξει συμβιβασμός. Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποια γραπτή δέσμευση από την πλευρά του Υπουργείου» ανέφερε.
Κατέληξε λέγοντας πως υπάρχει ένα ανανεωμένο επιχειρηματικό πλάνο μέχρι το 2029, το οποίο κινείται ομαλά, ενώ έμφαση θα δοθεί στην τεχνητή νοημοσύνη, καθώς επίσης σε υπηρεσίες και προϊόντα που θα καλύψουν ανάγκες στον τομέα της άμυνας. «Λόγω όγκου και τεχνογνωσίας θα είμαστε ένας πολύ́ δυνατός παίκτης στο κομμάτι της άμυνας και κυνηγάμε συνεργασίες με όλες τις μεγάλες εταιρείες. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα κύμα που δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί. Θα αλλάξουν άρδην πολλά επαγγέλματα και ο τρόπος που δουλεύουμε. Δεν θέλουμε να γίνουμε παρωχημένοι στην ανάπτυξη λογισμικού γι’ αυτό και επενδύουμε διαρκώς σε νέες τεχνολογίες».