Βαρκελώνη: Λουκέτο σε σταθμούς κρουαζιέρας για να σωθεί από τον υπερτουρισμό

Βαρκελώνη: Λουκέτο σε σταθμούς κρουαζιέρας για να σωθεί από τον υπερτουρισμό
The smokestacks of the Oasis of the Seas cruise ship are giving off smoke in the port of Barcelona, Spain, on June 9, 2024. Sulphur oxide and nitrogen oxide emissions are making Barcelona port the worst in Europe for cruise ship air pollution. (Photo by Jordi Boixareu/NurPhoto) (Photo by Jordi Boixareu / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η πρωτεύουσα της Καταλονίας παίρνει ριζικά μέτρα για να περιορίσει τα πλήθη και να προστατεύσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Στόχος, μια βιώσιμη τουριστική πολιτική με πράσινες υποδομές και λιγότερα Airbnb.

Η Βαρκελώνη φτάνει στα όριά της. Η πόλη-σύμβολο του μεσογειακού τουρισμού, αντιμετωπίζει έντονα φαινόμενα υπερτουρισμού, με χιλιάδες επισκέπτες να συρρέουν καθημερινά και τους κατοίκους να διαμαρτύρονται ολοένα και εντονότερα. Η πιο εμβληματική αντίδραση ήρθε το καλοκαίρι του 2024, όταν ντόπιοι εκτόξευαν νερό με νεροπίστολα σε τουρίστες, σε μια κίνηση διαμαρτυρίας που έκανε τον γύρο του κόσμου.

Η δημοτική αρχή, σε συνεργασία με τις λιμενικές αρχές, αποφάσισε να βάλει φρένο στην ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη. Από το 2025, δύο τερματικοί σταθμοί κρουαζιερόπλοιων θα κλείσουν οριστικά, μειώνοντας τους ενεργούς σταθμούς στους πέντε. Το λιμάνι της Βαρκελώνης, που το 2024 υποδέχθηκε 1,6 εκατομμύρια επιβάτες κρουαζιέρας «σε διέλευση», θα δέχεται λιγότερες αφίξεις, σε μια προσπάθεια να ανασάνει το κέντρο της πόλης.

Το σχέδιο δεν σταματά εκεί. Με συνολικό ύψος επενδύσεων 185 εκατ. ευρώ, δημόσιες και ιδιωτικές αρχές προχωρούν στον εκσυγχρονισμό των υποδομών του λιμανιού, ώστε να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η εγκατάσταση πράσινης χερσαίας παροχής ενέργειας ώστε τα ελλιμενισμένα πλοία να μην χρησιμοποιούν τις μηχανές τους, περιορίζοντας σημαντικά τις εκπομπές ρύπων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράλληλα, δρομολογείται μελέτη για τον τρόπο μετακίνησης των επισκεπτών κρουαζιέρας εντός της πόλης, με στόχο την κατάρτιση ενός σχεδίου βιώσιμης κινητικότητας.

Ωστόσο, το πρόβλημα του υπερτουρισμού δεν περιορίζεται στο λιμάνι. Η μαζική μετατροπή κατοικιών σε τουριστικά καταλύματα μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει οδηγήσει σε σοβαρές ελλείψεις προσιτής στέγασης. Οι κάτοικοι βλέπουν τα ενοίκια να εκτοξεύονται και τις γειτονιές τους να μετατρέπονται σε ζωντανούς τουριστικούς θεματικούς πάρκους.

Η αντίδραση των αρχών είναι ένα πρώτο βήμα προς την αποκατάσταση της ισορροπίας. Με τα νέα μέτρα, η Βαρκελώνη επιδιώκει να διασφαλίσει πως ο τουρισμός, αντί να την καταπνίγει, θα λειτουργήσει ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης – τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους κατοίκους της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: