Βενιζέλος: Προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας οι θαλάσσιες ζώνες

Βενιζέλος: Προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας οι θαλάσσιες ζώνες

Να χαρακτηριστεί χρονιά «Μεσογειακού έτους» το 2014, επιδιώκουν Ελλάδα και Ιταλία.

Οι θαλάσσιες ζώνες αποτελούν κεντρική προτεραιότητα της προσεχούς ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε., υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σήμερα κατά την παρουσίαση, στο Υπουργείο Εξωτερικών, του βιβλίου τού πρώην υφυπουργού Εξωτερικών Χρήστου Ροζάκη «Η αποκλειστική οικονομική ζώνη και το διεθνές δίκαιο».

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, συμφώνησε με την ιταλική κυβέρνηση, που ασκεί την Προεδρία της Ε.Ε. μετά την Ελλάδα, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014, να αποτελέσει η επόμενη χρονιά «μεσογειακό έτος», με έμφαση στις ολοκληρωμένες θαλάσσιες πολιτικές, σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες της Επιτροπής για την ανάδειξη των θαλάσσιων και μεσογειακών πτυχών των ευρωπαϊκών πολιτικών.

Διαβάστε ακόμη: Βενιζέλος: «Κανείς δεν πρέπει να βιάζεται»

Το πιο σημαντικό γεγονός και μάλιστα για τα τελευταία σαράντα χρόνια, είναι η έναρξη πραγματικών ερευνών για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, αλλά και η ψήφιση του νόμου 4001/2011, με τον οποίο προσδιορίστηκαν τα απώτερα εξωτερικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, υποκείμενα βέβαια σε τελική συμφωνία με τους γείτονες, τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Οι θαλάσσιες ζώνες και η ενεργειακή πολιτική είναι κεντρική προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο οποίος τόνισε ότι συνδέεται όχι μόνο με τα κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά και την επιδίωξη της ανάπτυξης. Προσέθεσε δε ότι οι γύροι των ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών έχουν τώρα διευρυνθεί και αφορούν όλες τις θαλάσσιες ζώνες και την Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία: Αλέξανδρος Μπελτές