Βασίλης Κασκαρέλης: Ποιος είναι ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών που θα κληθεί να διαχειριστεί το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών

Βασίλης Κασκαρέλης: Ποιος είναι ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών που θα κληθεί να διαχειριστεί το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών
Ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Βασίλειος Κασκαρέλης κάνει δηλώσεις κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης - παραλαβής καθηκόντων του Υπουργείου, από τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, μετά την ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, Παρασκευή 26 Μαΐου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο έμπειρος διπλωμάτης αναλαμβάνει τα ηνία του υπουργείου Εξωτερικών σε μια κρίσιμη χρονικά περίοδο για την Ελλάδα.

Ένα πρόσωπο με μεγάλη εμπειρία στο χώρο της διπλωματίας ανέλαβε από σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, καθώς και η γειτονική Τουρκία βρίσκεται σε τροχιά εκλογών.

Ο λόγος για τον πρέσβη επί τιμή Βασίλη Κασκαρέλη, ο οποίος θα αναλάβει τη θέση του Νίκου Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών.

Κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του ΥΠΕΞ, ο Βασίλης Κασκαρέλης σημείωσε τα εξής:

«Στο σύντομο διάστημα που θα αναλάβω την ευθύνη, θα προσπαθήσω να συμβάλλω στην ομαλή συνέχιση της αποστολής του υπουργείου, καθώς και στην άρτια διοργάνωση των επόμενων εκλογών στο εξωτερικό», επεσήμανε.

«Στόχος μου είναι να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη διεθνής εκπροσώπηση της χώρας και η πλήρης ανταπόκριση στις διεθνείς μας υποχρεώσεις διμερώς, αλλά και σε επίπεδο διεθνών οργανισμών και πρωτοβουλιών. Είναι αυτονόητη ότι κύρια μέριμνα όλων μας είναι και θα παραμείνει η αποτελεσματική προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, όπως σημείωσε, «η μέρα αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για εμένα, καθώς σχεδόν 40 χρόνια υπηρεσίας στο υπουργείο Εξωτερικών νιώθω ότι επιστρέφω έστω και για λίγο στο δεύτερο σπίτι μου, όπου γνωρίζω άριστα το άξιο στελεχιακό δυναμικό και προσβλέπω σε μια εποικοδομητική συνεργασία με όλους».

Βιογραφικό

Πρόκειται για έναν έμπειρο διπλωμάτη, που υπήρξε μέλος της ελληνική διπλωματικής υπηρεσίας από το 1974, έχοντας υπηρετήσει σε αρκετές μόνιμες αντιπροσωπείες της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς.

Την περίοδο 1994-2000 υπηρέτησε ως αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, έχοντας μια ευρύτερη επίβλεψη σημαντικών ζητημάτων σε μια εξαιρετικά σημαντική περίοδο για τον Οργανισμό. Οργάνωσε την υποψηφιότητα της Ελλάδας για τη θέση του μη Μόνιμου Μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας και υπήρξε Αναπληρωτής Διαπραγματευτής στις συνομιλίες για την επίλυση της διαφοράς του ονόματος μεταξύ Ελλάδας και Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Το 2000 είχε διατελέσει μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα είχε ρόλο διαπραγματευτή στις συζητήσεις οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Στη συνέχεια, το 2004 βρέθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας, συμμετέχοντας στη λήψη σημαντικών αποφάσεων για το μέλλον της ΕΕ, όπως η ένταξη της Κύπρου στην Ένωση.

Τον Μάιο του 2009 ανέλαβε πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, ύστερα από 16 έτη συνεχούς υπηρεσίας στις μόνιμες αντιπροσωπείες της χώρας μας σε πολύ σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς, αποκτώντας έτσι μια ευρύτερη γνώση και πολύτιμη εμπειρία του συνόλου των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων ζητημάτων, καθώς και των διατλαντικών σχέσεων.

Ο πρέσβης επί τιμή Βασίλης Κασκαρέλης έχει παρασημοφορηθεί από την Ελληνική και τη Γαλλική Δημοκρατία, ενώ το 2011 ανακηρύχθηκε Διπλωμάτης της Χρονιάς, μεταξύ 183 αλλοδαπών πρέσβεων, από το World Affairs Council, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Λος Άντζελες στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο κ. Κασκαρέλης έχει υπηρετήσει ως γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών από τον Ιούλιο του 2012 έως τον Μάρτιο του 2013.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: