Βackoffice για ευπαθείς ομάδες και βάρδιες στο Δημόσιο – Πρόσθετα μέτρα και στον ιδιωτικό τομέα

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με βάση τη διαμορφωθείσα επιδημιολογική κατάσταση το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε εγκύκλιο για την εργασία των δημόσιων υπαλλήλων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Στο πλαίσιο της ανάγκης «αναχαίτισης» της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και της προστασίας των ευάλωτων ομάδων, ορίζεται ότι με τηλεργασία ή back office, θα έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται έως την 31η Αυγούστου, τα μέλη ομάδων αυξημένου κινδύνου.

Η εγκύκλιος που εξέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, για να δημιουργήσει ανάχωμα στη μετάδοση του SARS-CoV-2, προβλέπεται ακόμη η υπόδειξη για χρήση μάσκας από όλους τους υπαλλήλους και όλους τους πολίτες που έρχονται σε επικοινωνία με τις δημόσιες υπηρεσίες με φυσική παρουσία.

Στο πνεύμα αυτό παρέχεται η δυνατότητα προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζόμενων στις υπηρεσίες σε τρία ωράρια λειτουργίας με ισοκατανομή του προσωπικού.

Ο υπουργός μιλώντας στον ΣΚΑΙ ανέλυσε το σχέδιο λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών, δεδομένης της αύξησης κρουσμάτων κορωνοιού το τελευταίο διάστημα στη χώρα. Όπως τόνισε ο υπουργός, στόχος είναι να προστατευτούν οι ζωές εργαζόμενων και πολιτών που συναναστρέφονται με το δημόσιο, καθώς και η εύρυθμη λειτουργία του.

Με βάση τα παραπάνω, ο Τάκης Θεοδωρικάκος εξήγησε πως ήδη εφαρμόζεται εκ νέου το μοτίβο των τριών βαρδιών στην προσέλευση και αναχώρηση των υπαλλήλων προκειμένου να μην υπάρχουν φαινόμενα συνωστισμού.

Παράλληλα, τόσο υπάλληλοι όσο και πολίτες που θέλουν να εξυπηρετηθούν πρέπει απαραιτήτως να φορούν μάσκα και να τηρούν τις αποστάσεις. Όσον αφορά του υπαλλήλους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες δε, προβλέπεται να δουλεύουν «backoffice», δηλαδή σε τμήματα που δεν σχετίζονται με την εξυπηρέτηση κοινού ενώ, όπως διευκρίνισε ο κος Θεοδωρικάκος ειδικότερα, όπου υπάρχει η δυνατότητα και είναι απαραίτητο θα εφαρμοστεί η τηλεργασία.
Τέλος εργαζόμενοι , οι γιατροί των οποίων, επιβεβαιώνουν πως κάτι τέτοιο κρίνεται επιβεβλημένο, θα μπορούν να μείνουν στο σπίτι τους με ειδική άδεια. «Αυτό που μας νοιάζει είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής», υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο συνεννόησης με τον Υπουργό Εργασίας, για να ισχύσει και στον ιδιωτικό τομέα ό, τι ισχύει και στο δημόσιο ο κος Θεοδωρικάκος απάντησε πως είμαστε έτοιμοι για πρόσθετα μέτρα, θα το παρακολουθήσουμε.

Ο υπουργός έκανε γνωστό πως αύριο θα βρίσκονται στην ΚΕΔΕ τα κονδύλια για τις μάσκες μαθητών και εκπαιδευτικών για τα δημόσια σχολεία, σημειώνοντας ότι θα δοθούν πάνινες μάσκες για πρακτικούς λόγους, καθώς όπως δήλωσε χαρακτηριστικά θα ζήσουμε με τη μάσκα για αρκετούς μήνες, μέχρι να κυκλοφορήσει το εμβόλιο.

Το Υπουργείο Παιδείας θα αποφασίσει πότε θα ανοίξουν τα σχολεία.

Σχετικά με το αν θα ανοίξουν τελικά τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου ή θα μετατεθεί η ημερομηνία, παρέπεμψε στην αυριανή συνέντευξη Τύπου της υπουργού Νίκης Κεραμέως, που είναι προγραμματισμένη για τις 4 το απόγευμα.

Ο κος Θεοδωρικάκος γνωστοποίησε μεταξύ άλλων ότι αυτή τη εβδομάδα θα γίνονται αιτήσεις στους δήμους για την πρόσληψη 9474 ανθρώπων για την καθαριότητα των σχολείων με 5 χιλιαδες από αυτούς να δουλεύουν με πλήρη απασχόληση.