Βαρουφάκης: Έχουμε εντολή για κλείσιμο της συμφωνίας

Βαρουφάκης: Έχουμε εντολή για κλείσιμο της συμφωνίας

Πολέμιος ενός plan B δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών από το βήμα του ΕΒΕΑ .

«Η εντολή της κυβέρνησης από τον λαό είναι για διαπραγμάτευση και κλείσιμο συμφωνίας. Όμως, εάν κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ρήξη, δεν διαπραγματεύεται», δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης από το βήμα του ΕΒΕΑ αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές και προσέθεσε:

«Είμαι πολέμιος ενός Plan B, διότι μια έξοδος από μια νομισματική ένωση είναι ένα πισωγύρισμα σε ένα μονοπάτι που οδηγεί στο γκρεμό».

Παράλληλα, ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε: «Δεν θα υπογράψω μια συμφωνία που θα προβλέπει μειώσεις επικουρικών κατά 80%, αυξήσεις ΦΠΑ, που θα οδηγεί στο πουθενά. Δεν θα το κάνω. Ο εταίροι μας πρέπει να το σεβαστούν αυτό. Διαπραγματευόμαστε την έξοδο της χώρας μας από την σκοτοδίνη».

Αναφερόμενος στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, υπογράμμισε: «Δεν είμαστε δογματικοί στις ιδιωτικοποιήσεις. Η προηγούμενη κυβέρνηση θα έπρεπε να ντρέπεται για τον τρόπο που έκανε τις ιδιωτικοποιήσεις. Το ΤΑΙΠΕΔ ήταν απαράδεκτα διαρθρωμένο και ιδιωτικοποιήσεις έγιναν με τη μορφή ξεπουλήματος χωρίς αναπτυξιακή προοπτική μερικές μάλιστα κατέπεσαν (από αποφάσεις ΣτΕ κλπ)» και προσέθεσε:

«Θα σεβαστούμε τις διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει. Σε ορισμένες περιπτώσεις αλλάζουν οι όροι προς το καλύτερο του Δημοσίου αλλά και των επενδυτών».

Τέλος για τη φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών εξήγησε ότι τέτοιες προτάσεις έρχονται από την άλλη πλευρά , διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί από την μια να δίνουμε κίνητρα για την χρήση του πλαστικού χρήματος και από την άλλη να φορολογούνται τραπεζικές συναλλαγές.