Βενεζουέλα: Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να αδειοδοτήσουν εταιρείες για άντληση πετρελαίου
- 03/02/2026, 18:46
- SHARE
Η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζεται να ανοίξει τον δρόμο σε εταιρείες που θέλουν να αντλήσουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα καθώς πρόκειται να εκδώσει γενική άδεια, χαλαρώνοντας τις κυρώσεις, προκειμένου να επαναφέρει σε λειτουργία την κατεστραμμένη βιομηχανία ενέργειας μετά τη σύλληψη του Νικολάς Μαδούρο.
Η νέα άδεια από το Υπουργείο Οικονομικών μπορεί να εκδοθεί εντός της εβδομάδας, επιτρέποντας σε εταιρείες με αμερικανικούς δεσμούς να επενδύσουν στα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως. Σύμφωνα με το Bloomberg, πρόκειται για συνέχεια ξεχωριστής άδειας για εμπόριο βενεζουελανικού πετρελαίου που καλύπτει φόρτωση, εξαγωγή και επεξεργασία.
Εταιρείες όπως Trafigura και Vitol ήδη εγκρίθηκαν ατομικά μετά την άρση ναυτικού αποκλεισμού. Το βαρύ βενεζουελανικό αργό επιστρέφει στις αγορές, έχοντας όμως στο στόχαστρο αμερικανικά διυλιστήρια αντί κινεζικών αγοραστών.
Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, τα έσοδα από εξαγωγές κατατίθενται σε λογαριασμό υπό αμερικανικό έλεγχο στο Κατάρ και απελευθερώνονται σταδιακά στην Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας για δημοπρασίες δολαρίων. Παράλληλα άνοιξε ο εναέριος χώρος και η κυβέρνηση Ροντρίγκεζ βελτιώνει τους όρους για τις εταιρείες, ενώ απελευθερώνει κρατούμενους. Πάντως, Exxon και Chevron παραμένουν διστακτικές, λόγω των πολιτικών κινδύνων που ελλοχεύουν.