Ενδείξεις για μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου νότια της Κρήτης – Νωρίς για συμπεράσματα λένε τα ΕΛΠΕ

Ενδείξεις για μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου νότια της Κρήτης – Νωρίς για συμπεράσματα λένε τα ΕΛΠΕ
Θα χρειαστεί ακόμη χρόνος για να επιβεβαιωθούν τα σενάρια.

Ενδείξεις για υποθαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της χώρας για 70 χρόνια έδειξαν οι σεισμικές έρευνες των ΕΛΠΕ στην περιοχή Νότια της Κρήτης που μαζί με τη γαλλική Total και την αμερικανική Exxon Mobil, αποτελούν στην κοινοπραξία που ανέλαβε την εκμετάλλευση των 2 θαλάσσιων οικοπέδων στην Κρήτη.

Η διαδικασία των ερευνών είναι μακροχρόνια, κι αν οι θετικές επιβεβαιωθούν, αυτό που αρχικά φαίνεται είναι ότι το μέγεθος του ενδεχόμενου κοιτάσματος είναι της τάξης των 10 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών ή αλλιώς των 280 δισ. κυβικών μέτρων. Δηλαδή δύο φορές το μέγεθος του κυπριακού κοιτάσματος Αφροδίτη ή με το δεύτερο μεγαλύτερο Ισραηλινό κοίτασμα Ταμάρ.

Η σημασία μιας τέτοιας ανακάλυψης είναι μεγάλη. Οι εγχώριες ανάγκες για φυσικό αέριο είναι 4 δισ. κ.μ.  το χρόνο και επομένως το κοίτασμα, εφόσον επιβεβαιωθεί, είναι αρκετό για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας για 70 χρόνια.

ΕΛΠΕ: Βεβιασμένα συμπεράσματα

Τα Ελληνικά Πετρέλαια δεν είναι σε θέση να αναφερθούν στην ύπαρξη, το μέγεθος κοιτασμάτων και κατά πόσο αυτά είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα, επισημαίνει η εταιρία σε ανακοίνωση, με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται σε «ανακάλυψη σημαντικού κοιτάσματος» και κάνει λόγο για πρόωρες εκτιμήσεις και βεβιασμένα συμπεράσματα.

Αναλυτικά τα ΕΛΠΕ σημειώνουν τα εξής:

«Παρά το γεγονός ότι ενδείξεις ή εκτιμήσεις για φυσικό αέριο και πετρέλαιο πιθανόν να υπάρχουν σε πολλές περιοχές του κόσμου, το συμπέρασμα για την ύπαρξη ή όχι εμπορικά εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων, προϋποθέτει μια σειρά από σοβαρές εργασίες και αναλύσεις που απαιτούν σημαντικό χρόνο.

Σήμερα στην Ελλάδα, με τα δεδομένα που έχουμε, τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ δεν είναι ακόμα σε θέση να αναφερθούν στην ύπαρξη, το μέγεθος κοιτασμάτων και κατά πόσο αυτά είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα. Ας σημειωθεί δε, ότι σε αρκετές από τις περιοχές για τις οποίες υπάρχουν δημοσιεύματα, δεν έχουν καν ξεκινήσει οι έρευνες.

Είναι σύνηθες, σε διάφορα συνέδρια ή ημερίδες, να γίνονται αναφορές σε ενδείξεις και εκτιμήσεις για παρουσία υδρογονανθράκων, να ανταλλάσσονται απόψεις και εξετάζονται σενάρια, τα οποία όμως πρέπει να εκλαμβάνονται στη σωστή τους διάσταση και δεν μπορούν να αποτελούν βάση για ανακοινώσεις περί ύπαρξης κοιτασμάτων.

Σαν ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό να επικοινωνούμε προς τους αρμόδιους φορείς της χώρας, τους επενδυτές και τους πολίτες βασισμένοι μόνο σε πραγματικά δεδομένα, προκειμένου να αποφεύγονται πρόωρες εκτιμήσεις και βεβιασμένα συμπεράσματα».