Βελτιώνεται η κατάσταση της πυρκαγιάς στην Αττική – Άνοιξαν τη νύχτα οι περισσότεροι δρόμοι – Περιπολίες συνεχώς από Στρατό και Αστυνομία

Βελτιώνεται η κατάσταση της πυρκαγιάς στην Αττική – Άνοιξαν τη νύχτα οι περισσότεροι δρόμοι – Περιπολίες συνεχώς από Στρατό και Αστυνομία
(ÎÝíç äçìïóßåõóç) ÐõñïóâÝóôåò äßðëá áðü ôï Êéíçôü ÊÝíôñï Åðé÷åéñÞóåùí «¼ëõìðïò», ôçí ÐáñáóêåõÞ 6 Áõãïýóôïõ 2021. Ç ðñüåäñïò ôïõ ÊéíÞìáôïò ÁëëáãÞò, Öþöç ÃåííçìáôÜ, åðéóêÝöèçêå ôï Êéíçôü ÊÝíôñï Åðé÷åéñÞóåùí «¼ëõìðïò» ôïõ Ðõñïóâåóôéêïý Óþìáôïò, óôç Âáñõìðüìðç, ðñïêåéìÝíïõ íá åíçìåñùèåß ãéá ôçí ðïñåßá êáôÜóâåóçò ôçò ìåãÜëçò ðõñêáãéÜò ðïõ êáôáêáßåé åêôÜóåéò óôç Âüñåéá ÁôôéêÞ. ÁÐÅ- ÌÐÅ/ÊÉÍÁË/STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακόμα καλύτερη μέρα, σε ό,τι αφορά την κατάσταση της πυρκαγιάς στην Αττική, ξημέρωσε σήμερα, την ώρα που ο εφιάλτης συνεχίζεται και εντοπίζεται κυρίως στην Εύβοια, ενώ πολύ δύσκολη νύχτα ήταν και για την Ηλεία και σε εξέλιξη είναι ακόμα τα μεγάλα μέτωπα στη Μεσσηνία και την Ανατολική Μάνη.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπάρχει πουθενά μέτωπο πλέον, παρά μόνο κάποιες εστίες που εμφανίζονται κάθε τόσο στην τεράστια περίμετρο, οι οποίες αντιμετωπίζονται από τις δυνάμεις πυρόσβεσης.

Λόγω της καλύτερης κατάστασης, τη νύχτα άνοιξαν από την Τροχαία οι περισσότεροι δρόμοι στις περιοχές της πυρκαγιάς, ώστε να μπορούν ανεμπόδιστα οι άνθρωποι που επλήγησαν να κινούνται προς τα σπίτια τους, παραμένουν όμως κάποιοι κλειστοί, ενώ έκλεισαν και νέοι, τις πρώτες πρωινές ώρες, στο τμήμα του Κρυονερίου και η λεωφόρος Μαραθώνος προς Καλέντζι.

Οι νέες διακοπές είναι κυρίως επειδή υπάρχει έντονος καπνός κατά διαστήματα και είναι επικίνδυνη η διέλευση από τους πολίτες, αλλά και για να ελέγχονται αποτελεσματικότερα οι περιοχές, σύμφωνα με τις εντολές της Πολιτικής Προστασίας.

Οι αρχές έχουν ήδη αρχίσει να μπαίνουν στον ρυθμό της επόμενης μέρας, για την προστασία των περιουσιών που εγκατέλειψαν οι άνθρωποι στις πυρόπληκτες περιοχές, αλλά και την προστασία των υπολοίπων περιοχών της Αττικής από τυχόν απόπειρες εμπρησμών και κυρίως στα περιαστικά δάση, άλση κλπ.

Στο πλαίσιο αυτό, πάνω από 500 αστυνομικοί της ΓΑΔΑ περιπολούν στα παραπάνω σημεία, ενώ τη νύχτα μπήκε ενεργά στις περιπολίες και ο στρατός, για την επιτήρηση των καμένων και τον εντοπισμό αναζωπυρώσεων.

Από πλευράς αστυνομίας η επιτήρηση γίνεται με ένστολες περιπολίες αλλά και με κλιμάκια της Ασφάλειας με συμβατικά αυτοκίνητα και πολιτική περιβολή.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος είναι και ο κόσμος που ενημερώνει άμεσα την αστυνομία για κάθε τι ύποπτο.

Εξαιτίας αυτού, έγιναν και οι τελευταίες τρεις συλλήψεις για εμπρησμούς και συγκεκριμένα του 43χρονου στο Κρυονέρι προχτές, του 47χρονου χτες στο άλσος Πετρούπολης, ο οποίος είχε βάλει φωτιά σε 4 κάδους, αλλά και σε ένα θάμνο και έξω από σούπερ μάρκετ της περιοχής και την αλλοδαπή που επιχείρησε να βάλει φωτιά στο Πεδίο του Άρεως επίσης προχθές.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής στα μεγάλα μέτωπα των πυρκαγιών σε όλη τη χώρα, οι δυνάμεις που συμμετέχουν στον τιτάνιο αγώνα για να δοθεί ένα τέλος σε αυτόν τον εφιάλτη, σύμφωνα με την τελευταία πρωινή ενημέρωση, είναι οι εξής:

* Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 5η Αυγούστου, στην Πάρνηθα, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας με πεζοπόρα τμήματα από τη Κύπρο, τη Γαλλία και το Ισραήλ, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 3Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

* Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις απογευματινές ώρες της 3ης Αυγούστου, στην Βόρεια Εύβοια είναι σε πλήρη εξέλιξη και επιχειρούν 263 πυροσβέστες με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 66 οχήματα, που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από την Ουκρανία με 100 πυροσβέστες και από τη Ρουμανία με 112 πυροσβέστες και 23 οχήματα 4 Ε/Π και 3Α/Φ με το Beriev-200. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

* Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 4η Αυγούστου σε περιοχές της Ηλείας, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 310 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 105 οχήματα, ομάδα ΣμηΕΑ, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 2 Α/Φ και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

* Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 4η Αυγούστου, στην Μέλπεια Μεσσηνίας, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 95 πυροσβέστες, με 3 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 25 οχήματα και 2 Α/Φ και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

* Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Ανατολική Μάνη Λακωνίας σε είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 88 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 25 οχήματα και 2 Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Στα περισσότερα μέτωπα των πυρκαγιών, συνδρομή στα πεζοπόρα τμήματα παρέχουν στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.

Tι σχεδιάζει ο μηχανισμός της Περιφέρειας Αττικής για τη στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές στην Αττική

Σχέδιο και συγκεκριμένες δράσεις εκπονεί ο μηχανισμός της Περιφέρειας Αττικής για την ταχύτερη στήριξη και ανακούφιση των πληγέντων από την πυρκαγιά στη ΒΑ Αττική, ενώ οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες συγκροτούν κλιμάκια, ώστε να ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατό οι διαδικασίες καταγραφής ζημιών σε επιχειρήσεις, έργα ομβρίων κα, σημειώνεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας.

Ειδικότερα με εντολή του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη βρίσκεται σε κινητοποίηση το στελεχιακό δυναμικό, ενώ στη διευρυμένη συνάντηση που είχε με στελέχη της κυβέρνησης και δημάρχους των πληγέντων περιοχών, ανακοίνωσε την κατάρτιση ειδικού προγράμματος στήριξης των επιχειρήσεων που επλήγησαν, μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2021-2027.

«Η Περιφέρεια Αττικής από την πρώτη στιγμή παραμένει στην πρώτη γραμμή της μάχης στήριξης των συμπολιτών μας», δηλώνει ο κ. Πατούλης. Προσθέτει ότι όλος ο μηχανισμός της Περιφέρειας είναι έτοιμος να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συνεπειών και υπογραμμίζει την ανάγκη «να έχουν τη μορφή του κατεπείγοντος όλες οι διαδικασίες και τα βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου τα έργα υποδομής να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν», υπενθυμίζοντας ότι αυτό είχε επισημανθεί στη σύσκεψη με το κυβερνητικό κλιμάκιο στην Περιφέρεια την προηγούμενη Πέμπτη.

Συγκεκριμένα η Περιφέρεια υλοποιεί τα παρακάτω βήματα:

Αποστολή αιτήματος στις 4 Αυγούστου, για την οριοθέτηση της πληγείσας περιοχής, στη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών στο υπουργείο Μεταφορών

Συγκρότηση επιτροπών εκτίμησης και καταγραφής ζημιών στις επιχειρήσεις. Από τους αντιπεριφερειάρχες Ανατολικής Αττικής και Βορείου τομέα Αθηνών.

Σχεδιασμός ειδικού προγράμματος στήριξης των επιχειρήσεων που επλήγησαν, μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2021-2027 και σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ψυχολογική υποστήριξη οικογενειών από ομάδες, κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων οι οποίοι μεταβαίνουν ήδη στις περιοχές

Υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης και ομβρίων στις περιοχές που επλήγησαν

Επιπλέον με εντολή του κ. Πατούλη πραγματοποιούνται έλεγχοι για πιθανές βλάβες σε υποδομές, τεχνικά έργα, στην ύδρευση και σε τρόφιμα ως προς την καταλληλότητα τους. από τους Επόπτες Δημόσιας Υγείας

Έλεγχος ρύπων από το Αθηνών (ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ) και είναι σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής.

Επίσης η Διεύθυνση Αγροτικής και Κτηνιατρικής ( γεωπόνοι – κτηνίατροι ) προχωρά στις ενδεδειγμένες ενέργειες σχετικά με τα νεκρά ζώα και τα μελίσσια, ενώ καταγράφει τις ζημιές σε αρδευτικά δίκτυα και αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Τέλος ενεργοποιήθηκε το Παρατηρητήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Κλιματικής Αλλαγής. Έχει πραγματοποιηθεί σύγκληση των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας Ανατολικής Αττικής και Βορείου τομέα Αθηνών, ενώ έχει δημιουργηθεί σημείο τροφοδοσίας και συγκέντρωσης τροφίμων για τους πυρόπληκτους και όσους συμβάλλουν στην πυρόσβεση.