Βαθιές μεταρρυθμίσεις στη Volkswagen απαιτούν οι επενδυτές

Βαθιές μεταρρυθμίσεις στη Volkswagen απαιτούν οι επενδυτές
87239539

Το μεγάλο πρόστιμο που καλείται να πληρώσει η εταιρεία προκαλεί αναταράξεις.

Επενδυτές στη Volkswagen (VW) απαίτησαν μεταρρυθμίσεις και αμφισβήτησαν τα μπόνους των στελεχών αφότου η αυτοκινητοβιομηχανία παραδέχθηκε τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων «πειράζοντας» τις δοκιμές εκπομπών καυσαερίων και οι εισαγγελείς στις ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες σε έξι νυν και πρώην στελέχη σε σχέση με το σκάνδαλο.

Η γερμανική εταιρεία συμφώνησε να καταβάλει 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε αστικά και ποινικά πρόστιμα, στα πλαίσια συμβιβασμού με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχουν επιβάλλει ποτέ οι αρχές των ΗΠΑ σε μια αυτοκινητοβιομηχανία.

Η VW παραδέχθηκε ότι περίπου 40 εργαζόμενοι στη VW και την Audi διέγραψαν χιλιάδες έγγραφα σε μια προσπάθεια να αποκρύψουν από τις αμερικανικές αρχές τη συστηματική χρήση των λεγόμενων συσκευών διακοπής λειτουργίας κατά τη διάρκεια των δοκιμών εκπομπών καυσαερίων σε μοντέλα ντίζελ, με αποτέλεσμα να παραποιούνται έτσι τα τελικά αποτελέσματα των δοκιμών.

Όλες αυτές οι εξελίξεις έχουν οδηγήσει κάποιους επενδυτές να απαιτήσουν βαθιές μεταρρυθμίσεις.

«Για να λάβουν οποιοδήποτε μπόνους τα ανώτερα διοικητικά στελέχη το 2017, θα πρέπει η VW να επιδείξει μια δραματική βελτίωση στα κέρδη της» δήλωσε ο Μπεν Γουόκερ, συνεργάτης στο ακτιβιστικό hedge fund TCI, το οποίο πέρυσι επέκρινε δημοσίως το «επικής κλίμακας εταιρικό ξόδεμα» στη συγκεκριμένη αυτοκινητοβιομηχανία.

«Κέρδη προ τόκων και φόρων ύψους δεκαεπτά δισεκατομμυρίων ευρώ θα πρέπει να είναι το ελάχιστο όριο για να υπάρξει το οποιοδήποτε μπόνους για την ομάδα διοίκησης. Κάτω απ’ αυτό, το μπόνους πρέπει να είναι μηδέν» έγραψε σ’ ένα email, σημειώνοντας ότι οι ομολογίες ενοχής της VW στα πλαίσια του συμβιβασμού με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δεν αφορούσαν μάνατζερ επιπέδου διοικητικού συμβουλίου.

Η VW έχει προβλέψει ένα περιθώριο κερδοφορίας 5-6% με αναμενόμενες πωλήσεις της τάξης των 213 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2016, πράγμα που υποδηλώνει EBIT της τάξης των 10,6-12,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η εταιρεία έχει διαθέσει περισσότερα από 18 δισεκατομμύρια ευρώ για να καλύψει το κόστος του σκανδάλου ντίζελ, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί.

Ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s είπε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να αυξήσει το τελικό κόστος, αλλά υποδέχθηκε θετικά την άρση των αβεβαιοτήτων.

«Η συμφωνία διακανονισμού …θα βοηθήσει τη VW και τη διοικητική της ομάδα να επικεντρώσουν εκ νέου τις προσπάθειές τους στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της εταιρείας, και ως εκ τούτου η όποια επιπλέον επιβάρυνση θα εξισορροπηθεί» έγραψε.

Η VW είναι ακόμα αντιμέτωπη με αγωγές από περίπου 20 πολιτείες των ΗΠΑ και Αμερικάνους επενδυτές, και θα χρειαστεί χρόνια για να αγοράσει ή να επιδιορθώσει τα 580.000 οχήματα ντίζελ που υπάρχουν μόνο στις ΗΠΑ. Τον Σεπτέμβριο του 2015, η εταιρεία παραδέχθηκε ότι έως και 11 εκατομμύρια οχήματα παγκοσμίως ίσως έφεραν λογισμικό για την παραποίηση των αποτελεσμάτων των δοκιμών.

Διαβάστε ακόμη:

Νέο σκάνδαλο: Στα χνάρια…της Volkswagen και η Chrysler