Βενιζέλος: «όχι» σε δημοσιονομικά μέτρα

Βενιζέλος: «όχι» σε δημοσιονομικά μέτρα

Δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ μετά τη συνάντηση με Σαμαρά – οικονομικό επιτελείο.

«Η προετοιμασία πάει καλά, το πλαίσιο είναι σαφέστατο: όχι δημοσιονομικά μέτρα και περικοπές μισθών και συντάξεων. Διαρθρωτικές αλλαγές συζητήσαμε και θέλουμε να προωθήσουμε», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, εξερχόμενος από τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, και το οικονομικό επιτελείο, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η απόσταση για το δημοσιονομικό κενό «γεφυρώνεται» και συμπλήρωσε ότι εδώ πρέπει να αναγνωριστεί και η «τεράστια επιτυχία που είναι πρωτοφανής. Η Ελλάδα του 2014 θα είναι, όχι με όρους πρωτογενούς πλεονάσματος σε εντυπωσιακό επίπεδο, αλλά και με όρους δημοσιονομικού ελλείμματος θα είναι κάτω από την επιτήρηση, κάτω από το 3%».

«Αυτό πρέπει να εκτιμηθεί», πρόσθεσε και επισήμανε ότι όλοι αυτοί οι στόχοι απορρέουν από τη βιωσιμότητα του χρέους. Αναφερόμενος στα θέματα που τέθηκαν στη σύσκεψη, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι είναι πολύ καθαρό το μήνυμα της κυβέρνησης για θέματα κοινωνικής ευαισθησίας, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, όπως είπε, το ζήτημα των πλειστηριασμών, για το οποίο υπογράμμισε ότι «θα γίνει πράξη και θα νομοθετηθεί σαφέστατα» αυτό που έχει πει η κυβέρνηση ότι θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία του φτωχού και του μεσαίου νοικοκυριού.

Διαβάστε ακόμη: Αναβολή στο ραντεβού Στουρνάρα – Τρόικας

Επιπλέον, ανέφερε ότι ζητήματα που αφορούν στις εργασιακές σχέσεις δεν θα θιγούν τώρα. Ακόμα συζητήθηκε διεξοδικά και το θέμα του ειδικού φόρου ακινήτων, για τον οποίο, όπως επισήμανε, «έχει γίνει πολύ καλή δουλειά και υπάρχει σύγκλιση και ικανοποίηση των κοινοβουλευτικών ομάδων», για να προσθέσει ότι και η σχετική συζήτηση στη Βουλή θα αναδείξει την πραγματικότητα των ρυθμίσεων, διότι, όπως είπε, έχουν γραφτεί και πράγματα ανακριβή.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι εξετάστηκε επίσης διεξοδικά το πακέτο των μεταρρυθμίσεων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς επίσης και εκείνο του υπουργείου Εργασίας, για το οποίο τόνισε ότι αφορά σε διαρθρωτικά μέτρα, διαφάνειας, είσπραξης. Σχετικά με τα θέματα που αφορούν στην αμυντική βιομηχανία, είπε ότι ισχύει το πλαίσιο που έχει πει η κυβέρνηση, δηλαδή «η πρόταση που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στην κ. Γεννηματά και το υπουργείο Οικονομικών».

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα δει και άλλα διαρθρωτικά μέτρα «που είναι μέτρα εκσυγχρονισμού της λειτουργίας της οικονομίας, τα οποία είναι επωφελή για την κοινωνία γιατί είναι μέτρα που οδηγούν στη μείωση των τιμών».Ο κ. Βενιζέλος αποχώρησε από τη σύσκεψη πριν την ολοκλήρωσή της προκειμένου να μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει αύριο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε ότι «Σε σχέση με το θέμα των πλειστηριασμών, οι φτωχοί άνθρωποι δεν πρέπει να φοβούνται. Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού επί του θέματος ισχύουν και ισχύουν στο ακέραιο. Όλη η συζήτηση από την πλευρά της Κυβέρνησης γίνεται για τα μεγάλα δάνεια και τα μεγάλα “ψάρια”. Αυτή είναι η κατεύθυνση μας. Είναι ξεκάθαρο».