Βαμβακίδης (BofA Merrill Lynch): Πώς μπορεί η Ελλάδα να βγει στις αγορές

Βαμβακίδης (BofA Merrill Lynch): Πώς μπορεί η Ελλάδα να βγει στις αγορές
Ο διευθύνων σύμβουλος-επικεφαλής Ευρώπης της Bank of America Merrill Lynch Αθανάσιος Βαμβακίδης.

Πιθανό νέο συμβουλευτικό πρόγραμμα, χωρίς δανεισμό, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αμερικανικής τράπεζας.

Ο επικεφαλής νομισματικής στρατηγικής της Bank of America Merrill Lynch, Αθανάσιος Βαμβακίδης, μιλώντας στον Alpha 989 ανέφερε ότι «εάν μπορέσει η Ελλάδα να βγει στις αγορές κάποια στιγμή φέτος ή το ’18, τότε θα υπάρξει ένα πρόγραμμα στήριξης με τη μορφή συμβουλευτικού χαρακτήρα και χωρίς δανεισμό».

«Θα πρέπει οι αξιολογήσεις να ολοκληρώνονται πιο γρήγορα και να εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις για να βγούμε στις αγορές. Αυτή τη στιγμή το κόστος δανεισμού για 10 χρόνια είναι στο 6,5%, το οποίο είναι πολύ υψηλό. Μέχρι στιγμής όμως οι καθυστερήσεις που έχουμε δεν δημιουργούν πολύ αισιοδοξία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βαμβακίδης τόνισε ότι το ΔΝΤ «ζητά λύση άμεσα και οριστική (για το χρέος)». Ο ίδιος εκτιμά όμως ότι «είναι μικρή η πιθανότητα να έχουμε λύση σύντομα γιατί η Ελλάδα καλείται να πάρει σκληρά μέτρα».  Μάλιστα θεωρεί ότι μπορεί να χρειαστεί και 4ο μνημόνιο, κάτι που, όπως επισημαίνει, δεν βοηθά στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο κ. Βαμβακίδης τόνισε ότι «το πρόγραμμα δεν είναι τέλειο αλλά το πιο αρνητικό είναι ότι δεν εφαρμόζεται και έχουμε καθυστερήσεις στις αξιολογήσεις. Διαφορετικά η Ελλάδα θα ήταν ήδη στις αγορές. Η αβεβαιότητα από τις καθυστερήσεις έχει φέρει πολύ μεγάλη ζημιά. Δεν υπάρχει τίποτα το καινούργιο σε αυτό που συζητούν σήμερα. Η κυβέρνηση πρέπει να πείσει τον λαό αλλά δεν έχει στρατηγική. Το κόστος είναι πολύ μεγάλο».

Ο ίδιος εκτιμά πως «αν τα πράγματα αρχίσουν να κινούνται πιο γρήγορα, τότε το ελληνικό χρηματιστήριο θα έχει τις καλύτερες αποδόσεις αλλά όσο συνεχίζεται αυτή η αβεβαιότητα τα πράγματα θα χειροτερεύουν». Τονίζει δε πως «οι αγορές θα ήθελαν να δουν να ψηφίζει τα μέτρα για τις μεταρρυθμίσεις και η αντιπολίτευση, κάτι όμως το οποίο δεν έγινε. Θα έπρεπε να υπάρξει καλύτερη συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων».

Για τον κ. Βαμβακίδη η χώρα είναι εγκλωβισμένη σε έναν φαύλο κύκλο. «Οι μεταρρυθμίσεις δεν έγιναν και καταλήξαμε σε ακραία λιτότητα που πήγε πολύ παραπάνω», σημειώνει.

Αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια είπε ότι «έχουν αρχίσει και αυξάνονται. Το πρόβλημα χειροτερεύει και εξαιτίας της καθυστέρησης της αξιολόγησης. Άμεσα η καθυστέρησή της έχει επίπτωση. Οι τράπεζες είναι σε κατάσταση «ζόμπι». Θα αλλάξουν όλα αν η αξιολόγηση αυτή ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο».