Βενιζέλος: «Η ώρα της αλήθειας έφτασε» – Έκκληση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στον Γ. Παπανδρέου

Βενιζέλος: «Η ώρα της αλήθειας έφτασε» – Έκκληση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στον Γ. Παπανδρέου

Ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ επέρριψε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

«Η χώρα οδηγείται σε εκλογές, η οικονομία σε αβεβαιότητα και αστάθεια με τη σύμπλευση όχι μόνο των ετερόκλητων δυνάμεων της αντιπολίτευσης που ανήκουν στο δημοκρατικό τόξο αλλά και των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Αυτό είναι όνειδος για τη δημοκρατία που ελπίζω να μην έχει βαθύτερες επιπτώσεις», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά το πέρας της ψηφοφορίας για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας και την προκήρυξη εκλογών.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η «ώρα της αλήθειας έφτασε» και «ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα κρατούν τη μοίρα τους στα χέρια τους» και «καλούνται να λάβουν μια απόφαση για την πορεία της χώρας τα επόμενα πάρα πολλά χρόνια». Ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη κουβάλησε δυσανάλογο βάρος, «ακρωτηριαστήκαμε, πονέσαμε, ταπεινωθήκαμε, γίναμε το εξιλαστήριο θύμα για να στηρίξουμε τη χώρα και γιατί έπρεπε να καταβάλουμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης για τα λάθη της μεταπολίτευσης που ανεξαρτήτως των προσώπων που κάθε φορά εμπλέκονται είναι λάθη ιστορικά, παραταξιακά, εθνικά».

«Τώρα όμως», υπογράμμισε, «έχουμε να προστατεύσουμε ένα τεράστιο κεκτημένο, να διαφυλάξουμε τις δραματικές θυσίες το λαού» και υποστήριξε ότι οι θυσίες έπιασαν τόπο: «Έχουμε πολύ σημαντικά επιτεύγματα, είμαστε ένα βήμα πριν την αλλαγή σελίδας, πριν την ολοκλήρωση του μνημονίου και την έξοδο απ’ αυτό, πριν από την επάνοδο της Ελλάδας στην κανονικότητα μιας υπερήφανης χώρας- μέλους της ΕΕ και της Ευρωζώνης».

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ και προεκλογικά -καθώς εξακολουθούμε να έχουμε την ευθύνη συμμετοχής στην κυβέρνηση διεξαγωγής των εκλογών- θα προστατεύσει αυτό το κεκτημένο, θα προσπαθήσει να εγγυηθεί τη λειτουργία της οικονομίας, των θεσμών, της χώρας», για να τονίσει: «Αλλά μετεκλογικά όλα εξαρτώνται από την κρίση του λαού». «Μετεκλογικά», είπε, «το ΠΑΣΟΚ θα είναι μαζί με όλη τη Δημοκρατική Παράταξη πάλι παρόν ως εγγυητής των ομαλών εξελίξεων, χωρίς να δώσει άλλοθι σε κανέναν για τις ανευθυνότητες, τις δημαγωγίες και τις ψευδαισθήσεις που προβάλλει στον λαό, αλλά προκειμένου η Ελλάδα με σταθερότητα και ασφάλεια να αλλάξει σελίδα, να αποκαταστήσει αδικίες».

Ανέφερε ακόμα ότι αυτό τον εγγυητικό ρόλο δεν μπορεί να τον παίξει κανείς άλλος μέσα στο πολιτικό σύστημα, ούτε η αντιπολίτευση «που διεκδικεί να κυβερνήσει χωρίς πρόγραμμα», ούτε νέα κόμματα, όπως πρόσθεσε, «που έρχονται να λειτουργήσουν ως η νέα ΔΗΜΑΡ με τις ασάφειες, τις αβεβαιότητες και αντιφάσεις που είχε η ΔΗΜΑΡ στην προηγούμενη Βουλή». Κάλεσε δε, πάνω στη βάση αυτή, σε συστράτευση τους πάντες. «Πάταξον μεν άκουσον δε», είπε, εξηγώντας ότι «μπορεί κάποιοι να μας μισούν, να μας απεχθάνονται, να μας βρίζουν, να μας χρεώνουν όλα τα δεινά του τόπου και να μην αναγνωρίζουν τίποτα από όσα έχουμε κάνει, ας ακούσουν όμως αυτό που λέμε». «Είναι για το καλό της χώρας, της οικονομίας», πρόσθεσε και τόνισε: «Κρατάμε ψηλά την ευθύνη και ευθύνη σημαίνει πατρίδα, μέλλον».

