Β. Καραβασίλης (Cloudrock): Η ελληνική αγορά των data centers και του cloud παρουσιάζει ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης

Β. Καραβασίλης (Cloudrock): Η ελληνική αγορά των data centers και του cloud παρουσιάζει ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τις καινοτόμες και «έξυπνες» εφαρμογές που προσφέρουν τα κέντρα δεδομένων (data center), οι οποίες αξιοποιούν τεχνολογίες όπως το Internet of Things (IoT) και η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), παρουσίασε η εταιρεία Cloudrock κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου.

Όπως επισημάνθηκε, η Cloudrock, που ιδρύθηκε το 2019 από έμπειρα στελέχη της αγοράς των ψηφιακών τεχνολογιών, προσφέρει διαφοροποιημένες λύσεις στους πελάτες της, αξιοποιώντας τη δυναμική που της διασφαλίζει το ιδιόκτητο data center της, το οποίο βρίσκεται στον Άγιο Στέφανο Αττικής.

«Ο στόχος μας στην Cloudrock είναι να προσφέρουμε υπηρεσίες και λύσεις που αξιοποιούν τα δεδομένα των επιχειρήσεων. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να είμαστε ο “έξυπνος” συνεργάτης για τους πελάτες μας», επισήμανε ο Βασίλης Καραβασίλης, διευθύνων σύμβουλος της Cloudrock. «Η ελληνική αγορά των data centers και του cloud παρουσιάζει ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και σημαντικές ευκαιρίες για επιχειρήσεις που προσφέρουν καινοτόμες και “έξυπνες” λύσεις και υπηρεσίες» προσθέτει ο ίδιος.

Η εταιρεία έχει δημιουργήσει ιδιόκτητο data center στον Άγιο Στέφανο Αττικής, εμβαδού 1.000 τ.μ., με δυνατότητα επέκτασής του. Το data center, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Μάιο του 2020, είναι επιπέδου Tier III και έχει κατασκευαστεί με βάση αυστηρά διεθνή πρότυπα όσον αφορά τη διαθεσιμότητα των υποδομών. Διαθέτει πιστοποίηση ΕΚΒΑ και NATO SECRET και λειτουργεί με αυστηρές διαδικασίες, που καλύπτονται κατά ISO 9001 και ISO 27001. Όπως επισημάνθηκε, οι μηχανισμοί ασφάλειας που διαθέτει εγγυώνται τη διασφάλιση των δεδομένων των πελατών της και την πλήρως ελεγχόμενη πρόσβαση.

Οι υπηρεσίες της Cloudrock περιλαμβάνουν colocation χώρου/rack space για φυσική φιλοξενία ΙΤ και δικτυακού εξοπλισμού, παροχή θέσεων εργασίας για σκοπούς επιχειρησιακής συνέχειας (business continuity), υπηρεσίες σχεδιασμού και υλοποίησης data center και μηχανισμού επανάκτησης δεδομένων (disaster recovery), υπηρεσίες Infrastructure as a Service (IaaS), data analytics, ανάπτυξη λύσεων IoT και ανάπτυξη εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence – ΑΙ).

Στα άμεσα σχέδια της εταιρείας είναι η ένταξη του virtualization cluster της Cloudrock σε παγκόσμια cloud υποδομή, για παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών cloud, αλλά και η περαιτέρω επέκταση των υποδομών και των υπηρεσιών της.