Βενζίνη – «φωτιά»: Έσπασε το φράγμα των 2 ευρώ στα νησιά

Βενζίνη – «φωτιά»: Έσπασε το φράγμα των 2 ευρώ στα νησιά

Στην Ελλάδα έχουμε την… 7η ακριβότερη βενζίνη παγκοσμίως.

Στη τρίτη θέση πανευρωπαϊκά, και στην έβδομη θέση σε όλο τον κόσμο με την ακριβότερη βενζίνη, φιγουράρει η Ελλάδα στην παγκόσμια λίστα της «GlobalPetrolPrices», ξεπερνώντας χώρες με πολλαπλάσια αγοραστική δύναμη.

Όπως δείχνει η έρευνα, η πιο ακριβή χώρα ανάμεσα σε συνολικά 166, είναι το Χονγκ Κονγκ με μέση τιμή βενζίνης 1,81 ευρώ. Ακολουθούν η Ισλανδία (1,80), η Νορβηγία (1,74), η Ολλανδία (1,67), η Δανία (1,65), το Μονακό (1,64), και στην έβδομη θέση βρίσκουμε την Ελλάδα, με 1,63 ευρώ.


Ήδη η αμόλυβδη βενζίνη στην Ελλάδα έχει «σκαρφαλώσει» στα νησιά στα 2 ευρώ το λίτρο. Στην Αττική η μέση τιμή πώλησης διαμορφώνεται στα 1,642 ευρώ ανά λίτρο και το ντίζελ κίνησης στο 1,414 ευρώ ανά λίτρο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η μέση τιμή της αμόλυβδης στην επικράτεια διαμορφώνεται στα 1,638 ευρώ/λίτρο έναντι 1,565 ευρώ/ λίτρο πριν από ένα μήνα, ενώ ανάλογη είναι η αύξηση και στο πετρέλαιο κίνησης (1,410 ευρώ από 1,339 ευρώ/λίτρο). Το πρόβλημα είναι ότι ειδικά στις Κυκλάδες η μέση τιμή φτάνει στα 1,863 ευρώ, δηλαδή περίπου 23 λεπτά ακριβότερα, όταν σε άλλα νησιά του Αιγαίου η τιμή διαμορφώνεται κάτω από το 1,70 ευρώ/ λίτρο.

Το δεύτερο αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμα και μεταξύ των Κυκλάδων καταγράφονται μεγάλες διαφορές τιμών και είναι ενδεικτικό ότι ενώ στη Σίκινο και στην Αμοργό η τιμή της αμόλυβδης κινείται στα επίπεδα των 2 ευρώ/ λίτρο, στην Τήνο και στη Σύρο βρίσκει κανείς βενζίνη ως και 25 λεπτά φτηνότερα.

Έκληση για μείωση των ειδικών φόρων στα καύσιμα καθώς σε διαφορετική περίπτωση η τιμή της βενζίνης θα φτάσει και τα 2,5 ευρώ απηύθυνε μέσω του ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) Γιώργος Ασμάτογλου.

«Να μειωθούν οι ειδικό φόροι αλλιώς να αφήσουμε τη βενζίνη να φτάσει στα 2,5 ευρώ» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «θεωρούμε σίγουρα ότι θα έχουμε υψηλότερες τιμές».

Όσον αφορά την αύξηση ειδικά στα νησιά, όπου ήδη η αμόλυβδη έσπασε το φράγμα των 2 ευρώ το λίτρο, ο κ. Ασμάτογλου το απέδωσε και στην αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ «γιατί η βενζίνη επιβαρύνεται και με τα μεταφορικά».

Ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ εξήγησε ότι πέρσι τέτοια περίοδο η τιμή του πετρελαίου ήταν 49 ευρώ το βαρέλι και τώρα έχει φτάσει τα 80 ευρώ εκτιμώντας ότι «και λίγα πληρώνουμε γιατί θα δούμε και μεγαλύτερες αυξήσεις επειδή μας ανησυχεί η κατάσταση στο Ιράν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ωστόσο, «δεν υπάρχει αισχροκέρδεια σε βάρος του καταναλωτή. Ο κάθε πρατηριούχος επειδή θέλει να είναι βιώσιμος θέλει να πουλήσει το προϊόν του το φτηνότερο δυνατόν» ζητώντας σε κάθε περίπτωση «να υπάρξει εξυγίανση της αγοράς και να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός».