Βακάκης (Jumbo): Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία στην Ελλάδα, αν και δεν δίνω πολλές πιθανότητες

Βακάκης (Jumbo): Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία στην Ελλάδα, αν και δεν δίνω πολλές πιθανότητες
Ο επικεφαλής της Jumbo ανέφερε ότι το κράτος είναι «τραυματισμένο» και εκτίμησε ότι χρειάζονται γενναίες αποφάσεις στις τράπεζες.

«Ο δρόμος της επίτευξης υψηλών ρυθμών ανάπτυξης είναι μακρύς και με δυσκολίες που έχουν υποεκτιμηθεί» ανέφερε ο Απόστολος Βακάκης, επικεφαλής της JUMBO, στο πλαίσιο της ετήσιας ενημέρωσης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Ο ιδρυτής, βασικός μέτοχος και διοικητικός ηγέτης της γνωστής αλυσίδας εξέφρασε την άποψη πως απαιτούνται τολμηρές αποφάσεις για να επιλυθούν τα δομικά προβλήματα που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.

Έκανε λόγο για «αγκυλώσεις που χρειάζονται σημαντικές παρεμβάσεις» και τόνισε ότι τα προβλήματα έχουν ετεροχρονιστεί, αναφέροντας παράλληλα πως το έργο που επιτελείται την περίοδο αυτή στοχεύει στην αντιμετώπισή τους.  Ωστόσο ανέφερε ότι δεν είναι απαραίτητο ότι το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας να κατευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα αφού «έχουμε ένα τραυματισμένο κράτος». Εκτίμησε, δε, ότι θα έπρεπε να ληφθούν πολύ πιο γενναίες αποφάσεις στις τράπεζες για να πάρει μπρος η ελληνική οικονομία.

Στο ίδιο πνεύμα χαρακτήρισε απαραίτητο να χαραχθούν νέα μονοπάτια και να υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια με τη στήριξη των πολιτών (“να αλλάξει η νοοτροπία, αν και δεν δίνω πολλές πιθανότητες”) ώστε να φέρει αποτελέσματα η προσπάθεια που καταβάλλεται.

Όπως αναφέρει το capital.gr, με το γνωστό παραστατικό του ύφος, ο κ. Βακάκης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «δεν αρκεί μόνο η επιθυμία να πας γρήγορα», συμπληρώνοντας πως «όσοι πατάνε γκάζι σε κακοτράχαλο δρόμο, θα σκοτωθούν».

Σε ερώτηση, δε, αναλυτή για το κατά πόσον θα ενδιέφερε την Jumbo να αποκτήσει παρουσία στο μεγάλο project του Ελληνικού, ο κ. Βακάκης ήταν κάθετα αρνητικός καθώς ο ορίζοντας για το έργο είναι πολύ μακρινός, συμπληρώνοντας με σκωπτική διάθεση παλαιότερη δήλωσή του πως «η Ελλάδα είναι ένας επενδυτικός παράδεισος, υπό την προϋπόθεση οι επενδυτές να είναι αθάνατοι…»

Παράλληλα, τοποθετήθηκε και στο σενάριο να παραχωρήσει τα ηνία του ομίλου στο επόμενο διάστημα, λέγοντας πως δεν τίθεται θέμα αποχώρησής του, διότι δε γνωρίζει να κάνει κάτι άλλο. «Εάν κάποιος διάδοχος αποδειχθεί καλύτερος από εμένα, θα αφήσω χώρο αλλά θα είμαι παρών».