Στην αρχή της δήλωσής του, αναφερόμενος στο δυστύχημα με το «Norman Atlantic», ο κ. Βενιζέλος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ως υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται σε διαρκή επαφή από χτες τα ξημερώματα με τους ομολόγους του, τους υπΕξ της Ιταλίας και Αλβανίας «ώστε να συντονίσουμε τις ενέργειες έρευνας και διάσωσης» και πρόσθεσε ότι οι πρεσβείες και τα προξενεία της χώρας και στην Ιταλία και την Αλβανία ήταν εξαρχής και είναι σε πλήρη ετοιμότητα. «Αγωνιζόμαστε να ολοκληρωθεί η επιχείρηση διάσωσης», τόνισε.

Ενωμένο ΠΑΣΟΚ ζητούν έξι βουλευτές του κόμματος από τον Γιώργο Παπανδρέου
Κοινή κάθοδο στις εκλογές και μετά συνέδριο στο οποίο θα συζητηθούν όλα τα θέματα συμπεριλαμβανομένου και του ζητήματος της ηγεσίας, ζήτησαν από τον Γιώργο Παπανδρέου έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας που ελήφθη τις τελευταίες ώρες, αποκάλυψε με δηλώσεις του ο Ανδρέας Λοβέρδος. «Είμαστε τώρα μπροστά σε εκλογές. Υπάρχει υποχρέωση σε όλους μας, παρ΄όλες τις πικρίες, τα προβλήματα ή και τη διαφορετικότητα εν μέρει των απόψεων μας, να είμαστε μαζί και να μην διασπαστούμε», δήλωσε ο κ. Λοβέρδος και ανέφερε ότι ο κ. Παπανδρέου άκουσε τους βουλευτές και επιφυλάχθηκε να απαντήσει.

«Η ενότητα για εμάς είναι επιβεβλημένη. Δώσαμε την ικμάδα των δυνάμεων μας, τέσσερα χρόνια, πέντε χρόνια. Προπηλακιζόμενοι. Με όλες τις δυσκολίες πάνω στις πλάτες μας. Για δύο χρόνια ολόκληρα μόνοι μας, χωρίς να μπαίνει κανένας κάτω από τη μπάρα. Μετά με άλλες πολιτικές δυνάμεις» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος και πρόσθεσε: «η συζήτηση ήταν ειλικρινής ήταν πρωτοβουλία των τελευταίων ωρών. Ενότητα, κοινή παρουσία στις εκλογές, κοινά επιχειρήματα και μετά από τις εκλογές συνέδριο με όλα τα θέματα ανοιχτά από την ηγεσία μέχρι τις θέσεις, ήταν αυτό που ζήτησαν οι βουλευτές.

Ως προς το αποτέλεσμα της σημερινής άκαρπης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Λοβέρδος είπε πως η Δημοκρατία θα μιλήσει στις 25 Ιανουαρίου και ευχήθηκε να μιλήσει για το συμφέρον της χώρας «η οποία πρέπει να σταθεί όρθια και να μην οδηγηθεί στα βράχια».

Ανοικτή επιστολή του Κώστα Σκανδαλίδη
Έκκληση για ενότητα απηύθυνε προς τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, με «ανοικτή επιστολή- έκκλησή» του. «Δεν πρέπει να σε τυφλώσει καμία σκοπιμότητα της στιγμής», «δεν σου αξίζει αντί τη δικαίωση που σου οφείλει η ιστορία να εισπράξεις την ηχηρή αποδοκιμασία της και την οριστική καταδίκη της», αναφέρει ο κ. Σκανδαλίδης στην επιστολή του, μεταξύ άλλων.

Ολόκληρη η ανοικτή επιστολή του κ. Σκανδαλίδη:

«Αγαπητέ Γιώργο,

Σου μιλώ με την αγωνία ενός ανθρώπου που πάντοτε προσπαθούσε να ενώνει τα διεστώτα στην παράταξή μας. Oι ηγεσίες υπάρχουν για να υπηρετούν την παράταξη, και η παράταξη για να υπηρετεί το συμφέρον του λαού και του τόπου. Η παράταξη σε ανέδειξε και σε μετέτρεψε από φορέα ενός ιστορικού ονόματος σε ηγέτη της. Και εσύ στην κρίσιμη στιγμή σήκωσες ιστορικά ένα βάρος δυσβάστακτο χωρίς να λυγίσεις. Αυτό οφείλει να σου το αναγνωρίσει η ιστορία. Επειδή, όμως, «τα έσχατα τιμούν τα πρώτα» δεν πρέπει να σε τυφλώσει καμία σκοπιμότητα της στιγμής. Δεν σου αξίζει αντί τη δικαίωση που σου οφείλει η ιστορία να εισπράξεις την ηχηρή αποδοκιμασία της και την οριστική καταδίκη της.
Κώστας Σκανδαλίδης»

Παρέμβαση Λαλιώτη κατά της δημιουργίας κόμματος από τον Γ. Παπανδρέου
Κατά της δημιουργίας κόμματος από το Γιώργο Παπανδρέου, χωρίς να το αναφέρει ευθέως, αλλά να το υπονοεί σαφώς, τάσσεται με δήλωσή του ο Κώστας Λαλιώτης. Και υποστηρίζει ότι κάθε απόφαση που οδηγεί σε διάσπαση, την οποία χαρακτηρίζει «ολέθριο λάθος», έχει ως συνέπεια έναν «παρατεταμένο εσωκομματικό εμφύλιο».

