Βενιζέλος: «Έχουμε τη βάση για οριστική έξοδο από την κρίση»

Βενιζέλος: «Έχουμε τη βάση για οριστική έξοδο από την κρίση»

Συνεντεύξεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ενόψει της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε.

Ως «μια ωραία ευκαιρία η Ελλάδα να δείξει το πρόσωπο μιας χώρας – μέλους της Ε.Ε., ισότιμης, κυρίαρχης, που διευθύνει τις εργασίες του Συμβουλίου στο όνομα και των 28 κρατών – μελών», χαρακτηρίζει την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε χτες στο ευρωπαϊκό ειδησεογραφικό δίκτυο Euronews.

«Χρειαζόμαστε μια νέα αφήγηση, πιο ελκυστική για τους Ευρωπαίους πολίτες, πιο αισιόδοξη και πιο ασφαλή, για τα νοικοκυριά και κυρίως για τη νέα γενιά, που νομίζει σε πολλές χώρες ότι Ευρώπη σημαίνει πολιτικές λιτότητας, ανεργία, μείωση εισοδημάτων», τονίζει. Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρει ότι πρέπει να ξαναμιλήσουμε για την Ευρώπη του πολιτισμού, της ιστορίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους, της ανάπτυξης, της καινοτομίας, για την Ευρώπη ανθρώπων που έχουν συνείδηση της ιστορίας και επιδιώκουν ευημερία για όλους.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε πως «έχουμε μια βάση η οποία μας επιτρέπει να συζητήσουμε φιλικά, συνεταιρικά, με τα άλλα κράτη μέλη, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για να διαμορφώσουμε τους όρους της οριστικής εξόδου από την κρίση». Και αυτό, όπως προσθέτει, «χωρίς να χάσει κανείς, προς κοινό όφελος όλων και χωρίς να επιβαρυνθεί κανένας Ευρωπαίος φορολογούμενος πολίτης ούτε ένα ευρώ για την Ελλάδα».

«Πάμε στην τραπεζική ένωση. Είναι σημαντικό πως έχουν ληφθεί πολύ μεγάλες αποφάσεις», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας ωστόσο πως «δεν φτάνει όμως ούτε ο ενιαίος μηχανισμός εποπτείας ούτε ο ενιαίος μηχανισμός εκκαθάρισης», αλλά ότι «χρειάζεται και ενιαίος μηχανισμός εγγύησης των καταθέσεων στην Ευρώπη, για να μην επιβαρύνονται οι πιο αδύναμες χώρες του Νότου ή της περιφέρειας, που δίνουν μεγαλύτερα επιτόκια, αλλά μπορεί οι χώρες του Βορρά να δίνουν μεγαλύτερη ασφάλεια στους καταθέτες».

Αναφορικά με την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «θέλουμε να συνεργαστούμε και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που είναι πάντα το όργανο – κλειδί για την Ευρώπη, και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου να δώσουμε αυτή την ώθηση που έχουν ανάγκη όλες οι χώρες» και «όχι μόνον οι χώρες που είναι σε κρίση και σε προγράμματα προσαρμογής ή διατρέχουν τον κίνδυνο να ενταχθούν σε προγράμματα προσαρμογής».

«Όλη η Ευρώπη, όλη η Ε.Ε. χρειάζεται ένα νέο μοντέλο παραγωγής, ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, για να φύγει από τον κίνδυνο της ύφεσης ή από μία ενδιάμεση, μέτρια κατάσταση που είναι κοντά στη μηδενική ανάπτυξη», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Διαβάστε ακόμη: Σαμαράς: «Προεδρία ελπίδας για περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη»

Συνέντευξη του Ευάγγελου Βενιζέλου στο κανάλι ZDF
«Η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος θα είναι επιτυχία όλης της Ευρώπης και της Ευρωζώνης. Το μήνυμά μας είναι ότι κανείς Ευρωπαίος πολίτης δεν έχασε ούτε ένα ευρώ λόγω της ελληνικής κρίσης – δόθηκαν δάνεια κι εγγυήσεις, τα οποία εξυπηρετούνται κανονικά» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στο γερμανικό κανάλι ZDF.

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας, ο κ. Βενιζέλος θύμισε ότι είναι η 5η Προεδρία που αναλαμβάνει η χώρα μας – «και όλες σχεδόν ταυτίζονταν με μεγάλα κύματα διεύρυνσης. Γι’ αυτό και το βλέμμα μας σήμερα είναι στραμμένο στο μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, στην αναζήτηση μιας απάντησης που θα καλύπτει όλη την Ευρώπη – του Βορά και του Νότου».

Αναφερόμενος τέλος στην ελληνική κρίση, ο κ. Βενιζέλος θύμισε ότι το 2009 η χώρα μας είχε «ένα πρωτογενές έλλειμμα 12 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ και σήμερα έχει πρωτογενές πλεόνασμα». Το 2014 επομένως, σημείωσε, «προσδοκούμε να έχουμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ώστε να μπορέσουμε να επανορθώσουμε τις αδικίες που έγιναν στη φάση της ταχύτατης αναπροσαρμογής, σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