Βενεζουέλα: Ζημιά 38 δισ. δολαρίων από τις κυρώσεις των ΗΠΑ – Προειδοποίηση Τραμπ στους αξιωματικούς που στηρίζουν τον Μαδούρο

Βενεζουέλα: Ζημιά 38 δισ. δολαρίων από τις κυρώσεις των ΗΠΑ – Προειδοποίηση Τραμπ στους αξιωματικούς που στηρίζουν τον Μαδούρο
epa07332306 Venezuelan oppositors participate in a demonstration to demand the end of the crisis and in support of the interim presidency of Juan Guaido, in Caracas, Venezuela, 30 January 2019. National Assembly leader Juan Guaido declared himself interim president of Venezuela on 23 January and promised to guide the country toward new election as he consider last May's election not valid. EPA/Cristian Hernández

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε εκ νέου να επιτραπεί η είσοδος της ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα και να στηρίξουν οι ένοπλες δυνάμεις τον Χουαν Γκουαϊδό.

Οι άμεσες ζημίες τις οποίες έχει υποστεί η οικονομία της Βενεζουέλας εξαιτίας των κυρώσεων των ΗΠΑ μέσα στα τελευταία τρία χρόνια ανέρχονται μέχρι στιγμής σε περίπου 38 δισεκατομμύρια δολάρια, τόνισε ο αντιπρόεδρος της λατινοαμερικάνικης χώρας σε κρίση, ο Ρικάρδο Μενέντες, σε δηλώσεις του στο δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων Agencia Venezolana de Noticias.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Μενέντες, σε 23 δισεκατομμύρια δολάρια ανέρχεται το απολεσθέν ΑΕΠ της Βενεζουέλας, ενώ τα υπόλοιπα 15 δισεκ. δολάρια αφορούν διαφυγόντα έσοδα της Citgo, της αμερικανικής θυγατρικής της PdVSA, της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου της λατινοαμερικάνικης χώρας.

«Εάν προσθέσουμε ακόμη 20 δισεκατομμύρια δολάρια που χάσαμε εξαιτίας της δολιοφθοράς που υπέστη η πετρελαϊκή βιομηχανία, φθάνουμε στα 58 δισεκ. δολάρια ζημίες. Μιλάμε για σχεδόν 60 δισεκ. δολάρια που έχασε η χώρα», συνόψισε ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας. Για τον Μενέντες, η πρωτοβουλία για τη χορήγηση ξένης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα, με φόντο την επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Καράκας, είναι «κυνική». «Θέλουμε οι επιθέσεις εναντίον της οικονομίας μας (…) να σταματήσουν, ώστε να μπορέσουμε να αρχίσουμε τη διαδικασία επανόρθωσής της» το συντομότερο, συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε χθες τα στελέχη των ένοπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας, τα οποία συμβάλλουν ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να παραμένει στην εξουσία, ότι διακινδυνεύουν «τη ζωή τους» και το μέλλον τους, απαιτώντας να επιτρέψουν να εισέλθει στη χώρα της Λατινικής Αμερικής σε βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση η βοήθεια που έστειλαν οι αρχές των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Μαϊάμι, επευφημούμενος ηχηρά από ένα κοινό αποτελούμενο κυρίως από μετανάστες και πολιτικούς εξόριστους – στην πλειονότητά τους από τη Βενεζουέλα και την Κούβα – ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος διεμήνυσε στα στελέχη των ένοπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας ότι σε διαφορετική περίπτωση, «δεν θα βρείτε ασφαλές καταφύγιο, εύκολη έξοδο, οδό διαφυγής», ότι «θα χάσετε τα πάντα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τη σθεναρή υποστήριξή του στον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, τον Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο η Ουάσινγκτον, κυβερνήσεις πολλών κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης έχουν αναγνωρίσει ως τον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας.  «Τα μάτια όλου του κόσμου είναι καρφωμένα πάνω σας σήμερα», επέμεινε ο Τραμπ. «Μπορείτε να επιλέξετε να δεχθείτε τη γενναιόδωρη προσφορά αμνηστίας του προέδρου Γκουαϊδό και να ζήσετε ειρηνικά με τους δικούς σας». Αυτή η προσφορά, που η Ουάσινγκτον συμμερίζεται, σημαίνει να μην «εμποδίσετε την ανθρωπιστική βοήθεια» και να μην «καταφύγετε στη βία» έναντι διαδηλωτών που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, συνέχισε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

Ο Τραμπ υπογράμμισε πως θέλει μια «ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας» στη Βενεζουέλα, αλλά επανέλαβε πως «όλες οι επιλογές παραμένουν ανοικτές» για την Ουάσινγκτον. Ο Μαδούρο, που κέρδισε δεύτερη θητεία πέρυσι, στις προεδρικές εκλογές που η αντιπολίτευση και οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν φάρσα, διατηρεί την υποστήριξη της Ρωσίας, της Κίνας, της Κούβας, της Βολιβίας, της Νικαράγουας και μερικών ακόμη, καθώς και – το κρισιμότερο – τον έλεγχο των κρατικών θεσμών, συμπεριλαμβανομένων των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού. Οι αποσκιρτήσεις στον στρατό δεν αποδείχθηκαν μέχρι στιγμής τόσες όσες περίμεναν, ή ήλπιζαν, η αντιπολίτευση και οι ΗΠΑ.

Ο Τραμπ στην ομιλία του στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντας καταδίκασε παθιασμένα και απερίφραστα «τον σοσιαλισμό», που έκρινε πως «πεθαίνει» στο Δυτικό Ημισφαίριο, ενώ χαρακτήρισε τον Μαδούρο «μαριονέτα» της Κούβας. «Οι μέρες του κομμουνισμού είναι μετρημένες στη Βενεζουέλα, αλλά και στη Νικαράγουα και στην Κούβα», προεξόφλησε ο Ρεπουμπλικάνος. «(…) Οι μέρες τους τέλειωσαν. Η αποκρουστική συμμαχία των δικτατοριών αυτών φθάνει στο τέλος της», επέμεινε.

Περίπου 200 τόνοι τροφίμων, διατροφικών συμπληρωμάτων, φαρμάκων και κιτ υγιεινής, που διέθεσαν οι ΗΠΑ, έχουν αποθηκευτεί κοντά στα σύνορα Κολομβίας – Βενεζουέλας, στην πόλη Κουκουτά, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών στην Μπογοτά. Περισσότερη βοήθεια από τις ΗΠΑ θα σταλεί από το Μαϊάμι στο Κουρασάο σήμερα, ενώ στήνονται καταυλισμοί για εθελοντές που θα αναλάβουν τη διανομή της στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Ο πρόεδρος Μαδούρο διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις να μην επιτρέψουν την είσοδο της αμερικανικής βοήθειας. Ο σοσιαλιστής πολιτικός χαρακτηρίζει την αποστολή της συστατικό του προσχήματος που αναζητεί η Ουάσινγκτον για να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε χθες Δευτέρα εναντίον των κινδύνων που ενέχει η στρατιωτική κλιμάκωση στη Βενεζουέλα και τόνισε ότι θα συνεχίσει τη συμμετοχή της στις διεθνείς πρωτοβουλίες με σκοπό την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στη λατινοαμερικάνικη χώρα. «Έχουμε αποκλείσει με κατηγορηματικό τρόπο οποιαδήποτε υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή οποιαδήποτε αποδοχή, μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης στη Βενεζουέλα», θύμισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε μετά το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.