«Όλοι έχουμε χρέος, ιστορικό και πολιτικό, σε αυτή την κρίσιμη καμπή για την χώρα, την κοινωνία και τη δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, να διαφυλάξουμε την συνοχή και την ενότητα του ΠΑΣΟΚ και να διαμορφώσουμε μια αυτόνομη στρατηγική ώστε να μην είναι προσάρτημα κανενός. Κάθε επιλογή και κάθε απόφαση, που οδηγεί στη διάσπαση είναι ένα ολέθριο λάθος και μετά έπονται ένας παρατεταμένος εσωκομματικός “εμφύλιος” και μύρια, μοιραία λάθη», αναφέρει η δήλωση του κ. Λαλιώτη.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, ο κ. Λαλιώτης επικοινώνησε τις προηγούμενες ημέρες με τον κ. Παπανδρέου, στον οποίο εξέφρασε τη διαφωνία του με την ίδρυση κόμματος από τον πρώην πρωθυπουργό.

Πάγκαλος: Να πειστεί ο Παπανδρέου να συμμετάσχει στις εκλογές με τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ
«Υπάρχουν σοβαρές κινήσεις για να βρεθεί μια μεθόδευση συνεννόησης. Υπάρχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν δει και τους δύο (σσ Παπανδρέου, Βενιζέλο), και μια πρόταση – που εγώ βρίσκω λογική – είναι να δεχθεί ο κ. Παπανδρέου να συμμετάσχει στους συνδυασμούς, υπό τον κ. Βενιζέλο, του ΠΑΣΟΚ, σε όποια εκλογική περιφέρεια θέλει- και να υπάρχει συνένωση και να μετάσχουν και όλα τα στελέχη του στους συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ. Και όλη η προσπάθεια, η προεκλογική εκστρατεία, η επικύρωση των συνδυασμών, τα οικονομικά, να επιτηρούνται από μια “τρόικα”, όπου θα είναι ο Βενιζέλος, ο Παπανδρέου και κάποιος τρίτος», δήλωσε στο ραδιοσταθμό “Βήμα FM” ο Θεόδωρος Πάγκαλος, αναφερόμενος στις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, και είπε πως ο ίδιος «είμαι πρόθυμος να μεσολαβήσω, και μέχρι ενός σημείου έχω κάνει κάποιες κινήσεις».

«Δεν βλέπω αποτέλεσμα, όμως. Και είναι κακό αυτό, διότι εξαντλούνται και τα τελευταία περιθώρια που και ο ένας και ο άλλος μπορούν να δείξουν κάποια ευαισθησία απέναντι στη διάθεση του χώρου, που είναι η ενότητα και η συνεργασία» προσέθεσε ο κ. Πάγκαλος και σημείωσε:

«Ο κ. Βενιζέλος έχει την έννοια του μεγάλου “σφραγιδοκράτορα”. Έχει τα τυπικά στοιχεία στα χέρια του και έχει δίκιο σε αυτά που λέει- και σου λέει “τώρα, να μοιράσω εγώ την εξουσία μου με τον Παπανδρέου, που ξαφνικά του ήρθε να ξανακατέβει στην πολιτική ζωή της χώρας, επειδή εξάντλησε τον κύκλο των διαλέξεών του;”.

Το θέμα είναι, όμως, ότι αν το ΠΑΣΟΚ πάρει ένα ποσοστό σαν αυτό που δίνουν οι δημοσκοπήσεις, τότε ο κ. Βενιζέλος τελείωσε και μαζί του τελείωσε και το ΠΑΣΟΚ, είτε υπάρχει ο Παπανδρέου είτε όχι.

Μήπως θα ήταν, λοιπόν, μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούμε αυτή τη δυνατότητα που δίνει η πολιτική, όπου ένα και ένα δεν κάνουν δύο αλλά τρία; Η λεγόμενη πλειοψηφική δυναμική και να επιτύχουμε την προσωρινή –έστω- ένωση των διαφόρων αρχηγών και αξιωματούχων, για να δοθεί στον κόσμο η εντύπωση ότι υπάρχει μια ενότητα και να αγωνιστούν για τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από αυτή την ενότητα ουσιαστικά».

Παρακολουθείστε LIVE στο FortuneGreece.com όλες τις πολιτικές εξελίξεις