Βαρόμετρο το attica για την εμπορική κίνηση του κέντρου …χωρίς τουρισμό

Βαρόμετρο το attica για την εμπορική κίνηση του κέντρου …χωρίς τουρισμό
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Το «αρνητικό αποτύπωμα» του τουρισμού και η αναμονή για τα επεκτατικά σχέδια - Ενισχύεται το e-shop - Τον Μάρτιο του ’21 ολοκληρώνεται η επένδυση στο attica του City Link.

Μετά την επανεκκίνηση, οι πωλήσεις στο δίκτυο πολυκαταστημάτων attica επιβραδύνονται με ρυθμό 20% καταδεικνύοντας εν μέρη αντοχές για έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες της αγοράς, την ώρα που η πτώση στο λιανεμπόριο, ακόμη και για δημοφιλείς αλυσίδες φτάνει το 50%, αποκαλύπτοντας όμως και το αποτύπωμα της υποτονικής ζήτησης.

Σε μια περίοδο που παραδοσιακά ο εισερχόμενος τουρισμός πριμοδοτεί τα έσοδα των καταστημάτων, ειδικά στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, το attica του City Link, το πιο κεντρικό πολυκατάστημα του δικτύου, σημειώνει πτώση πωλήσεων πάνω από 30% επιβαρύνοντας την συνολική επίδοση της αλυσίδας. Δεδομένου ότι αποτελεί δημοφιλή εμπορικό προορισμό για τουρίστες που επισκέπτονται την Αθήνα, πλήττεται ως επί τω πλείστον από την πενιχρή πληρότητα των 5άστερων του Συντάγματος, από την πτώση της επισκεψιμότητας του εμπορικού κέντρου από εγχώριους καταναλωτές, από το νέο μοντέλο εξ’ αποστάσεως εργασίας που στερεί εν δυνάμει καταναλωτές από τα καταστήματα του κέντρου, ακόμη και από την άκαιρη ενεργοποίηση του Μεγάλου Περιπάτου. Είναι ενδεικτικό ότι εξαιρώντας το attica στο Σύνταγμα η πτώση πωλήσεων στο δίκτυο θα ήταν πολύ περιορισμένη αφού οι πωλήσεις στα υπόλοιπα πολυκαταστήματα attica επιβραδύνονται με ρυθμό περίπου 10%.

Σύμφωνα με πληροφορίες το 2020 άρχισε με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης πωλήσεων για την Αττικά Πολυκαταστήματα, εταιρεία που αναπτύσσει την αλυσίδα, της τάξης του 5-6%, σε συνέχεια μιας ακόμη αποδοτικής χρονιάς, όπως εξελίχθηκε το 2019 κατά την οποία ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 190 εκατ. ευρώ (από 181,3 εκατ. ευρώ το 2018). Αυτή η πορεία διεκόπη στις 18 Μαρτίου, με το δίμηνο lockdown, μέχρι την επιστροφή στην κανονικότητα στα μέσα Μαΐου. Έκτοτε οι πωλήσεις επιβραδύνονται με ρυθμό 20% ενώ από την αρχή του έτους η πτώση υπολογίζεται σε 35%. Οι απώλειες δηλαδή φτάνουν στο 1/3 του ετήσιου τζίρου και παρά το γεγονός ότι θεωρούνται περιορισμένες συγκριτικά με τον μ.ο. της αγοράς, είναι υπολογίσιμες σε μια περίοδο αβεβαιότητας, άγνωστης διάρκειας.

Το αρνητικό αποτύπωμα του τουρισμού

Από τα έσοδα της εταιρείας  «λείπει» η σημαντική συνεισφορά του tax free, που έχει σχεδόν «μηδενιστεί»,  αφού οι διεθνείς πτήσεις άρχισαν δειλά από τον προηγούμενο μήνα αλλά παρά την σταδιακή τους αύξηση δεν προβλέπεται να προσεγγίσουν τα περσινά επίπεδα και η έλευση τουριστών, ειδικά από χώρες εκτός ΕΕ, θα είναι περιορισμένη φέτος. Το αποτύπωμα στις πωλήσεις του δικτύου attica φτάνει περίπου το 10% της πτώσης αλλά δεν φαίνεται να δημιουργεί μεγάλη ανατροπή στις εκτιμήσεις του επιτελείου της εταιρείας που σχεδίαζε στρατηγική «επόμενης μέρας» με σενάρια πτώσης 50%.

Ισχυρό χαρτί για την εταιρεία αποδείχθηκε εν μέσω lockdown το atticabeauty, το ψηφιακό κανάλι, το οποίο πέρα από καλλυντικά τον επόμενο μήνα επεκτείνεται και στην κατηγορία των αξεσουάρ. Στόχος είναι η περαιτέρω διεύρυνση του χαρτοφυλακίου του σε νέες κατηγορίες, σε μια περίοδο που οι καταναλωτές στρέφονται στα e-shop.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χθες το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών ο κύκλος εργασιών του ηλεκτρονικού εμπορίου (B2C) στην Ελλάδα το 2019 άγγιξε τα 6 δισ. ευρώ και αναπτύσσεται με διψήφιο ρυθμό. Η τάση επιβεβαιώνεται από τις επιδόσεις του atticabeauty, οι πωλήσεις του οποίου σύμφωνα με τις προβλέψεις θα ξεπεράσουν φέτος τα 10 εκατ. ευρώ αφού ήδη μέχρι τον Ιούνιο έφτασαν στο σκορ της περσινής χρονιάς, 5,5 εκατ. ευρώ.

Η επόμενη μέρα

Το επιτελείο της Αττικά Πολυκαταστήματα, όπως άλλωστε και οι υπόλοιποι επιχειρηματίες στο λιανεμπόριο, παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας και σταθμίζουν το ενδεχόμενο να επιβληθούν τους επόμενους μήνες νέα περιοριστικά μέτρα. Αυτές οι εξελίξεις οδηγούν σε καθυστέρηση των επεκτατικών σχεδίων της εταιρείας, η οποία από τα τέλη του 2019 έχει εισέλθει σε νέο κύκλο ανάπτυξης. Η επένδυση της Virtus International Partners στην Αττικά Πολυκαταστήματα, σηματοδότησε τον μετασχηματισμό της σε εταιρεία συμμετοχών όπου η ομάδα των βασικών μετόχων γίνεται μέρος μιας οντότητας με ισχυρή κεφαλαιακή θέση, δομή και προοπτικές. Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, με τις προβλέψεις – ακόμη και τις πλέον αισιόδοξες – να αναφέρουν ότι οι πωλήσεις θα επηρεαστούν και το 2021, οι επεκτατικές κινήσεις έχουν μπει προσωρινά σε «αναμονή», ενώ με σχετική καθυστέρηση, τον Μάρτιο του 2021, ολοκληρώνεται η επέκταση του attica στο City Link κατά 4.000 τ.μ., επένδυση περί τα 5 εκατ. ευρώ.