Βέλγος πρωθυπουργός: Επιτεύχθηκε συμφωνία για τη CETA

Βέλγος πρωθυπουργός: Επιτεύχθηκε συμφωνία για τη CETA

Οι πιέσεις από την Ε.Ε. έπιασαν τόπο. 

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των βελγικών πλευρών για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-Καναδά (CETA).

«Μια συμφωνία έχει επιτευχθεί», δήλωσε ο Μισέλ έπειτα από μια νέα συνάντηση μεταξύ των βελγικών περιοχών και γλωσσικών κοινοτήτων που έγινε σήμερα. Η συμφωνία αυτή θα πρέπει τώρα να αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα κοινοβούλια του Βελγίου τα οποία θα αποφανθούν «πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σε ανάρτησή του στο Twitter, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα «καλά νέα» και υπογράμμισε πως «μόνο όταν όλες οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί από την πλευρά της ΕΕ για την υπογραφή της CETA, θα επικοινωνήσει ο ίδιος με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό».

Πρώτη αντίδραση από τον Καναδά

Η συμφωνία των Βέλγων πολιτικών για την υπέρβαση του αδιεξόδου όσον αφορά τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-Καναδά είναι μια θετική εξέλιξη, αλλά μένει ακόμη δουλειά να γίνει προκειμένου να υπογραφεί η συμφωνία, ανακοίνωσε σήμερα η καναδική κυβέρνηση.

“Διαπραγματευτήκαμε μια σταδιακή συμφωνία που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και ανάπτυξη για τη μεσαία τάξη. Ο Καναδάς παραμένει έτοιμος να υπογράψει αυτή τη σημαντική συμφωνία όταν η Ευρώπη θα είναι έτοιμη”, δήλωσε ο Άλεξ Λόρενς, εκπρόσωπος της καναδής υπουργού Εμπορίου Κρίστια Φρίλαντ.