Σε εγρήγορση οι Βρυξέλλες μετά τους συνοριακούς ελέγχους σε Δανία και Σουηδία

Σε εγρήγορση οι Βρυξέλλες μετά τους συνοριακούς ελέγχους σε Δανία και Σουηδία
epa05031027 EU Commissioner of Migration and Home Affairs Dimitris Avramopoulos holds a news conference at the European Commission headquarters in Brussels, Belgium, 18 November 2015. Preparation of the extraordinary Justice and Home Affairs Council of 20 November EPA/LAURENT DUBRULE

Κινητοποίηση του επιτρόπου Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις.

Συνάντηση συντονισμού για τους συνοριακούς ελέγχους στη Δανία και τη Σουηδία θα έχουν την Τετάρτη, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες, ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος με τους υπουργούς μετανάστευσης της Σουηδίας Μόργκαν Γιόχανσον και της Δανίας Ίνγκεν Σόλτσμπεργκ, καθώς και με τον κοινοβουλευτικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας Όλε Σρέντερ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Αβραμόπουλου και σκοπός της είναι «η βελτίωση του συντονισμού μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών, προκειμένου να διασφαλιστεί η καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών πιέσεων».

Σχετικά με την επαναφορά ελέγχων στα σύνορα της Δανίας μεταξύ της 4ης και 14ης Ιανουαρίου, η εκπρόσωπος για θέματα μετανάστευσης Τόβε Έρνστ δήλωσε ότι «εκ πρώτης όψεως», η Επιτροπή κρίνει ότι η απόφαση της Δανίας είναι συμβατή με τους κανόνες Σένγκεν. Η ίδια προσέθεσε ότι κατά την αυριανή συνάντηση θα συζητηθούν οι έλεγχοι στα σύνορα στη Δανία και τη Σουηδία, επισημαίνοντας ότι οι προσωρινοί συνοριακοί έλεγχοι είναι ένα έκτακτο μέτρο που προβλέπεται από τη Συνθήκη Σένγκεν «σε περίπτωση σοβαρών απειλών για τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια μιας χώρας».

Εξάλλου, η Τόβε Έρνστ υπενθύμισε ότι στις 12 Νοεμβρίου η Σουηδία εισήγαγε προσωρινούς ελέγχους στα σύνορά της, ενώ από τις 4 Ιανουαρίου εισήγαγε ελέγχους ταυτότητας για όλους τους επιβάτες των τρένων, λεωφορείων και πλοίων που έρχονται από τη Δανία. Σύμφωνα με την ίδια εκπρόσωπο, η Επιτροπή εξετάζει τις νομικές διατάξεις του σουηδικού νόμου για τους ελέγχους ταυτότητας, επισημαίνοντας ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να σέβονται τους ευρωπαϊκούς κανόνες όταν εισάγουν τέτοιου είδους ελέγχους. Η ίδια προσέθεσε, ωστόσο, ότι σε γενικές γραμμές η Επιτροπή αναγνωρίζει πως «οι άνευ προηγουμένου μεταναστευτικές πιέσεις μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές απειλές για την εσωτερική ασφάλεια και τη δημόσια τάξη, και αυτό θα μπορούσε να δικαιολογήσει την εισαγωγή ελέγχων στα σύνορα».

Τέλος, ο Μαργαρίτης Σχοινάς αναγνώρισε ότι ο χώρος Σένγκεν βρίσκεται «υπό πίεση», σημειώνοντας ότι η Επιτροπή και τα κράτη-μέλη εργάζονται, με βάση τους κανόνες, για να μπορέσει η ζώνη Σένγκεν να επανέλθει σε κανονικές συνθήκες.