Βασιλάκης: Τα λάθη που πλήττουν την ανταγωνιστικότητα των αερομεταφορών

«Η δική μας διάθεση είναι πάντα στην εξέλιξη και στην ανάπτυξη, αλλά δεν αρκεί», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Aegean.

«Για να συνεχισθεί η ανάπτυξη της Aegean αλλά και των άλλων αερομεταφορέων πρέπει να αντιστραφούν τα λάθη που μειώνουν την ανταγωνιστικότητα (ΦΠΑ, κόστος Αθήνας) είτε είναι παλιά είτε είναι πρόσφατα! Αλλιώς θα έχουμε στασιμότητα ή και υποχώρηση. Η δική μας διάθεση είναι πάντα στην εξέλιξη και στην ανάπτυξη, αλλά δεν αρκεί», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Aegean, Ευτύχιος Βασιλάκης.

Όπως είπε ο αντιπρόεδρος της Αegean απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, η εταιρεία «μετά την εξαγορά της Olympic Air το 2013, επένδυσε συνειδητά στη στήριξη του τουρισμού προσθέτοντας 4,5 εκατομμύρια επιπλέον θέσεις ετησίως και πάνω από 50 νέους προορισμούς. Ταυτόχρονα, είναι η μόνη εταιρεία που προσφέρει πάνω από 300 εκατ. ευρώ άμεσα έσοδα σε φορείς τους Δημοσίου».

Προσέθεσε δε πως «ανάπτυξη έχει φέρει σε μικρότερο βαθμό και η επένδυση άλλων εταιρειών στην χώρα μας. Η αναπτυξιακή πορεία όμως του τουρισμού και των αερομεταφορέων δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη από τις επιλογές της Πολιτείας. Μέσα σε ένα χρόνο ο ΦΠΑ για αερομεταφορές «πέταξε» από το 13% στο 24%, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη, στη χώρα που τον χρειάζεται χαμηλά περισσότερο από κάθε άλλη λόγω των νησιών.

Παράλληλα, εδώ και πάρα πολλά χρόνια η Πολιτεία και η αγορά έχει αναγνωρίσει ότι οι χρεώσεις στο αεροδρόμιο της Αθήνας, λόγω της μικρής διάρκειας της σύμβασης, είναι σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από ανταγωνιστικά αεροδρόμια της νότιας Ευρώπης. H επέκταση όμως για μια γενναία μείωση των τελών, εκκρεμεί».

Τέλος, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της αεροπορικής εταιρείας υπάρχουν λύσεις για τις προοπτικές ανάπτυξης των αερομεταφορών.

«Η σύμβαση παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων προς την εταιρία Fraport, με σημαντικό τίμημα για το Δημόσιο, δέσμευση των επενδυτών για βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας αλλά και χρεώσεις που υποχρεώνεται να κρατήσει ο επενδυτής σε ανταγωνιστικά επίπεδα, δείχνει ότι υπάρχει δρόμος που συνδυάζει την ανταγωνιστικότητα και την ποιότητα σε λειτουργία με τις δημοσιονομικές προτεραιότητες της χώρας μας», ανέφερε ο κ. Βασιλάκης.