Unicredit για Ελλάδα: Ανάπτυξη 1,8% το 2023 και 1,5% το 2024 – Επιδείνωση στα κέρδη των επιχειρήσεων

Unicredit για Ελλάδα: Ανάπτυξη 1,8% το 2023 και 1,5% το 2024 – Επιδείνωση στα κέρδη των επιχειρήσεων
epa06110297 (FILE) - The logo of a branch of the UniCredit Group Bank is seen on a glass, in Siena, Italy, 24 March 2016. Reports on 26 July 2017 state Unicredit has made a statement acknowledging alleged hackers may have gained access to Unicredit's client information, but no passwords have been stolen. The bank said some 400,000 clients have been affected in attacks that for the first time took place in September and October 2016. Similar repeated attacks took place in June and July 2017. The bank said they did not know who and why carried out the attacks. EPA/MATTIA SEDDA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ήξεις αφήξεις από την Unicredit...

Αύξηση κατά 1,8% το 2023 και 1,5% το 2024 αναμένει για το ελληνικό ΑΕΠ η ιταλική τράπεζα Unicredit, που όμως βλέπει επιδείνωση στα κέρδη των επιχειρήσεων και αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης.

Ειδικότερα, η αύξηση της διάθεσης των κεφαλαίων RRF (11 δισ. ευρώ, που ισοδυναμεί με 5,5% του ΑΕΠ) θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις ακαθάριστες πάγιες επενδύσεις (αύξηση κατά περίπου 12% το 2022 ), ιδίως στις κατασκευές εκτός κατοικιών και σε μικρότερο βαθμό στον εξοπλισμό, αντισταθμίζοντας εν μέρει τον αντίκτυπο των αυστηρότερων συνθηκών χρηματοδότησης και της επιδείνωσης στην κερδοφορία των επιχειρήσεων. Επίσης, η πτώση στις τιμές της ενέργειας θα μετριάσει τον αρνητικό αντίκτυπο που προκλήθηκε στην ιδιωτική κατανάλωση από την επιβράδυνση του εισοδήματος από την εργασία και την άρση των μη στοχευμένων μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση

Μετά από μια σοβαρή υποχώρηση το 2022, οι καθαρές εξαγωγές είναι πιθανό ενισχύσουν το ΑΕΠ φέτος, αντανακλώντας την ανθεκτική ανάπτυξη των εξαγωγών και τη χαλάρωση της αύξησης των εισαγωγών. Η ανάπτυξη των εξαγωγών θα συνεχίσει να υποστηρίζεται από την εξελισσόμενη ανάκαμψη των διεθνών τουριστικών ροών, οι οποίες είναι πιθανό να επανέλθουν στα επίπεδα του 2019 μέχρι το τέλος του έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με την ιταλική τράπεζα, «μετά από μια οριακή συρρίκνωση το α’ τρίμηνο του 2023 (-0,1% σε τρίμηνο), αναμένουμε μια μέτρια επιτάχυνση της αύξησης του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2023, που θα αντανακλά τη χαλάρωση των έκτακτων παραγόντων που επηρέασαν την οικονομική δραστηριότητα στην αρχή του έτους και μια ανάκαμψη στις ακαθάριστες πάγιες επενδύσεις (-1,0% το α’ τρίμηνο του 23). Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία είναι ανάμεικτα. 

Αφενός, μετά από μια ευρεία στασιμότητα τον Μάρτιο, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 2,0% σε σχέση με τον Απρίλιο, λόγω της απότομης πτώσης της παραγωγής μηχανημάτων και εξοπλισμού. Από την άλλη πλευρά, οι τελευταίες έρευνες για τις επιχειρήσεις συνεχίζουν να διατηρούνται σε σταθερά επίπεδα. Ο μεταποιητικός PMI για τον Μάιο παρέμεινε άνετα πάνω από το όριο του 50, ενώ οι έρευνες της ΕΕ για τις υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο τον Ιούνιο παρέμειναν σε επίπεδα κοντά στα υψηλά του 2008.

Πέρυσι, το πρωτογενές ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης κατέγραψε πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ (μετά από έλλειμμα περίπου 5,0% το 2021) χάρη στην ισχυρότερη από το αναμενόμενο ανάκαμψη των φορολογικών εσόδων. Οι σταθερές δημοσιονομικές επιδόσεις συνεχίστηκαν τους τελευταίους μήνες, καθώς ο κρατικός προϋπολογισμός κατέγραψε πλεόνασμα περίπου 2,5 δισ. ευρώ (1,2% του ΑΕΠ) τον Μάιο, έναντι στόχου για το τέλος του έτους 0,9 δισ. ευρώ (0,4% του ΑΕΠ). Αυτό το αποτέλεσμα παρέχει στην κυβέρνηση ένα ευνοϊκό σημείο εκκίνησης για την αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος, όπως είχε προγραμματιστεί (1,1% του ΑΕΠ) για φέτος, αν και οι ούριοι άνεμοι από την ονομαστική ανάπτυξη θα είναι πολύ αδύναμοι στο μέλλον.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε την πλειοψηφία των οκτώ εδρών στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, καθησυχάζοντας τις αγορές ότι η πολιτική σταθερότητα και η δημοσιονομική πειθαρχία θα συνεχίσουν να επικρατούν στη χώρα. Κατά την προεκλογική εκστρατεία, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η πρώτη του νομοθεσία θα αφορά τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα και τις αλλαγές στη φορολογία. Προσδιόρισε επίσης τη μεταρρύθμιση του εθνικού συστήματος υγείας και του συστήματος δικαιοσύνης ως προτεραιότητές του για μια δεύτερη θητεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: