Βενεζουέλα: Καταστολή του «πραξικοπήματος» ανακοίνωσε ο Μαδούρο – Nέο κάλεσμα Γκουαϊδό για εξέγερση

Βενεζουέλα: Καταστολή του «πραξικοπήματος» ανακοίνωσε ο Μαδούρο – Nέο κάλεσμα Γκουαϊδό για εξέγερση
epa07410060 Venezuelans living in Ecuador prepare for the arrival of the leader of the Venezuelan National Assembly and self-proclaimed interim president Juan Guaido in Salinas, Ecuador, 02 March 2019. During a press event, Guaido announced his return to Venezuela after a tour of the region and called for demonstrations against president Nicolas Maduro. EPA/WLADIMIR TORRES
Έκκληση από τον ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις.

Στην “κόψη του ξυραφιού” βαδίζει η Βενεζουέλα τις τελευταίες ώρες, μετά την κίνηση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό να καλέσει τον στρατό στο πλευρό του για την ανατροπή του Νίκολας Μαδούρο. Οι επόμενες ώρες αναμένονται δύσκολες στη χώρα, καθώς το ήδη τεταμένο κλίμα πυροδοτούν οι πορείες για την εργατική Πρωτομαγιά.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο διαβεβαίωσε το βράδυ της Τρίτης [το πρωί της Τετάρτης ώρα Ελλάδας] ότι η απόπειρα «πραξικοπήματος» στρατιωτικών οι οποίοι αποστάτησαν και τάχθηκαν υπέρ του ηγέτη της αντιπολίτευσης, του Χουάν Γκουαϊδό, απέτυχε και ανήγγειλε ότι θα ασκηθούν «ποινικές διώξεις» σε βάρος των υπεύθυνων για αυτήν.

Κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του η οποία μεταδόθηκε από την δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση και η οποία διήρκεσε κάτι λιγότερο από μία ώρα — επρόκειτο για την πρώτη του δημόσια εμφάνιση έπειτα από τα επεισόδια που σημάδεψαν τη χθεσινή ημέρα — ο Μαδούρο συνεχάρη τις ένοπλες δυνάμεις διότι κατάφεραν να «αποτύχει η μικρή ομάδα που επιδίωκε να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια».

Σύμφωνα με τον Μαδούρο, πέντε στρατιώτες και τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν από σφαίρες σε συμπλοκές με διαδηλωτές που υποστηρίζουν τον Γκουαϊδό, λίγη ώρα αφότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης ανήγγειλε πως εξασφάλισε την υποστήριξη «γενναίων στρατιωτικών».

Για την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, οι στρατιωτικοί οι οποίοι στασίασαν συμμετείχαν σε «απόπειρα πραξικοπήματος».

Χουάν Γκουαϊδό: Συνεχίζουμε

Από την πλευρά του, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, ο Χουάν Γκουαϊδό, απηύθυνε έκκληση να συνεχιστούν σήμερα Τετάρτη οι κινητοποιήσεις εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

«Καλώ τις ένοπλες δυνάμεις να συνεχίσουν να προχωρούν μπροστά στην “Επιχείρηση Ελευθερία”. Αύριο [σ.σ. σήμερα], 1η Μαΐου, θα συνεχίσουμε (…). Σε όλη τη Βενεζουέλα, θα είμαστε στον δρόμο», τόνισε ο Γκουαϊδό, ο οποίος έχει αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος, σε βίντεο που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.