Βαρουφάκης: Οι ΗΠΑ θεωρούν μη διαχειρίσιμο ένα Grexit

Βαρουφάκης: Οι ΗΠΑ θεωρούν μη διαχειρίσιμο ένα Grexit

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν χρειάζεται νουθεσίες για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων» αναφέρει ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ.

Συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογο του, Τζακ Λιου, είχε ο Γιάνης Βαρουφάκης στην Ουάσιγκτον με βασικό θέμα τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, αλλά και για τις θέσεις των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ, οι ΗΠΑ «θεωρούν ότι η ελληνική πλευρά έχει την υποχρέωση – και εκεί συμφωνούμε- να κάνει ακριβώς ό,τι χρειάζεται και με το παραπάνω για να προχωράει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά, με στόχο τη σύναψη μιας συμφωνίας που θα ξεκλειδώσει το μέλλον της ελληνικής ανάκαμψης έτσι ώστε η εθνική οικονομία να μην αποτελέσει ζήτημα ούτε για τον ελληνικό λαό αλλά ούτε και για την ευρωζώνη».

Όπως δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, η αμερικανική κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος ο Τζακ Λιου «κρίνουν ότι ένα ατύχημα θα ήταν μη διαχειρίσιμο από την ευρωζώνη, αντίθετα με κάποιες χαλαρές δηλώσεις κάποιων Ευρωπαίων αξιωματούχων που παίζουν με τη φωτιά.

«Οπότε, οι ΗΠΑ –και αυτό ήταν μια από τις δηλώσεις/θέσεις/τοποθετήσεις στη συζήτησή μας, δεν παίζουν το ρόλο του διαμεσολαβητή, αλλά κρίνουν ότι έχουν υποχρέωση να πιέζουν και τις δύο πλευρές, έτσι ώστε να έρθουμε σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, τόσο προς όφελος της Ευρώπης και της Ελλάδας όσο και προς όφελος της παγκόσμιας οικονομίας», τόνισε.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών τόνισε επίσης το γεγονός ότι η Ελλάδα σκοντάφτει στην άρνηση των εταίρων της να συζητήσουν το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης επιμένοντας σε ολική αναθεώρηση των πάντων. Αναφέρθηκε ειδικότερα σε συγκεκριμένα νομοσχέδια στη φοροδιαφυγή, το φορολογικό γενικά, τα κόκκινα δάνεια, τις μεταρρυθμίσεις όσον αφορά στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, τις ιδιωτικοποιήσεις, για το ασφαλιστικό σύστημα και εξέφρασε την ελπίδα, που τώρα, που, όπως είπε, μπαίνουμε στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων «επιτέλους θα γίνει αυτό που ζητάμε εδώ και μήνες».

Όσον αφορά την διαπραγμάτευση επέμεινε στην μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν γίνει και αυτές που έχουν γίνει, έχουν αποπειραθεί, έχουν γίνει σαθρά» και στρέφονται στην κορυφή της πυραμίδας εκεί που είναι τα μεγάλα, τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, στρέφονται προς ήσσονος σημασίας ζητήματα.

«Μιλάμε συνέχεια για τους ταξιτζήδες και τους φαρμακοποιούς, όταν έχουμε ολιγοπωλιακές και προσοδοφορικές καταστάσεις οι οποίες κρατάνε την ελληνική οικονομία πίσω εδώ και δεκαετίες. Η ελληνική κυβέρνηση δεν χρειάζεται νουθεσίες για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων. Εμείς οι ίδιοι κρίνουμε ότι θα κριθούμε από την επιτυχία και το βάθος του μεταρρυθμιστικού μας προγράμματος. Αυτό που προσπαθούμε με αυτές τις διαπραγματεύσεις είναι να πείσουμε τους θεσμούς ότι το προηγούμενο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων ήταν πολύ light, ότι στόχευε στα λάθος προβλήματα, στα ήσσονος σημασίας προβλήματα και ότι δεν έβαζε το μαχαίρι βαθιά στο κόκαλο», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ με αυτή τη θέση συμφωνεί και η αμερικανική κυβέρνηση.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση με τις διεθνείς επαφές της ζητά τίποτα από κανέναν φίλο εκτός ευρωζώνης και ότι το πρόβλημα της Ελλάδας θα λυθεί εντός της ευρωπαϊκής κυβέρνησης.

«Όταν τίθεται το ερώτημα για παράδειγμα, ποιος είναι ο στόχος ενός ταξιδιού στη Ρωσία του Πρωθυπουργού, του Υπουργού Εξωτερικών, αν θεωρούμε ότι μπορούμε να βρούμε βοήθεια και «πλάτες» στη διαπραγμάτευση εκτός ευρωζώνης, δεδομένη μου απάντηση είναι ότι ως Υπουργός Οικονομικών κρίνω ότι το πρόβλημα της διαπραγμάτευσης, το πρόβλημα της κρίσης του ευρώ, το πρόβλημα της ελληνικής κρίσης είναι ζήτημα που αφορά αποκλειστικά την ευρωπαϊκή οικογένεια. Και ποτέ δε θα αποζητήσουμε διαμεσολάβηση κάποιου παράγοντα εκτός της ευρωζώνης. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν θα έχουμε διμερείς σχέσεις και ανταλλαγή απόψεων με χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει συμμαχία, μακρά παράδοση φιλίας και ιδίως βεβαίως μια χώρα σαν τις ΗΠΑ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο κατά τη συνάντηση δεν τέθηκαν επί τάπητος συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, αλλά η διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και τους θεσμούς που θα οδηγήσει σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων το οποίο θα είναι κοινά αποδεκτό στην Ευρώπη.

ΗΠΑ σε Ελλάδα: Αφήστε τα λόγια και παρουσιάστε λεπτομερείς προτάσεις