Unilever Hellas: Έμφαση σε προγράμματα που στηρίζουν όσους έχουν ανάγκη

Unilever Hellas: Έμφαση σε προγράμματα που στηρίζουν όσους έχουν ανάγκη

Η Μίνα Βαλαβάνη μιλά για τη σημασία των δράσεων ΕΚΕ και τη συμβολή τους στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.

Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον που οδηγεί σε αύξηση των ανθρώπων που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχιας, οι επιχειρήσεις καλούνται να βάλουν «πλάτη» δείχνοντας το ανθρώπινό τους πρόσωπο, μέσα από δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα που στηρίζουν τους συνανθρώπους μας που έχουν περισσότερο ανάγκη. Η Unilever Hellas, ένας πολυεθνικός κολοσσός με σημαντικό μέρος της παραγωγής του στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια έχει δώσει ιδιαίτερο βάρος στην ΕΚΕ υλοποιώντας προγράμματα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Κάνοντας ένα μικρό απολογισμό των προγραμμάτων που έχουν «τρέξει» μέσα στην κρίση, η Μίνα Βαλαβάνη,  Διευθύντρια Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas , τονίζει πως ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που έχει πετύχει η διοίκηση της εταιρείας στην Ελλάδα είναι η ευελιξία στο να διαβλέπει, όχι μόνο τις προφανείς, αλλά και τις μη προφανείς ανάγκες των συνανθρώπων μας και να ανταποκρίνεται δημιουργικά και αποτελεσματικά σ’ αυτές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το 1ο Κοινωνικό Πλυντήριο Skip, που εγκαινιάστηκε από τον Δήμαρχο Αθηναίων τον περασμένο Δεκέμβριο.  Στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι να βοηθήσει εκείνους που δεν έχουν ούτε καν ηλεκτρικό στο σπίτι τους, να ανακτήσουν τα αισθήματα αυτοπεποίθησης και αξιοπρέπειας που προκύπτουν ακόμη και από τη δυνατότητα να φορά κάποιος καθαρά ρούχα.

«Για μας πέραν των ποσοτικών παραμέτρων, μεγάλο ρόλο παίζουν και οι ποιοτικές. Η «Γειτονιά Αλληλεγγύης Unilever», για παράδειγμα, έχει εξελιχθεί σε ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα, που οργανώνουμε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και το οποίο παρέχει σε χιλιάδες ανθρώπους τη δυνατότητα να ελέγξουν δωρεάν την υγεία τους και να ενημερωθούν γι’ αυτήν».  Πιο συγκεκριμένα η ΑΙΜ και η Κινητή Οδοντιατρική Μονάδα της –που έχει προσεγγίσει μέχρι σήμερα σχεδόν 370.000 παιδιά σε όλη την Ελλάδα- συνεργάζονται πλέον με την Ομάδα Αιγαίου και παρέχουν τις υπηρεσίες τους ακόμη και στα απομακρυσμένα νησιά. Η Μίνα Βαλαβάνη προσθέτει πως το ΒΙΤΑΜ συνεχίζει την εκστρατεία αγάπης σε συνεργασία με το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, με τίτλο «Κανένα παιδί χωρίς πρωινό» ενώ η KLINEX πραγματοποιεί για δεύτερη χρονιά τη δράση «Καθαροί Ζούμε στο Σχολείο», προσφέροντας καθαριστικά προϊόντα σε δημόσια δημοτικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα. «Αυτές είναι κάποιες από τις πιο σημαντικές τρέχουσες δράσεις ΕΚΕ που υλοποιούμε, αλλά δεν είναι οι μόνες. Το θέμα για μας δεν είναι να ευημερούν οι αριθμοί των δράσεων, αλλά οι άνθρωποι που ωφελούνται από αυτές».

Μια εξίσου σημαντική πρωτοβουλία που έτρεξε πρόσφατα η Uniliver Hellas από κοινού με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση ΜΠΟΡΟΥΜΕ,  ήταν το πρόγραμμα «ΠΛΟΥΣΙΑ ΓΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ». Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της KNORR που έχει στόχο, μέσα από κοινωνικές κουζίνες και συσσίτια σε όλη την Ευρώπη, να προσφέρει θρεπτικό και εύγευστο φαγητό στους άστεγους και άπορους συνανθρώπους μας. «Στην Ελλάδα συνεργαζόμαστε με το ΜΠΟΡΟΥΜΕ και, στο πλαίσιο του προγράμματος, παρέχουμε δωρεάν προϊόντα, τεχνογνωσία και συνταγές στους εθελοντές. Μέχρι σήμερα, έχουμε προσφέρει πάνω από 7.000 προϊόντα σε 4 κοινωνικές κουζίνες, ενώ έχουμε δεσμευτεί ότι, μέχρι το τέλος του 2017, θα δώσουμε περισσότερες από 350.000 μερίδες φαγητού και πάνω από 150.000 προϊόντα».

Η κα Βαλαβάνη τονίζει πως αρωγός σε όλα αυτά τα προγράμματα είναι πρωτίστως οι 800 εργαζόμενοι της Unilever Hellas, οι οποίοι συμμετέχουν στις δράσεις ΕΚΕ , πρσφέροντας σημαντικό μέρος του ελεύθερου χρόνου τους. Όσο για την ανταπόκριση του κόσμου, όπως επισημαίνει η ίδια, είναι συνήθως πολύ ζεστή και συγκινητική. «Οι Έλληνες είμαστε ένας γενναιόδωρος λαός, ανοιχτόκαρδος, «ευρύχωρος», όπως θα έλεγε ο Διονύσης Σαββόπουλος. Προσωπικά, με συγκλονίζει να βλέπω ανθρώπους που είναι οι ίδιοι φανερά ταλαιπωρημένοι από την ανέχεια, να συνωστίζονται σε μια ουρά, προκειμένου να προσφέρουν ένα κουτί γάλα από το υστέρημά τους σε κάποιον ακόμη λιγότερο προνομιούχο. Αυτό τα λέει όλα».

Προσθέτει δε πως αυτό που μετρά στις δράσεις ΕΚΕ είναι η συνέχεια και η συνέπεια γι’ αυτό και οποιοδήποτε πρόγραμμα «τρέχει» είναι μακροπρόθεσμου χαρακτήρα. Ειδικότερα, η Κινητή μονάδα της ΑΙΜ κλείνει φέτος 30 χρόνια δωρεάν ελέγχων σε σχολεία, κατασκηνώσεις κλπ., η συνεισφορά στην Τράπεζα Τροφίμων συνεχίζεται αδιάλειπτα από το 1997, ενώ η Γειτονιά Αλληλεγγύης συμπληρώνει 6 χρόνια προσφοράς. «Θέλουμε να γνωρίζουν οι φορείς τους οποίους στηρίζουμε ότι μπορούν με τη σειρά τους να στηρίζονται σε μας και να μην είναι η προσφορά μας ένα πυροτέχνημα που σκάει στο κενό» καταλήγει η κα Βαλαβάνη.