Βαρουφάκης: Έπρεπε να είχαμε χρεοκοπήσει, αλλά δεν μου επετράπη

Βαρουφάκης: Έπρεπε να είχαμε χρεοκοπήσει, αλλά δεν μου επετράπη

«Ανέλαβα Υπουργός Οικονομικών 15 ημέρες πριν χρεοκοπήσουμε», δηλώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης στον Guardian.

Από την Αυστραλία όπου και βρίσκεται, ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε στον Guardian για την προσφυγική κρίση και το πώς αυτή γκρεμίζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Μάλιστα, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην περίπτωση της Ελλάδας σημειώνοντας πως θα έπρεπε να είχε χρεοκοπήσει-κάτι που ο ίδιος, όπως δηλώνει, επιθυμούσε, αλλά δεν του επιτράπηκε.

«Με το πλεονέκτημα του να μιλά κανείς εκ των υστέρων, μπορεί να μεταλλάσσει πάντα τις πράξεις κάποιου. Θα μπορούσα να δώσω έναν μακρύ κατάλογο, αν γνώριζα εκ των προτέρων τι επρόκειτο να συμβεί. Αλλά η γενική στρατηγική ήταν σωστή. Ανέλαβα υπουργός Οικονομικών 15 μέρες πριν χρεοκοπήσουμε. Το δάνειο δεν ήταν βιώσιμο. Δεν θα γινόμουν μέρος αυτού και είχαμε σκληρή γραμμή», εξηγεί ο Γιάνης Βαρουφάκης και προσθέτει:

«Όμως οι δανειστές ενδιαφέρονταν περισσότερο να επιδείξουν τα αποτελέσματα της συντριβής μίας κυβέρνησης που τόλμησε να τους αντιταχθεί ώστε να μπορέσουν να εκφοβίσουν άλλους όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Γαλλία. Η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε σαν πιόνι σε μία σκακιέρα και ήταν πολύ δύσκολο. Είχαμε την ευκαιρία να χρεοκοπήσουμε και την χάσαμε. Έπρεπε να είχαμε χρεοκοπήσει. Θα έρχονταν κοντά μας και θα είχαμε μία συμβιβαστική συμφωνία, αλλά δεν μου επετράπη να χρησιμοποιήσω αυτό το όπλο. Αλλά κάτι πρέπει να δώσεις. Δυστυχώς η λύση όπως είναι τώρα δεν είναι συμβατή με τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών χωρών».

«Ρίξτε μία ματιά στα γεγονότα της Ευρώπης τα τελευταία 10-15 χρόνια από την νομισματική ένωση. Το σχέδιο έχει αποτύχει θεαματικά. Οι Ευρωπαίοι είναι άνθρωποι που χωρίζονται από κοινό νόμισμα. Η κρίση του ευρώ έχει κατακερματίσει την Ευρώπη στρέφοντας τους Έλληνες κατά των Γερμανών, των Ιρλανδών κατά των Ισπανών κτλ.», καταλήγει ο Γιάνης Βαρουφάκης.