Βενιζέλος: Θα στηρίξουμε την πρόταση εξεταστικής για τα Μνημόνια

Βενιζέλος: Θα στηρίξουμε την πρόταση εξεταστικής για τα Μνημόνια

«Δεν γίνεται σκληρή διαπραγμάτευση αλλά επικοινωνιακή πολιτική».

Για την πορεία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους και την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια, μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Ο κ. Τσίπρας είναι προφανές ότι έχει κάνει συμφωνία ασυλίας με ένα μέρος της ελληνικής δεξιάς, ένα μέρος της είναι οι ΑΝΕΛ και ο Κώστας Καραμανλής. Πιστεύω πως υπάρχει προσπάθεια προστασίας του κ. Καραμανλή και της κυβέρνησής του (…)ο κ. Τσίπρας θέλει να κάνει «ηγεμονική» διείσδυση στον χώρο της συντηρητικής παράταξης, όπως κάνει και στον χώρο της «παλαιοπασοκικής» αντίληψης», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος και προσέθεσε:

«Γιατί αποφασίστηκε η κατάθεση πρότασης για εξεταστική από τον ΣΥΡΙΖΑ μία ημέρα αφότου ο πρωθυπουργός ζήτησε συστράτευση της αντιπολίτευσης; Είναι πολιτική πρόκληση το ότι δεν περιλαμβάνεται η περίοδος πριν από το 2009, δηλαδή τα αίτια της κρίσης. Το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την πρόταση γιατί θέλει ένα βήμα για να γίνει ένας σοβαρός διάλογος για να καταγραφεί ιστορικά η προσπάθεια και όλος ο αγώνας μας, γιατί προσφέραμε την αποφυγή της απόλυτης καταστροφής. Θέλω συζήτηση έντιμη και ιστορική για την κρίση, όχι για το Μνημόνιο ξαφνικά, χωρίς να έχει χρονικό όριο η διερεύνηση αλλά να εκτείνεται και πέραν των πρόσφατων εκλογών, γιατί βαδίζουμε πλησίστιοι στο Μνημόνιο 3», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«ο κ. Τσίπρας δεν ενημέρωσε για τίποτα (…) οι «κόκκινες» γραμμές που ανέφερε ο κ. Τσίπρας ήταν αυτές του ΠΑΣΟΚ. Δεν προχώρησε από το σημείο που είχε αφήσει τη διαπραγμάτευση η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά τα κατέστρεψε όλα ως πλαίσιο, δημιούργησε καχυποψία, ξανακρεμαστήκαμε στα μανταλάκια, υποβαθμίστηκε η χώρα και βγάλαμε τα μάτια μας και μένουμε στο ισχύον Μνημόνιο, αγωνιζόμαστε να πάρουμε δόση. Η προοπτική είναι ένα νέο μνημόνιο με την ονομασία «αναπτυξιακή συμφωνία» (…)δεν γίνεται σκληρή διαπραγμάτευση αλλά επικοινωνιακή πολιτική. Η κυβέρνηση διαμορφώνει την πολιτική αυτοσχεδιάζοντας, κάθε εβδομάδα έχουν μια άλλη λίστα, μια άλλη ιδέα».