Βαρουφάκης: Ο Σόιμπλε ήθελε να «ρίξει» τον Σαμαρά από τον Ιούνιο του 2014

REUTERS

«Νομίζετε ότι ο Σόιμπλε νοιάζεται για την Ελλάδα; Μόνο για την ψήφιση του γαλλικού πρϋπολογισμού ενδιαφέρεται» δήλωσε ο πρώην ΥΠΟΙΚ. 

«Δεν νοιάζεται για την Ελλάδα, παρά μόνο για τον έλεγχο του γαλλικού προϋπολογισμού – Είχα τονίσει ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι ευχολόγια», δήλωσε ο πρώην υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου του βιβλίου.

Ακόμη, στην ίδια εκδήλωση, τοποθετήθηκε σχετικά με  τη στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο τρίτο μνημόνιο, την αγωνία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη Γαλλία και τη μηδενική πιθανότητα να πετύχουν τα μνημόνια στην Ελλάδα.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων, σε συνομιλία που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε του εκμυστηρεύτηκε ότι είχε αποφασίσει από τον Ιούνιου του 2014 να ρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά. «Το 3ο μνημόνιο το σχεδίαζαν από το 2013-14». Ο Β. Σόιμπλε από τον Ιούνιο του ‘14 αποφάσισε ότι ο Σαμαράς δεν του κάνει πλέον. Τον ρώτησα «Βόλφγκανγκ πες μου πότε αποφάσισες να ρίξετε τον Σαμαρά;». Και μου λέει τον Ιούνιο του 2014» εξήγησε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Νομίζετε ότι ο Σόιμπλε νοιάζεται για την Ελλάδα; Γνωρίζει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα επιτυχίας των μνημονίων στην χώρα μας. Το μόνο που θέλει είναι να ελέγχει τον προϋπολογισμό της Γαλλίας. Είδε την συντριβή της αντίστασης της Αθήνας για να την χρησιμοποιήσει ως παράδειγμα στους Ευρωπαίους ηγέτες», εξήγησε, συγκρίνοντας μάλιστα τον Σόιμπλε με τον αυστριακό καγκελάριο Μέτερνιχ, λόγω των ακραίων συντηρητικών πεποιθήσεών του.

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε: «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υποτάχθηκε στο 3ο μνημόνιο γιατί την έπεισαν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική. «Δεν είχα καμία όρεξη να γίνω υπουργός οικονομικών, αλλά είχα μια άποψη για εποικοδομητική ανυπακοή, να έχει ελπίδες ο λαός! Αυτό ήθελα. Είχα τονίσει ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι ευχολόγιο και δεν έπρεπε να το κάνουμε».

Και συμπλήρωσε «Ανήθικοι θα ήμασταν αν δεν απαντούσαμε στον ΣΥΡΙΖΑ τι θα γίνει αν μας έκλειναν τις τράπεζες. Εκείνο το βράδυ του δημοψηφίσματος έπρεπε να είμαστε πιστοί στον κόσμο. Έπρεπε να προετοιμάσουμε τον κρατικό μηχανισμό για να μείνουμε ζωντανοί για δυο εβδομάδες. Δεν θα μας άφηναν να βγούμε από το ευρώ! Θα αποδέχονταν την πρόταση μας. Δεν τιμήσαμε το 62% του ελληνικού λαού!».

«Αν δεν κάνανε πίσω οι Ευρωπαίοι; Τότε θα έπρεπε να πάμε σε οριστική ρήξη. Υποταθήκαμε σε πολιτικές που αποδομούν την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Αυτή η κατάσταση είναι η μεγαλύτερη χαρά του Σόιμπλε», πρόσθεσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Σχετικά άρθρα