Βαρουφάκης: Ματώνουμε στις διαπραγματεύσεις

Βαρουφάκης: Ματώνουμε στις διαπραγματεύσεις

Διαψεύδει κατηγορηματικά την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά ο Υπουργός Οικονομικών.

Σε εφ’ όλης της ύλης τοποθέτηση από το βήμα της Βουλής προχώρησε ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών. Το θέμα των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς τέθηκε στο επίκεντρο της ομιλίας του, με τον Υπουργό Οικονομικών να σημειώνει: «Ματώνουμε στις διαπραγματεύσεις. Το υπουργείο Οικονομικών καταβάλλει μεγάλο αγώνα και υπό πολύ δύσκολες συνθήκες αλλά πιστεύω ότι ο αγώνας αυτός θα πετύχει».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της έκτακτης εισφοράς, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε: «Ο κ. Βενιζέλος εισήγαγε το 2011 την έκτακτη εισφορά και την ονόμασε εισφορά αλληλεγγύης. Κάπως έτσι στον καιρό του Μνημονίου εξευτελίστηκε η έννοια της αλληλεγγύης (…) Να σας θυμίσω ότι λόγω του κυρίου Βενιζέλου και του νόμου της έκτακτης εισφοράς, το 2011 οι Έλληνες πολίτες κατέβαλαν 1.161 εκατομμύρια, το 2012 κατέβαλαν 1.536 εκατομμύρια, το 2013 κατέβαλαν 1.073, κοκ. Και αυτό επεκτάθηκε και φέτος γιατί ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Όσο για τις δικές μας προθέσεις, η έκτακτη εισφορά που είναι δημιούργημα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και που εξευτέλισε την έννοια της αλληλεγγύης, τελειώνει με εμάς. Όταν λήξει αυτή η μεγάλη σκληρή διαπραγμάτευση, θα προχωρήσουμε στην εκπόνηση ενός φορολογικού νομοσχεδίου που πρέπει να είναι σταθερό, πρέπει ο κόσμος της αγοράς οι πολίτες να γνωρίζουν για πολλούς μήνες και χρόνια μπροστά τι τους περιμένει, όσον αφορά τη φορολόγηση, να είναι προοδευτικό, να είναι πραγματικά αλληλέγγυο προς τους συμπολίτες μας, να εμπεριέχει το αφορολόγητο, και να μην εξευτελίζει την έννοια της αλληλεγγύης».

Ο κ. Βαρουφάκης διέψευσε κατηγορηματικά την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά: «Πιστεύω ότι θα πετύχει ο αγώνας αυτός να μην υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Δεσμεύομαι προσωπικά ότι δεν θα υπογράψω αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Οι πιέσεις, το ξέρετε είναι ασφυκτικές. Είναι ιδεολογήματα αυτά. Δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική κατάσταση. Ότι έχουμε προβλήματα, στον ΦΠΑ στα νησιά, έχουμε. Να σας πω ένα στοιχείο που νομίζω είναι λόγος να ντρεπόμαστε όλοι μας. Πέρυσι σχεδόν διπλασιάστηκε ο τουρισμός στη Μύκονο. Και ξέρετε ότι τα έσοδα του ΦΠΑ μειώθηκαν; Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι κάπου δεν πάμε καλά. Η λύση δεν είναι να αυξήσουμε τον συντελεστή. Η λύση είναι να εισπράττουμε αυτά που πρέπει να εισπράττουμε. Οι κατέχοντες είναι αυτοί που πλουτίζουν με αυτό τον βάναυσο τρόπο και πρέπει να πληρώσουν. Το θέμα είναι πώς θα το μεθοδεύσουμε με τις κατεστραμμένες υπηρεσίες που έχουμε, με τις υπηρεσίες που έχουν αποψιλωθεί τα τελευταία χρόνια. Πάντα ήταν στραβό το κλίμα, αλλά ήρθε και ο γάιδαρος των τελευταίων πέντε ετών και καταλαβαίνετε ποια είναι η κατάσταση», είπε ο υπουργός.

Παράλληλα, ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις σημείωσε: «Όταν πηγαίνουμε στις Βρυξέλλες, στο Brussels Group, πασχίζουμε να μιλήσουμε γι΄ αυτά τα θέματα. Από την άλλη μεριά αντιμετωπίζουμε αυτό τον τοίχο του ιδεολογήματος που δεν θέλει να μπει στην ουσία και μας λέει επιγραμματικά “θα αυξήσετε τον ΦΠΑ στα νησιά;”. Και η απάντησή μας είναι όχι γιατί δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Νομίζω το ξεκαθάρισα. Εγώ δεν θα προσυπογράψω καμία αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Θα κάνω ό,τι μπορώ, το ίδιο και οι υπηρεσίες μου, οι αναπληρωτές, οι γενικοί γραμματείς ώστε να εισπράττουμε αυτά που πρέπει για το ελληνικό δημόσιο».

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση για το αφορολόγητο υπογράμμισε: «η καθιέρωση αφορολόγητου ποσού 12.000 ευρώ θα δώσει ανάσες σε όλους ιδίως σε εκείνους που επλήγησαν περισσότερο. Η κατάργηση του αφορολόγητου ήταν μέγιστη ντροπή. Εμείς βιαζόμαστε πραγματικά να το επαναφέρουμε το αφορολόγητο και ματώνουμε στις διαπραγματεύσεις. Θα επιστρέψει το αφορολόγητο. Στο νέο φορολογικό σύστημα θα θεσμοθετηθεί το αφορολόγητο όριο και ενιαία και προοδευτική κλίμακα με πολλές διαβαθμίσεις. Αυτό υποσχεθήκαμε και αυτό θα πράξουμε».

Αναφερόμενος στον Ευάγγελο Βενιζέλο και απευθυνόμενος στον κ. Κεγκέρογλου, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε: «Επειδή αναφερθήκατε στον κ. Βενιζέλο. Δεν θέλω να αναφέρομαι σε κανέναν προσωπικά ή να αμφισβητώ το ήθος κανενός. Η κριτική για την εποχή αυτή ήταν πολιτική. Η επιλογή της έκτακτης εισφοράς και των δραστικών μειώσεων στις δαπάνες του δημοσίου, την εποχή εκείνη, παρέβαινε βασικούς κανόνες μακροοικονομικής. Ξέρω ότι δεν ήταν επιλογή του ΠΑΣΟΚ επιβλήθηκε από έξω. Αλλά το δέχθηκε και τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν τότε χειροτέρευσαν την κατάσταση. Λέτε πήρε το πολιτικό κόστος. Το πολιτικό κόστος είναι δείγμα γενναιότητας όταν είναι να γίνει κάτι καλό. Αλλά δεν ήταν καλό αυτό που έγινε. Δεν βοήθησε τη χώρα. Δεν θέλω να προσάψω ηθική ευθύνη σε κανένα. Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν και που θέλουν πάλι να μας επιβάλουν οι δανειστές ήταν καταστροφικές».