Β. Ψάλτης (Alpha Bank): Επιστρέφουμε στα μερίσματα – Σε εξαιρετική θέση για αποεπένδυση ΤΧΣ

Β. Ψάλτης (Alpha Bank): Επιστρέφουμε στα μερίσματα – Σε εξαιρετική θέση για αποεπένδυση ΤΧΣ
Η ανανεωμένη εκτίμηση για Απόδοση Ενσώματων Κεφαλαίων (RoTE) της τάξης του 11% για το 2023, όπως είπε κατά την ομιλία του ο CEO του Ομίλου  

Την αρχή ενός νέου κεφαλαίου, ισχυρών ρυθμών δημιουργίας αξίας και ανταμοιβής των Μετόχων του Ομίλου Alpha Bank, σηματοδότησαν οι ομιλίες του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, Βασιλείου Ράπανου και του CEO του Ομίλου, Βασίλη Ψάλτη, κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 27 Ιουλίου 2023.

Το νέο Στρατηγικό Σχέδιο της Alpha Bank για το 2023-2025 και οι στόχοι του, η ηγετική θέση της Τράπεζας στην επιχειρηματική τραπεζική, οι ενισχυμένοι δείκτες κεφαλαίου και ρευστότητας, η επανεκκίνηση της μερισματικής πολιτικής από τα κέρδη του 2023 και η πρόθεση της Διοίκησης για περαιτέρω ανταμοιβή των Μετόχων, αποτέλεσαν τους κύριους πυλώνες της ομιλίας του κ. Ψάλτη, ο οποίος, παράλληλα, παρουσίασε όλα τα ποιοτικά στοιχεία που διαφοροποιούν την Τράπεζα, όπως το νέο πλαίσιο εξέλιξης του προσωπικού, τις υψηλές επιδόσεις του Ομίλου στα θέματα ESG και, βεβαίως, τον νέο σκοπό της Τράπεζας που προσδιορίζει πλέον το σύνολο της λειτουργίας της. 

Ως προς τα οικονομικά μεγέθη, τη συνεχώς βελτιούμενη εικόνα κερδοφορίας που παρουσιάζει η Τράπεζα ενισχύει και η ανανεωμένη εκτίμηση για Απόδοση Ενσώματων Κεφαλαίων (RoTE) της τάξης του 11% για το 2023, όπως είπε κατά την ομιλία του ο CEO του Ομίλου. 

Ο κ. Ψάλτης αναφέρθηκε εκτενώς στο νέο στρατηγικό πλάνο της Τράπεζας, σχολιάζοντας ότι έτυχε θερμής υποδοχής από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. «Έχοντας μιλήσει με πλήθος επενδυτών στις πάνω από 50 συναντήσεις που κάναμε ανά τον κόσμο, σας διαβεβαιώ ότι το ενδιαφέρον που εξέφρασαν ήταν σαφές. Σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένης της δέσμευσης της Κυβέρνησης για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις Ελληνικές τράπεζες, είμαστε σε εξαιρετική θέση για να επιταχυνθεί η διαδικασία αυτή για την Alpha Bank, με ισχυρή ανταπόκριση από την αγορά», υπογράμμισε ο CEO του Ομίλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστροφή στα μερίσματα

«Έχουμε ήδη εκφράσει τη φιλοδοξία μας για επανέναρξη των πληρωμών μερισμάτων, ξεκινώντας από τα κέρδη του 2023, φιλοδοξία που αντικατοπτρίζεται ήδη στα αποτελέσματά μας με την πρόβλεψη για πληρωμή μερίσματος ύψους 30 μονάδων βάσεως, εν αναμονή της έγκρισης από τις εποπτικές αρχές» ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Ψάλτης, σημειώνοντας πως έως το 2025, αναμένεται μέση ετήσια αύξηση κερδών που θα υπερβαίνει το 20% από τα επίπεδα του 2022, οδηγώντας την κερδοφορία σε επίπεδα άνω του 12% και δημιουργώντας συνολικά καθαρά κέρδη περί τα €2 δισ., επίδοση που, σε συνδυασμό με την απορρόφηση αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, οδηγεί σε αύξηση των εποπτικών κεφαλαίων της Τράπεζας κατά €2,3 δισ. 

«Μέρος αυτών, περίπου €900 εκατ., θα αξιοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της οργανικής μας ανάπτυξης στη διάρκεια της περιόδου. Εντούτοις, το μεγαλύτερο μέρος – περίπου €1,4 δισ. – θα μας επιτρέψει να υπερβούμε σημαντικά τα ελάχιστα όρια κεφαλαίου που η Διοίκηση θεωρεί ως απαραίτητα για τη λειτουργία της Τράπεζας.

Οφείλω, συνεπώς, να σημειώσω ότι βάσει του σχεδίου μας, έχουμε κάθε πρόθεση, σε συνεννόηση της τις ρυθμιστικές αρχές, να αυξήσουμε περαιτέρω το ποσό του κεφαλαίου που θα επιστραφεί στους Μετόχους μας, αναγνωρίζοντας εκείνους που πρωτίστως εμπιστεύθηκαν την προσπάθεια και τον Σκοπό μας» υπογράμμισε ο κ. Ψάλτης, ζητώντας παράλληλα την έγκριση των Μετόχων για ένα πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών, το οποίο σε ορίζοντα διετίας και πάντα υπό την έγκριση των εποπτικών αρχών, δύναται να ανέλθει σε ποσοστό 1,5% επί του μετοχικού κεφαλαίου σε τιμές ανά μετοχή που μπορούν να φθάσουν ακόμα και τα €3.