Βαρύ το κόστος του παγκόσμιου εμπορίου από τις απομιμήσεις – 117 δισ. δολάρια το πλήγμα στην Ευρώπη

Βαρύ το κόστος του παγκόσμιου εμπορίου από τις απομιμήσεις – 117 δισ. δολάρια το πλήγμα στην Ευρώπη
A person with a magnifying glass looking for money. Dollar and Euro together being observed in a photo with a blurred background. International business and world economy concepts. Photo: Shutterstock
Το 22% των παραποιημένων προϊόντων που κατασχέθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση προερχόταν από την Τουρκία, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Το κόστος του παγκόσμιου εμπορίου παραποιημένων και απομιμητικών προϊόντων καταγράφει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης σε έρευνα του που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, υπογραμμίζοντας το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή της Ευρώπης από το φαινόμενο.

Όπως αναφέρεται από τον ΟΟΣΑ, το 2021 το παγκόσμιο εμπόριο παραποιημένων προϊόντων αποτιμήθηκε σε περίπου 467 δισεκατομμύρια δολάρια, ή το 2,3% των συνολικών παγκόσμιων εισαγωγών. Αυτή η απόλυτη τιμή αντιπροσωπεύει αύξηση από το 2019, όταν το εμπόριο παραποιημένων προϊόντων εκτιμήθηκε σε 464 δισ. δολάρια , αν και το σχετικό μερίδιό του μειώθηκε σε σύγκριση με το 2019, όταν αντιπροσώπευε το 2,5% του παγκόσμιου εμπορίου.

Η απομίμηση επηρεάζει σχεδόν 50 από τις 96 κατηγορίες προϊόντων, με προϊόντα υψηλής αξίας, όπως τα είδη ένδυσης, τα υποδήματα, τα δερμάτινα είδη και τα ηλεκτρονικά είδη, να αποτελούν τους κυριότερους στόχους. Οι εμπορικές διαδρομές συνεχίζουν να εξελίσσονται, καθώς οι παραχαράκτες χρησιμοποιούν διεθνείς πλωτές οδούς, όπως ο Δούναβης, για τη διακίνηση προϊόντων και υιοθετούν στρατηγικές «εντοπισμού» για την παραγωγή απομιμήσεων πιο κοντά στις τελικές αγορές.

Οι ζώνες ελεύθερου εμπορίου, οι οποίες επωφελούνται από τη μειωμένη εποπτεία, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην τάση αυτή.

Οι τακτικές εντοπισμού, όπως η εισαγωγή μη συναρμολογημένων εξαρτημάτων ή χωριστών συσκευασιών με σκοπό την παραγωγή ή τη συναρμολόγηση παραποιημένων προϊόντων κοντά ή εντός της αγοράς προορισμού, περιπλέκουν τις προσπάθειες επιβολής και απαιτούν νέες στρατηγικές εντοπισμού.

Το πρόβλημα στην Ευρώπη

Η έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες ήταν οι περιοχές που αποτέλεσαν τον μεγαλύτερο στόχο για τα απομιμητικά προϊόντα.

Όσον αφορά τις εισαγωγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η αξία των παραποιημένων προϊόντων εκτιμήθηκε σε 117 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 4,7% των συνολικών εισαγωγών της ΕΕ.

Είκοσι από τις 25 κύριες οικονομίες προορισμού των απομιμνητικών προϊόντων ήταν κράτη μέλη της ΕΕ, αν και σε διαφορετικό βαθμό.

Κατά τη διάρκεια του 2020 και του 2021, η Γερμανία ήταν ο πιο συχνός προορισμός για τις εισαγωγές παραποιημένων προϊόντων (το 15% των παγκόσμιων κατασχέσεων προοριζόταν για τη Γερμανία).

Ακολουθούσαν το Βέλγιο (13%) και η Αυστρία (7%).

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Γερμανία ήταν ο κορυφαίος προορισμός για τα κατασχεθέντα απομιμητικά προϊόντα από άποψη αξίας, ξεπερνώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Γαλλία και το Βέλγιο ήταν επίσης πρωταρχικοί στόχοι για τους παραχαράκτες- κατά τη διάρκεια του 2020 και του 2021, οι δύο αυτές χώρες αντιπροσώπευαν το 9% και το 7%, αντίστοιχα, της συνολικής παγκόσμιας αξίας των κατασχεθέντων προϊόντων. Οι πηγές των παραποιημένων προϊόντων είναι πολυάριθμες και εξαπλωμένες σε όλο τον κόσμο.

Μεταξύ του 2020 και του 2021, εντοπίστηκαν περίπου 140 οικονομίες προέλευσης για παραποιημένα εμπορεύματα που προορίζονταν για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει τον εκτεταμένο χαρακτήρα του εμπορίου απομιμήσεων και την παγκόσμια εμβέλεια των δικτύων που εμπλέκονται στην παραγωγή και διανομή πλαστών εμπορευμάτων.

Η Κίνα ήταν μακράν η πρώτη οικονομία προέλευσης των παραποιημένων προϊόντων που προορίζονταν για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο όσον αφορά τον αριθμό των κατασχέσεων όσο και την κατασχεθείσα αξία.

Πάνω από το ήμισυ των κατασχεθέντων παραποιημένων προϊόντων που προορίζονταν για την Ευρωπαϊκή Ένωση προέρχονταν από την Κίνα, ακολουθούμενη από την Τουρκία (22%) και το Χονγκ Κονγκ (Κίνα) (12%).