Βενιζέλος: «Ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο»

Βενιζέλος: «Ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο»

Για την έξοδο από το μνημόνιο, τις πιθανές εκλογές και τις εξελίξεις στο θέμα της ΑΟΖ ενημέρωσε τον Κ. Παπούλια ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, υποδέχτηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν τα εθνικά θέματα, με έμφαση στις εξελίξεις στη Κύπρο και την τριμερή συνάντηση στο Κάιρο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, την πορεία της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και την εκλογή νέου Πρόεδρου της Δημοκρατίας.

Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις συναντήσεις του πρωθυπουργού στη Λευκωσία και για την τριμερή συνάντηση στο Κάιρο. «Για μένα ήταν η τέταρτη επίσκεψη στο Κάιρο μέσα σε 14 μήνες και αυτό που έγινε είναι πάρα πολύ σημαντικό. Αλλά θέλω να το τοποθετήσω στο γενικότερο πλαίσιο της συστηματικής πολιτικής που εφαρμόζουμε τους τελευταίους 18 μήνες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, όχι μόνο με την Αίγυπτο, αλλά με την Ιταλία, την Αλβανία. Υπάρχει η εκκρεμότητα της Λιβύης και φυσικά, υπάρχουν οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία. Όλα αυτά συγκροτούνται σε μία ενιαία πολιτική υπεράσπισης και αξιοποίησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων και αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου. Και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό».

«Στηριζόμενοι στο δίκαιο της θάλασσας», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Το μεγάλο κεκτημένο της τριμερούς Διάσκεψης είναι η πρόσκληση που έχουμε απευθύνει σε όλες τις χώρες της περιοχής να αποδεχθούν τη σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας και να ενεργούν στο πλαίσιό της» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Στη παρατήρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι δεν μετέχει η Τουρκία, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Τουρκία αποδέχεται πλέον την ισχύ του εθιμικού διεθνούς δικαίου της θάλασσας και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, όπως είπε, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο και την τρόικα.

«Αυτό είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα παρουσιαστεί ενώπιον του ελληνικού λαού, ο οποίος έχει κάνει πάρα πολλές θυσίες. Αλλά θα μου επιτρέψετε να πω ότι και εμείς υποβληθήκαμε στη μεγάλη πολιτική θυσία, ως πολιτικός χώρος, να υποστούμε ακρωτηριασμό της εκλογικής δύναμής μας χάριν του εθνικού συμφέροντος. Άρα και ο ελληνικός λαός θα κληθεί να αξιολογήσει μία ολοκληρωμένη διαπραγμάτευση από τη μία μεριά και από την άλλη διάφορες ασάφειες, αβεβαιότητες και ανασφάλειες», τόνισε, ενώ υπό την ιδιότητα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση γιατί η επίσκεψη των αρχηγών των κομμάτων στον κ. Παπούλια δείχνει τη σημασία του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται συναίνεση γύρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν μπορούμε να παίζουμε με τους θεσμούς. Έχει πολύ μεγάλη σημασία και στα εθνικά θέματα, αλλά και στη λειτουργία της δημοκρατίας να υπάρχουν ελάχιστοι όροι συναίνεσης και συνεργασίας», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