Βαθύ το ρήγμα στο ΣΥΡΙΖΑ: Ο χάρτης των διαφωνούντων στις τρεις ψηφοφορίες μετά τη συμφωνία

Βαθύ το ρήγμα στο ΣΥΡΙΖΑ: Ο χάρτης των διαφωνούντων στις τρεις ψηφοφορίες μετά τη συμφωνία

Οι 43 διαφοροποιήσεις που καταγράφηκαν στην πρωινή ψηφοφορία προοικονομούν άμεσες πολιτικές εξελίξεις.

του Αντώνη Αντζολέτου

«Ο καθένας θα κριθεί για αυτό που επέλεξε», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, αρνούμενη, όμως, πως ο πρωθυπουργό θα πάρει πρωτοβουλίες διαγραφής των διαφωνούντων βουλευτών από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάτι τέτοιο, μέχρι αυτή την ώρα, δεν φαίνεται να είναι στις προθέσεις τους πρωθυπουργού για δυο λόγους.

– Η κυβέρνηση, όπως δήλωσε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, θέλει να ολοκληρωθεί στο Eurogroup η συμφωνία, να ψηφιστεί από τα ξένα ευρωκοινοβούλια και να γίνει κανονικά η εκταμίευση της δόσης, ώστε στις 20 Αυγούστου να πληρωθεί το ομόλογο προς την ΕΚΤ. «Θα γίνουν όσα χρειάζονται ακολουθώντας πάντα τον κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα», συμπλήρωσε η Όλγα Γεροβασίλη.

– Στην κυβέρνηση γνωρίζουν καλά πως οι συσχετισμοί που θα αποτυπωθούν στην ψήφο εμπιστοσύνης που θα ζητήσει ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, από την Βουλή θα είναι εντελώς διαφορετικοί. Ακόμα και αν η κυβέρνηση δεν λάβει εντολή για να συνεχίσει τη διακυβέρνηση της χώρας η εικόνα των 43 διαφωνούντων που δείχνει το κυβερνών κόμμα να χάνει περίπου το 1/3 της δύναμής του μπορεί να ανατραπεί.

Στις εκπλήξεις της σημερινής ψηφοφορίας μπορεί να καταγραφεί το γεγονός πως η Αννέτα Καββαδία (μέλος των 53), ο Αλέξης Μητρόπουλος, η Μαρία Κανελλοπούλου και ο Φάνης Κουρεμπές μετέτρεψαν την προηγούμενη ψήφο τους από το «ναι» στο «παρών».

Σε αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκαν οι Δημήτρης Μπαξεβανάκης και η Νίνα Κασιμάτη που από το «παρών» στα δεύτερα προαπαιτούμενα στήριξαν αυτή την φορά την κυβέρνηση. Στις απουσίες καταγράφεται ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ακριώτης. Συνολικά 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν «όχι» και 11 επέλεξαν το «παρών».

Επιπλέον τρεις βουλευτές διαφοροποιήθηκαν ψηφίζοντας «ναι» επί της αρχής και «παρών» σε επιμέρους άρθρα. Υπενθυμίζεται πως στην προηγουμένη ψηφοφορία για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτουμένων οι απώλειες ήταν 36.

Αναλυτικά ψήφισαν:

«Όχι»

Γιάνης Βαρουφάκης, Δημήτρης Στρατούλης, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Αγλαΐα Κυρίτση, Κώστας Ήσυχος, Νάντια Βαλαβάνη, Ελένη Σωτηρίου, Κωνσταντίνος Ζαχαριάς. Βασίλης Χατζηλάμπρου, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοΐλης, Γιάννης Σταθάς, Κώστας Λαπαβίτσας, Θωμάς Κώτσιας, Αθανάσιος Σκούμας, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνα, Λίτσα Αμμανατίδου, Κωνσταντίνος Δελημήτρος, Ηρώ Διώτη, Ιωάννης Ζερδελής, Δημήτρης Κοδέλλας, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Ραχήλ Μακρή, Ευγενία Ουζουνίδου

«Παρών»

Αλέξης Μητρόπουλος, Α. Καββαδία, Γ. Κυρίτσης Β. Κατριβάνου. Μ. Κανελλοπούλου,Χ. Καραγιαννίδης​ Φ. Κουρεμπές. Ηρώ Διώτη, Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, Χρήστος Καραγιαννίδης, Νίκος Μιχαλάκης Τζήκα Δανάη, Βασιλική Λέβα

«Απών»

Γιώργος Ακριώτης

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα το κυβερνών κόμμα κινείται πλέον κάτω από το «ψυχολογικό» όριο των 120 βουλευτών, που είναι, όμως και ένα όριο που συνταγματικά μπορεί να στηρίξει και μια κυβέρνηση ανοχής.

Το σενάριο των εκλογών ακόμα και μέσα στον Σεπτέμβριο, έρχεται, πλέον και πάλι πολύ έντονα στο προσκήνιο με βάση δηλώσεις κορυφαίων υπουργών της κυβέρνηση που μιλούσαν για προσφυγή στις κάλπες αν το κυβερνών κόμμα δεν καταφέρει να συλλέξει τουλάχιστον 120 “ναι”.

Πυκνές αναμένεται να είναι από εδώ και πέρα οι διαβουλεύσεις και στην Αριστερή Πλατφόρμα, μετά το χθεσινό κάλεσμα που έκανε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατά του μνημονίου.

Πηγή: news247.gr