Βενιζέλος: «Η Ελλάδα αλλάζει πανηγυρικά σελίδα»

Βενιζέλος: «Η Ελλάδα αλλάζει πανηγυρικά σελίδα»

«Ξαναγινόμαστε η Ελλάδα που ξέρουμε – Οι αγορές δίνουν αποστομωτική απάντηση» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. 

«Το μεγάλο γεγονός είναι η επάνοδος στις χρηματαγορές. Είναι η επίσημη πανηγυρική, χειροπιαστή επιβεβαίωση της αλλαγής σελίδας, στη χώρα. Γινόμαστε ξανά αυτεξούσιοι», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. «Οι αγορές δίνουν αποστομωτική απάντηση. Ξαναγινόμαστε η Ελλάδα που ξέρουμε. Και όλα αυτά έγιναν με τις θυσίες και τους κόπους του ελληνικού λαού. Στον λαό ανήκει αυτή η τιμή», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι υπήρξε τουλάχιστον οκτώ φορές υπερκάλυψη του ποσού που ζητήθηκε και επεσήμανε ότι αυτό «είναι μια ενθαρρυντική απάντηση των αγορών που έτρεξαν να στηρίξουν την Ελλάδα». «Ψήφισαν Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση εάν η σημερινή εξέλιξη ευνοεί τη χώρα σε σχέση με το ζήτημα του χρέους, ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «Απολύτως», εξηγώντας ότι αποδεικνύεται ότι το χρέος είναι βιώσιμο, καθώς αν δεν ήταν βιώσιμο, οι αγορές δεν θα αγόραζαν ελληνικά ομόλογα.

Σε άλλη ερώτηση για το εάν η εξέλιξη θα βοηθήσει να προχωρήσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους, αναρωτήθηκε ποια διευθέτηση, για να αναφέρει ότι αποδεικνύεται ότι το χρέος για τις αγορές είναι απολύτως βιώσιμο. Παρέπεμψε δε, σε πρόσφατη συνέντευξη του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, που εξηγεί τεχνικά γιατί δεν υπάρχει κανένα θέμα βιωσιμότητας. «Όλα αυτά που φαντασιώνονται ορισμένοι ότι θα κάνουν όταν έρθει η ώρα τους, τα έχουμε ήδη κάνει- και αυτό αποδεικνύεται τώρα περίτρανα: και κούρεμα έχει γίνει και αναδιάρθρωση και τα επιτόκια είναι χαμηλά και οι λήξεις είναι τακτοποιημένες με εξαιρετικό τρόπο, και περίοδος χάριτος υπάρχει», είπε.

«Στην Ελλάδα έχουμε αρχηγούς που στεναχωριούνται που η χώρα επιστρέφει στην ομαλότητα. Αντί να χαίρονται με τη χαρά της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, λυπούνται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Διαβάστε ακόμη: Η Ελλάδα άντλησε 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,95%

Alpha Bank: Κλείνει ο επώδυνος κύκλος προσαρμογής
«Με την ολική επαναφορά της χώρας στις αγορές κλείνει ένας επώδυνος κύκλος προσαρμογής, επιβεβαιώνοντας πανηγυρικά την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι ξένοι επενδυτές ότι η προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας θα συνεχισθεί και ότι η ανάκαμψη θα είναι βιώσιμη, διασκεδάζοντας τις αβεβαιότητες περί ύπαρξης χρηματοδοτικού κενού» αναφέρουν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank, στο σημερινό οικονομικό δελτίο της τράπεζας.

Όπως εκτιμούν, αλλαγή σελίδας για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας σηματοδοτεί η πρώτη ομολογιακή έκδοση πενταετούς διάρκειας που πραγματοποιήθηκε με τεράστια επιτυχία στις 9 και 10 Απριλίου 2014. Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια, αποτελεί πραγματικότητα, επιβεβαιώνοντας με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο την επιτυχία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και τη διάψευση όλων εκείνων που προέβλεπαν αποτυχία του προγράμματος και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Το εγχείρημα εξόδου στις αγορές έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την εντυπωσιακή ανταπόκριση των ξένων επενδυτών στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των δύο συστημικών τραπεζών (Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς) στις οποίες οι συντελεστές κάλυψης ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.

Αναφορικά με την έκδοση επισημαίνουν πως είναι «αξιοσημείωτο ότι στην έκδοση συμμετείχαν κυρίως μακροπρόθεσμοι θεσμικοί επενδυτές και hedge funds και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού που τοποθετήθηκαν, διαβλέποντας στις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Διαβάστε ακόμη:

«Μια καλή ημέρα για την Ελλάδα»

Η Ελλάδα άντλησε 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,95%

Επιστροφή στις αγορές: «Φούσκα» ή ολική επαναφορά;

Τόμσεν: Δείγμα της επιτυχίας του προγράμματος η έξοδος στις αγορές

Σε εξέλιξη οι πρώτες προσφορές για το ελληνικό ομόλογο