Βάσεις 2016: Τα μόρια εισαγωγής σε όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ

Βάσεις 2016: Τα μόρια εισαγωγής σε όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ

Σε ποιες σχολές σημειώνεται άνοδος και σε ποιες παρατηρείται σημαντική «βουτιά» στα μόρια εισαγωγής.

Μίκα Κοντορούση

Τέλος στην αγωνία χιλιάδων μαθητών μπήκε σήμερα, καθώς ανακοινώθηκαν επίσημα οι βάσεις 2016 για όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

Επειδή φέτος εφαρμόστηκε το νέο σύστημα στις πανελλήνιες με λιγότερα μαθήματα (εκτός από ένα μικρό ποσοστό υποψηφίων που επέλεξε να εξεταστεί με το παλιό σύστημα, κοντά 3.000 υποψήφιοι), το πλαίσιο εκτίμησης των βάσεων αποτέλεσε “αχαρτογράφητα νερά” για τους αρμόδιους εκπαιδευτικούς φορείς.

Πάντως σε γενικές γραμμές, οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση παρουσιάσουν άνοδο σε σχέση με τις βάσεις 2015, ιδίως στο πεδίο με τις σχολές Υγείας, τις Ιατρικές, Οδοντιατρικές κτλ.

Η κύρια αιτία είναι ότι οι αριστούχοι στο εν λόγω πεδίο είναι σημαντικά περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι.

Επίσης, στο 4ο πεδίο, στο οποίο συνωστίζονται τα Παιδαγωγικά Τμήματα συναντάμε πρωτοφανή πτώση, η οποία συνδέεται με τη θετική για τους υποψήφιους αντιστοιχία θέσεων εισακτέων και υποψηφίων. Βουτιά μορίων έχουν και οι πάλαι ποτέ δημοφιλείς Οικονομικές σχολές.

Την κούρσα των υψηλόβαθμων σχολών οδηγούν και φέτος τα περιζήτητα και ήδη υψηλόβαθμα Ιατρικά και Πολυτεχνικά Τμήματα, τα οποία παραδοσιακά “στρατολογούν” (μαζί με τη Νομική Αθήνας), το μεγαλύτερο μέρος των αριστούχων, αφήνοντας μάλιστα και ένα σημαντικό τμήμα τους εκτός.

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον ένας στους τρεις αριστούχους δεν θα καταφέρει να εισαχθεί σε Ιατρική, Νομική ή Πολυτεχνική Σχολή της πρώτης επιλογής τους, καθώς δεν θα “χωρέσουν”.

Τα περιφερειακά τμήματα στην πλειοψηφία τους συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης, που έχει αναδειχτεί τα τελευταία χρόνια ως ο βασικότερος ανασταλτικός παράγοντας στην επιβίωσή τους. Σημαντικό προβάδισμα μορίων κρατούν Στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές.

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο χάρτης των ΤΕΙ, τα οποία συνεχίζουν να παρουσιάζουν εικόνα “ή του ύψους ή του βάθους”. Ορισμένα τμήματα “χτυπούν” μέχρι και 16.400 μόρια, όταν άλλα βαλτώνουν στα 4.000 μόρια.

Σημειώνεται ότι οι βάσεις εισαγωγής για τις Πανελλήνιες αναρτώνται στην ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, όπου οι υποψήφιοι θα μπορούν να δουν σε ποιο τμήμα κατάφεραν να εισαχθούν από τις 11.00 και μετά.

Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να συμπληρώσει τον 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων (αναγράφεται στο καρτελάκι ταυτότητας υποψηφίου) και τα τέσσερα αρχικά των ονομαστικών του στοιχείων με τη σειρά: Επώνυμο, Όνομα, Πατρώνυμο, Μητρώνυμο και κατόπιν να πατήσει ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ για να δει τις βάσεις.

Τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά και στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να εκτυπωθούν ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν στα αντίστοιχα σχολεία ευθύνης τους.

Επίσης, στην ιστοσελίδα του υπουργείου αναρτώνται σήμερα και τα αποτελέσματα των εισαγόμενων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών (αποφοίτων Λυκείων εκτός Ε.Ε.) και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε., μη ελληνικής καταγωγής.

Δείτε αναλυτικά τις βάσεις εισαγωγής στο news247.gr.