Βαρουφάκης: Τι θα γίνει με 100 δόσεις, ΕΝΦΙΑ και αφορολόγητο

Βαρουφάκης: Τι θα γίνει με 100 δόσεις, ΕΝΦΙΑ και αφορολόγητο

O υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι οι 100 δόσεις θα προχωρήσουν και δεν θα γίνουν απολύσεις.

«Οι 100 δόσεις θα γίνουν, αλλά υπάρχουν κάποιες πολύ καλές ιδέες από οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει ακόμα πιο έξυπνο αυτό το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, στον ραδιοσταθμό Real.

Ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά» αν και σημείωσε ότι θα γίνουν μικροαλλαγές στον ΦΠΑ χωρίς να μπορεί, όπως είπε, αυτήν τη στιγμή να τις αποσαφηνίσει. Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να γίνουν απολύσεις στο δημόσιο, να μειωθούν συντάξεις και μισθοί τόνισε: «Η απάντηση είναι και στα τρία “όχι”».

Για τον ΕΝΦΙΑ είπε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να μην αλλάξει μέσα στο 2015», χωρίς όμως να προσδιορίσει χρονικά πότε τοποθετείται αυτή η αλλαγή. Αναφερόμενος στο αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, σημείωσε ότι αυτό θα αποφασιστεί σε συνδυασμό με τον γενικό προγραμματισμό της κυβέρνησης μετά τον Ιούνιο.

Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι ο στόχος του 3% που θα ήταν «καταστροφικός» για την οικονομία δεν συζητείται πλέον. «Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν μπορεί να είναι υψηλότερο από 1,5%» δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους θα ξεκινήσουν άμεσα.

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Γλέζου, ο υπ. Οικονομικών τόνισε πως είναι πεπεισμένος, ότι αν του είχε δοθεί η ευκαιρία να μιλήσει με τον κ. Γλέζο και του είχε εξηγήσει, «θα είχε καταλάβει τη μεγάλη επιτυχία που πέτυχε η κυβέρνηση» και εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα ήταν περήφανος.

«Αν μας πυροβολήσουν θα κερδίσουν οι εθνικιστές»
Σε μια άλλη συνέντευξη του, στη γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo, δήλωσε ότι  οι ρατσιστές και οι εθνικιστές θα είναι οι κερδισμένοι εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες «πυροβολήσουν» τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Βαρουφάκης υπογραμμίζει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα υποφέρουν εάν οδηγήσουν κυβερνήσεις σαν τη δική του σε “ασφυξία”. «Αυτό λέω στους εταίρους μου: Εάν νομίζετε ότι είναι προς το συμφέρον σας να πυροβολείτε προοδευτικές κυβερνήσεις όπως η δική μας, λίγες μόλις μέρες μετά τις εκλογές, θα πρέπει να φοβάστε τα χειρότερα»…

«Μένει να κυνηγήσουμε το πνεύμα της Τρόικας, να απομακρυνθούμε από αυτή τη νοοτροπία και να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό τον κλοιό για την Ευρώπη και όχι μόνο για την Ελλάδα», υπογράμμισε.

Δήλωσε ότι η συνταγή της λιτότητας είναι παρόμοια με την «αφαίμαξη» που συνταγογραφούσαν οι γιατροί κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα «η οποία συχνά προκαλούσε επιδείνωση στην κατάσταση της υγείας του ασθενούς, ενώ ο γιατρός αντιδρούσε ζητώντας νέα αφαίμαξη. Έτσι όσο περισσότερο αποτυγχάνει η λιτότητα τόσο περισσότερη λιτότητα θα συνταγογραφείται. Είναι λοιπόν επιτακτικό σήμερα να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την τιμωρητική και παράλογη λιτότητα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει η Ελλάδα να αποπληρώσει τους πιστωτές της».

Αναφέρεται μάλιστα και στο μείζον θέμα της φορολόγησης της Εκκλησίας. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η Εκκλησία είναι ένας από τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες στην Ελλάδα με «τεράστιο πλούτο», που όμως, δεν μπορεί να φορολογηθεί.