Βελτιωμένη η εικόνα στην Πάρνηθα – Αγωνία για τα μέτωπα σε Θράκη και Βοιωτία

Βελτιωμένη η εικόνα στην Πάρνηθα – Αγωνία για τα μέτωπα σε Θράκη και Βοιωτία
ÖùôéÜ êáßåé äÝíôñá ìåôÜ áðü áíáæùðýñùóç óôçí Åãíáôßá Ïäü Áëåîáíäñïýðïëçò - ÊïìïôçíÞò, ôçí ÔåôÜñôç 23 Áõãïýóôïõ 2023. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÄÇÌÇÔÑÇÓ ÁËÅÎÏÕÄÇÓ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης σε όλη τη χώρα.

Σε ύφεση βρίσκεται αυτή την ώρα η πυρκαγιά στην Πάρνηθα, έπειτα από την ολοήμερη μάχη που έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και από τους επικεφαλής των δυνάμεων που επιχειρούν στο πεδίο, οι φλόγες δεν έπληξαν τον πυρήνα του εθνικού δρυμού.

Μέχρι να πέσει το σκοτάδι, ελικόπτερα ενεργούσαν συνεχώς στο μέτωπο της πυρκαγιάς, ενώ στην ουρά της φωτιάς, επτά πυροσβεστικά αεροσκάφη Air Tractors έκαναν το ένα μετά το άλλο ρίψεις επιβραδυντικού υγρού από την πλευρά του Ασπροπύργου, του Μενιδίου και των Δερβενοχωρίων.

Οι προσπάθειες των πυροσβεστών που επιχειρούν και θα συνεχίσουν να επιχειρούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, επικεντρώνονται στο να σβήσουν τις κατά τόπους εστίες της πυρκαγιάς, τα λεγόμενα «καντηλάκια» και να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν άλλες αναζωπυρώσεις.

Παράλληλα με τη χρήση εκσκαφτικών μηχανημάτων, θα συνεχιστεί η προληπτική διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών, σε συνέχεια αυτών που υπήρχαν ήδη από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Πέμπτη εφιαλτική νύχτα σε Έβρο-Ροδόπη

Η κατάσταση παραμένει δραματική. Επιχειρείται από το πρωί να τιθασευτούν τα πύρινα μέτωπα της Δαδιάς, της Μελίας, της Λεπτοκαρυάς και της Συκορράχης.

Μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους των περιοχών Κοίλα και Μελία στον Έβρο, προκειμένου να απομακρυνθούν προς τις Φέρες λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Το 112 ήχησε επανειλημμένα και στη Ροδόπη, καλώντας όσους βρίσκονται στις περιοχές Χαμηλό, Βέλκιο και Μεστή να απομακρυνθούν προς Κομοτηνή. Νωρίτερα ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι των περιοχών Κασσιτέρα και Κιζάρι να απομακρυνθούν προς Σάπες, καθώς και -για δεύτερη φορά- οι κάτοικοι της Γρατινής προκειμένου να εκκενώσουν προς Κομοτηνή.

Πέντε εστίες φωτιάς έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο μέτωπο 15-20 χιλιομέτρων που εκτείνεται στους δύο νομούς Εβρου και Ροδόπης.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, όλη η περιοχή είναι στα πρόθυρα να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στην νότια Ροδόπη πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών. Αναζωπύρωση σημειώθηκε στον Μίσχο του δήμου Ιάσμου, όπου, σύμφωνα με τον κ. Τσαλικίδη, η φωτιά κινείται προς την κατεύθυνση της Βουλγαρίας.

Η πύρινη λαίλαπα, που συνεχίζει να καίει στην Αλεξανδρούπολη, άφησε πίσω της τεράστιες καταστροφές στη χλωρίδα του νομού, καμένες περιουσίες και σπίτια.

Για την αεροπυρόσβεση διατέθηκαν μέχρι το τελευταίο φως 8 ελικόπτερα και 17 αεροσκάφη. Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν πυροσβέστες με οχήματα από Ρουμανία, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας, η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Το μεσημέρι αποφασίστηκε διακοπή της κυκλοφορίας στο τμήμα της Εγνατίας Οδού Κομοτηνής- Αλεξανδρούπολης και Αλεξανδρούπολης-Κομοτηνής, αλλά και της Εθνικής οδού Σαπών-Αλεξανδρούπολης και στα δύο ρεύματα, λόγω των πυρκαγιών, γνωστοποίησε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Συγκεκριμένα, διεκόπη η κυκλοφορία στο ρεύμα της Εγνατίας Οδού Κομοτηνής-Αλεξανδρούπολης με κατεύθυνση από το ύψος του ανατολικού κόμβου Κομοτηνής έως το ύψος του κόμβου της Μάκρης Αλεξανδρούπολης και στο ρεύμα Αλεξανδρούπολης-Κομοτηνής από το ύψος του κόμβου Μάκρης Αλεξανδρούπολης έως το ύψος του κόμβου Μέστης Αλεξανδρούπολης.

Εκκενώνονται Στείρι και Ζάλτσα Βοιωτία

Η φωτιά έφτασε στο ιστορικό μοναστήρι του Οσίου Λουκά. Το μοναστήρι εκκενώθηκε ενώ η φωτιά έκαψε ένα από τα παλαιότερα κτίρια, τη σκεπή και τον περίβολο του μοναστηριού.

Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις ενώ εκεί βρέθηκε και ο μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος Γεώργιος συμμετέχοντας στην προσπάθεια κατάσβεσης. Το κύριο μέτωπο της φωτιάς μαίνεται προς το Στείρι, για το οποίο δόθηκε εντολή εκκένωσης στις 21:45. Οι κάτοικοι καλούνται να απομακρυνθούν προς Δίστομο.

Μήνυμα του 112 εστάλη το βράδυ στους κατοίκους του οικισμού Ζάλτσα προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Κυριάκι. Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Ζάλτσα απομακρυνθείτε τώρα μέσω Παναγίας Καλαμιώτισσας προς Κυριάκι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε νωρίτερα και στα Βάγια Βοιωτίας, όπου χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν 2 κτηνοτρόφοι, πατέρας και γιος. Η πυρκαγιά που καίει από χτες στην Υλίκη βρίσκεται σε ύφεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: