Βάσεις 2025: Οι εκπλήξεις, οι… πρωταθλητές και τα τμήματα που κατέρρευσαν

Βάσεις 2025: Οι εκπλήξεις, οι… πρωταθλητές και τα τμήματα που κατέρρευσαν
Αναρτήθηκαν οι βαθμολογίες των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων στα σχολεία της Αργολίδας, Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021. (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ) Photo: Eurokinissi
Μεγάλη ανατροπή στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας φέρνουν οι βάσεις εισαγωγής του 2025, με εντυπωσιακές αυξομειώσεις, χαμηλές πτήσεις σε περιφερειακά ιδρύματα και θεαματική άνοδο σε επιλεγμένα τμήματα αιχμής.

Οι φετινές βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια αναδιαμορφώνουν δραστικά τον εκπαιδευτικό χάρτη, αναδεικνύοντας νέα φαβορί και αποτυπώνοντας ξεκάθαρα τις μετατοπίσεις στις προτιμήσεις των υποψηφίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, συνολικά 62.848 υποψήφιοι από ΓΕΛ και ΕΠΑΛ κατάφεραν να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με ποσοστό επιτυχίας 97,32% για τους αποφοίτους ΓΕΛ και 63,42% για τους αποφοίτους ΕΠΑΛ.

Την κορυφή κατέκτησε για ακόμη μια χρονιά η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ με βάση 20.380 μόρια, ενώ εντυπωσιακές επιδόσεις καταγράφονται και στα Τμήματα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών σε Θεσσαλονίκη και Πειραιά, καθώς και στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του ΠΑΠΕΙ. Αντίθετα, η χαμηλότερη βάση εντοπίζεται στο Τμήμα Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης στην Άμφισσα, με μόλις 7.040 μόρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι σχολές με τη μεγαλύτερη άνοδο

Μεγάλοι «νικητές» φέτος αναδεικνύονται:

  • Επιστημών Φυτικής Παραγωγής – ΓΠΑ: άνοδος 2.600 μορίων (14.720 μόρια)
  • Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών – ΠΑΠΕΙ: άνοδος 2.195 μορίων (18.990 μόρια)
  • Διοίκησης Τουρισμού – ΠΔΑ: άνοδος 2.140 μορίων (15.850 μόρια)

Οι σχολές με τη μεγαλύτερη πτώση

Στην αντίπερα όχθη, καταγράφηκαν εντυπωσιακές απώλειες:

  • Πυροσβεστική Ακαδημία: πτώση 4.810 μορίων (9.940 μόρια)
  • Μουσικών Σπουδών – Π. Ιωαννίνων (Άρτα): πτώση 3.590 μορίων
  • Μαθηματικών – Π. Ιωαννίνων: πτώση 2.765 μορίων

Η μεγάλη διακύμανση στις βάσεις αντικατοπτρίζει όχι μόνο την ακαδημαϊκή ζήτηση και τις επαγγελματικές προοπτικές, αλλά και τον αντίκτυπο του γεωγραφικού παράγοντα, με τα περιφερειακά ιδρύματα να αντιμετωπίζουν μειωμένη ελκυστικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: