Βαθαίνει η διπλωματική κρίση Βρετανίας-Ιράν -Επιμένει η Τεχεράνη στην κατάσχεση του βρετανικού δεξαμενόπλοιου

Βαθαίνει η διπλωματική κρίση Βρετανίας-Ιράν -Επιμένει η Τεχεράνη στην κατάσχεση του βρετανικού δεξαμενόπλοιου
epa07728538 A picture provided by Jan Verhoog via Marinetraffic.com shows the crude oil tanker Stena Impero in Rotterdam, The Netherlands, 03 April 2018 (issued 20 July 2019). According to reports on 19 July 2019, Iranian Revolutionary Guard Corps (IRGC) claims to have seized Stena Impero at the Strait of Hormuz with 23 crew on board. Stena Bulk has issued a statement that 'UK registered vessel Stena Impero was approached by unidentified small crafts and a helicopter during transit of the Strait of Hormuz while the vessel was in international waters. We are presently unable to contact the vessel which is now heading north towards Iran.' EPA/JAN VERHOOG / MARINETRAFFIC.COM MANDATORY CREDIT: JAN VERHOOG HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι ιδιοκτήτες του κατασχεμένου τάνκερ θα ζητήσουν να επισκεφθούν τα 23 μέλη του πληρώματός του.

Η Βρετανία κάλεσε σήμερα τον Ιρανό επιτετραμμένο στο Λονδίνο, μετά την χθεσινή κατάσχεση του δεξαμενόπλοιου υπό βρετανική σημαία Stena Impero στο Στενό του Χορμούζ, όπως ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο των Εξωτερικών.

Ο Ιρανός υπουργός των Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ υπερασπίστηκε από την πλευρά της Τεχεράνης την κατάσχεση του βρετανικού δεξαμενόπλοιου, δηλώνοντας ότι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν ήθελε να προασπίσει τους κανόνες ναυσιπλοΐας στην περιοχή.

Η υπόθεση του δεξαμενόπλοιου θα πρέπει να ακολουθήσει την προβλεπόμενη νομική διαδικασία, καθώς παραβίασε τους κανόνες της ναυσιπλοΐας, είπε ο Ιρανός υπουργός των Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, στον Βρετανό ομόλογό του, Τζέρεμι Χαντ κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Η κατάσχεση του πετρελαϊκού τάνκερ έγινε χθες, καθώς η Τεχεράνη ισχυρίστηκε ότι παραβίασε τους διεθνείς κανόνες ναυσιπλοΐας, δύο εβδομάδες μετά την βοήθεια που προσέφεραν Βρετανοί πεζοναύτες στην κατάληψη ενός ιρανικού δεξαμενόπλοιου που έπλεε στα ανοιχτά της ακτής του Γιβραλτάρ, με την υποψία ότι προσπαθούσε να μεταφέρει πετρέλαιο στην Συρία.

Οι Φρουροί της Επανάστασης έδωσαν νωρίτερα στη δημοσιότητα ένα βίνεο που δείχνει ταχύπλοα να πλησιάζουν και να σταματούν στο πλάι του υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιου Stena Impero.

Στο βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, στρατιώτες που έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλες και κρατούν αυτόματα όπλα κατεβαίνουν στο κατάστρωμα του πλοίου από ένα ελικόπτερο. Το όνομα του τάνκερ διακρίνεται καθαρά στις εικόνες. Λίγο νωρίτερα, ένας εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης, ο ταξίαρχος Ραμεζάν Σαρίφ, είπε ότι ένα βρετανικό πολεμικό σκάφος που συνόδευε το Stena Impero προσπάθησε να εμποδίσει τη σύλληψή του.

Παρά την “αντίσταση και την ανάμιξη” του βρετανικού πολεμικού σκάφους, οι Φρουροί της Επανάστασης κατάφεραν να οδηγήσουν το τάνκερ στην ακτή, πρόσθεσε ο Σαρίφ, σύμφωνα με το ιρανικό, ημιεπίσημο πρακτορείο Fars.

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας απέφυγε να σχολιάσει αυτήν την πληροφορία.

Η Stena Bulk, η ιδιοκτήτρια εταιρεία του υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιου που συνελήφθη από το Ιράν, ανακοίνωσε σήμερα ότι ετοιμάζεται να υποβάλει επίσημο αίτημα για να επισκεφθούν εκπρόσωποί της τα 23 μέλη του πληρώματος.

“Οι ασφαλιστές μας στην περιοχή βρίσκονται σε επαφή με τον επικεφαλής των ναυτιλιακών υποθέσεων στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς, ο οποίος ανέφερε ότι τα μέλη του πληρώματος του πλοίου Stena Impero είναι καλά στην υγεία τους”, ανέφερε η εταιρεία, που εδρεύει στη Σουηδία.

Οι Ιρανοί ζήτησαν να υποβληθεί επίσημο αίτημα ώστε να προετοιμαστεί μια επίσκεψη στα μέλη του πληρώματος και το ίδιο το πλοίο. Οι ναυτικοί του Stena Impero κατάγονται από την Ινδία, τη Ρωσία, τη Λετονία και τις Φιλιππίνες, διευκρίνισε η εταιρεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP-Reuters