Βαρουφάκης: Πώς γνωριστήκαμε με τον Αλέξη Τσίπρα

Βαρουφάκης: Πώς γνωριστήκαμε με τον Αλέξη Τσίπρα

Το τηλεφώνημα που έφερε κοντά τους δύο άνδρες.

Μια συνέντευξη για όλους και για όλα έδωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάν(ν)ης Βαρουφάκης στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΙ.

Στην αρχή της εκπομπής αναφέρθηκε στο πώς γνώρισε τον Αλέξη Τσίπρα. Όπως υποστήριξε το 2010 δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από το δεξί χέρι του πρωθυπουργού, τον Νίκο Παππά, με το αίτημα να υπάρξει κάποια συνάντηση με βασικό αντικείμενο το πρώτο Μνημόνιο και τα προβλήματά του. Μάλιστα όπως είπε εκείνη την εποχή δεν έχει «ωριμάσει» ακόμα ο πολιτικός λόγος του πρωθυπουργού , εννοώντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας θεωρούσε ως μια λύση που πρέπει να πέσει στο τραπέζι την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.

Ο ίδιος διαφωνούσε θεωρώντας ότι πρέπει να μείνει η χώρα στο ευρώ, πολεμώντας όμως τα προγράμματα προσαρμογής. Όπως υποστηρίζει πάντα ο κ. Βαρουφάκης, ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέχεια μετακινήθηκε από τις αρχικές του θέσεις.

«Ηταν ενδιαφέρουσα η συζήτηση, ήταν ξεκάθαρο ότι είχαμε διάσταση απόψεων για το θέμα της δραχμής. Αλλά πολύ σύντομα είχαμε μια πολύ σημαντική ωρίμανση στη σκέψη του Αλέξη Τσίπρα, είχαμε πολλές συνομιλίες στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι το 2012. Το δεύτερο Μνημόνιο έφερε πολύ μεγάλη ένταση και πόλωση. Ο μόνος πολιτικός ο οποίος εξακολουθούσε να έχει άλλη άποψη ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Σιγά-σιγά προς τις εκλογές ήρθαμε πιο κοντά και με οδήγησε να ενταχθώ στην προσπάθεια Τσίπρα».

Για το πρόγραμμα της ΔΕΘ
Ενώ είχαμε συμφωνήσει ότι θα αναλάβω σημαντικό ρόλο στη διαπραγμάτευση, εγώ το έμαθα από τις εφημερίδες
Υπήρχε πλήρης αναντιστοιχία μεταξύ λελογισένης διαπραγμάτευσης και αυτού του προγράμματος. Υπήρχαν ανακρίβειες, λαϊκισμοί, παρότι σε γενικές γραμμές με κάλυπτε.

Το ότι θα πάρεις κάποια δισ. από το ΤΧΣ για να τα ρίξεις σε δάνεια, από μια διαπραγμάτευσης, αυτό δεν έστεκε στη βάση μιας διαπραγμάτευσης.

Γιατί δέχθηκα να γίνω υπουργός
Ένιωσα υποχρεωμένος παρότι δεν είχα σκεφθεί ποτέ να αναλάβω υπουργός.

Για τη συνέντευξη τύπου με τον Ντάισελμπλουμ
«Την πρώτη ημέρα που ανέλαβα έμαθα από το Γενικό Λογιστήριο ότι τα χρήματα έφταναν για 12 ημέρες», είπε ο κ. Βαρουφάκης και εξήγησε πως η απειλή για κλείσιμο των τραπεζών διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, όταν είχε έρθει για πρώτη φορά στην Αθήνα, λίγο μετά τις εκλογές.

Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε μάλιστα στην επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου, όταν ρωτήθηκε για την τρόικα και απάντησε πως δεν πρόκειται για θεσμοποιημένο όργανο της Ευρώπης και πως η κυβέρνηση δεν είχε πρόθεση να συνεργαστεί μαζί της. Ο κ. Ντάισελμπλουμ «θύμωσε, έχασε το επικοινωνιακό παιχνίδι, δεν μου έδωσε αρχικά το χέρι και μου ψιθύρισε “μόλις σκότωσες την τρόικα”».
Αναφερόμενος στις δικές του προσπάθειες, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση οι μετοχές των τραπεζών έκαναν βουτιά, μετά τις επαφές μου ανέβηκαν τουλάχιστον 20%».