Βαρύ πρόστιμο σε μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές του κόσμου για φοροδιαφυγή

Βαρύ πρόστιμο σε μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές του κόσμου για φοροδιαφυγή
Photo:

Γαλλικό δικαστήριο τιμωρεί τη Cathay Pacific Airways για μη απόδοση των κρατικών εισφορών των εργαζομένων.

Το γεγονός ότι η Cathay Pacific Airways συγκαταλέγεται μεταξύ των ασφαλέστερων και πιο αξιόπιστων αεροπορικών εταιρειών δεν την καθιστά περισσότερο νομοταγή σε σχέση με άλλες ανταγωνίστριες εταιρείες που δεν διαθέτουν, ούτε το κύρος της ούτε τα οικονομικά της μεγέθη. Η διοίκηση της γνωστής αεροπορικής βρήκε τρόπο να φοροδιαφύγει αλλά από ότι φαίνεται «λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο» που δεν ήταν άλλος από τις γαλλικές Αρχές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, γαλλικό δικαστήριο επέβαλε στην αεροπορική εταιρεία Cathay Pacific Airways, που έχει έδρα το Χονγκ Κονγκ, πρόστιμο σχεδόν 500.000 ευρώ (547.000 δολάρια) για τις πρακτικές που χρησιμοποιεί για τις πληρωμές των πιλότων της εντός Ευρώπης.

Τα στοιχεία ήταν αδιάσειστα αφού η καταγγελία προήλθε από το ίδιο το σωματείο εργαζομένων το οποίο, ούτε λίγο ούτε πολύ, κατηγορούσε την διοίκηση της Cathay Pacific Airways ότι το πλήρωμα που σταθμεύει στο αεροδρόμιο Charles de Gaulle δεν αναγνωριζόταν από την αεροπορική ότι έδρευε στη Γαλλία, επιτρέποντάς της να αποφεύγει τις αρμόζουσες πληρωμές προς την Ursaaf, μια οργάνωση που συλλέγει εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών εισφορών ασφάλισης υγείας.

Το 2015 έμελλε να σφραγιστεί με ένα πρόστιμο – μαμούθ που θα επιβαρύνει την εταιρεία κατά μισό εκατομμύριο ευρώ. Ήδη η Cathay Pacific Airways έχει καταβάλει το αρχικό πρόστιμο που ανέρχεται σε 190.000 ευρώ ενώ εκκρεμούν επιπλέον 307.833 ευρώ τα οποία όπως ανακοίνωσε το Δικαστήριο του Bobigny θα δοθούν ως εγγύηση για τις παρανομίες που έχουν καταγραφεί από τότε που ξεκίνησε η υπόθεση, δηλαδή από το 1993, μέχρι και σήμερα.

Από την πλευρά της η διοίκηση της Cathay Pacific Airways θέλοντας να αποφύγει ένα μεγαλύτερο σκάνδαλο δήλωσε την ενοχή της με συνοπτικές διαδικασίες, τονίζοντας πως τα θέματα που προέκυψαν από αλλαγές στην τοπική νομοθεσία από το 1993, όταν η Cathay δημιούργησε μια βάση στο Παρίσι, δεν συμβάδιζαν με τους διακανονισμούς της εταιρείας.

Το συμπέρασμα είναι πως η φοροδιαφυγή δεν αποτελεί προνόμιο μόνο των μικρών αλλά και των μεγάλων επιχειρήσεων που απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων και απαξιούν για την τήρηση των κανόνων που διέπουν τις εργασιακές σχέσεις. Αξίζει να αναφερθεί πως στο παρελθόν αντίστοιχα πρόστιμα έχουν στιγματίσει και άλλες πολύ πιο γνωστές αεροπορικές εταιρείες. Η Air France, η Vueling της IAG και οι low cost αεροπορικές EasyJet και Ryanair Holdings έχουν δεχθεί και αυτές υψηλά πρόστιμα για “παράτυπες” πρακτικές όσον αφορά στις πληρωμές των εργαζομένων τους.