Βαρέα μέταλλα στον πυθμένα του λιμανιού της Σύρου- Ανησυχητικές μετρήσεις

Βαρέα μέταλλα στον πυθμένα του λιμανιού της Σύρου- Ανησυχητικές μετρήσεις
Ανησυχητικά τα αποτελέσματα αναλύσεων δειγμάτων από τη Σύρο.

Ανησυχία προκαλούν οι αναλύσεις δειγμάτων από τον πυθμένα του λιμανιού της Σύρου, που αποκάλυψαν υψηλές τιμές βαρέων μετάλλων.

Οι τιμές δέκα βαρέων μετάλλων ξεπερνούν τις φυσιολογικές και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις είναι έως και πέντε φορές μεγαλύτερες, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή». Η περιβαλλοντική οργάνωση Aegean Rebreath που έκανε τη δειγματοληψία, έστειλε τα αποτελέσματα στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ζητώντας παρέμβαση, ενώ βασικό είναι να προσδιοριστεί η πηγή αυτής της σοβαρής ρύπανσης.

Η Aegean Rebreath- οργάνωση που ασχολείται με την απομάκρυνση απορριμμάτων από τον πυθμένα της θάλασσας- βρέθηκε στη Σύρο τον Σεπτέμβριο του 2019, με αφορμή το φεστιβάλ AnimaSyros. Παράλληλα, πραγματοποίησε συμβολικά δράση καθαρισμού βυθού στο Καρνάγιο και πήρε δείγματα ιζήματος από την επιφάνεια του πυθμένα. Τα δείγματα αυτά εστάλησαν στα εργαστήρια του ΕΛΚΕΘΕ, με το οποίο συνεργάζεται η οργάνωση. Οι αναλύσεις ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικές.

Σε μία σειρά από βαρέα μέταλλα οι τιμές ξεπερνούσαν κατά πολύ τις φυσιολογικές: για παράδειγμα, η περιεκτικότητα του δείγματος σε χρώμιο ήταν 189 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο), όταν η μέση τιμή ενός ιζήματος είναι 72 ppm. Αντίστοιχα, η περιεκτικότητα του δείγματος σε χαλκό ήταν 181 ppm με τη μέση τιμή στα 33 ppm, σε ψευδάργυρο 228 ppm με μέση τιμή τα 95 ppm, σε μόλυβδο 135 ppm με μέση τιμή τα 19 ppm, σε κάδμιο 0,523 ppm με μέση τιμή τα 0,17 ppm.

«Τα αποτελέσματα των αναλύσεων ήταν πολύ υψηλότερα από τα όρια που αναφέρονται στην επιστημονική βιβλιογραφία και στην εθνική νομοθεσία για τη θαλάσσια στρατηγική. Επομένως, θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να ενημερώσουμε το υπουργείο Περιβάλλοντος, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Σύρου», δήλωσε ο επικεφαλής της οργάνωσης, Γιώργος Σαρελάκος.