Vera Gedroits: H Google τιμά με doodle την πρωτοπόρο Ρωσίδα χειρουργό καθηγήτρια και ποιήτρια

Vera Gedroits: H Google τιμά με doodle την πρωτοπόρο Ρωσίδα χειρουργό καθηγήτρια και ποιήτρια
Με το σημερινό doodle, η Google τιμά τη μνήμη της πρωτοπόρου Ρωσίδας χειρουργού, καθηγήτριας, ποιήτριας και συγγραφέως Vera Gedroitz (Βέρα Γκεντρόιτς), με αφορμή τα 151α γενέθλιά της.

Με το σημερινό doodle, η Google τιμά τη μνήμη της Ρωσίδας χειρουργού, καθηγήτριας, ποιήτριας και συγγραφέως Vera Gedroitz (Βέρα Γκεντρόιτς), επί τη ευκαιρία των 151ων γενεθλίων της. Η Δρ. Γκεντρόιτς θεωρείται η πρώτη γυναίκα στρατιωτική χειρουργός της Ρωσίας και μια από τις πρώτες γυναίκες καθηγήτριες χειρουργικής στον κόσμο, που έσωσε αμέτρητες ζωές με τις επεμβάσεις της και τις καινοτομίες της στον τομέα της ιατρικής του πολέμου.

Όταν ξέσπασε ο Ρωσο-Ιαπωνικός Πόλεμος το 1904, η Δρ. Γκεντρόιτς, με καταγωγή από το Κίεβο και μια εξέχουσα λιθουανική οικογένεια με βασιλικές ρίζες, εργάστηκε ως εθελόντρια χειρουργός σε νοσοκομειακό τρένο του Ρωσικού Ερυθρού Σταυρού. Υπό την διαρκή απειλή των εχθρικών πυρών, πραγματοποίησε πολύπλοκες επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα με τέτοια επιτυχία ώστε οι χειρουργικές τεχνικές της υιοθετήθηκαν ως πρότυπο από τη ρωσική κυβέρνηση. Αργότερα, εργάστηκε ως χειρουργός για τη βασιλική οικογένεια της Ρωσίας.

Ως συγγραφέας, κυκλοφόρησε συλλογές ποιημάτων και μη μυθοπλαστικά έργα, συμπεριλαμβανομένων των απομνημονευμάτων της με τίτλο «Ζωή».

Το 1930, κατά την διάρκεια διωγμών του Στάλιν στην Σοβιετική τότε Ουκρανία, η Βέρα Γκεντρόιτς εκδιώχτηκε από το πανεπιστήμιο και τον Μάρτιο του 1932, έχοντας προσβληθεί από καρκίνο της μήτρας, άφησε την τελευταία της πνοή στο Κίεβο σε ηλικία 61 ετών, σύμφωνα με το Sansimera.gr.

Πηγή: NEWS247.gr