Βερολίνο: «Για εμάς η απόφαση του Eurogroup είναι σαφής»

«Κατά τη γερμανική ανάγνωση της απόφασης του Eurogroup δεν υπάρχουν ασάφειες» δήλωσε ο Γέγκερ.

Στο πνεύμα των χθεσινών σκληρών δηλώσεων Σόιμπλε αναφορικά με το ελληνικό χρέος και την ελληνική κυβέρνηση κινήθηκε χθες και ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο καθιερωμένο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Δευτέρας για την αποπληρωμή των δόσεων προς την ΕΚΤ, ο Μάρτιν Γέγκερ επισήμανε ότι κατά τη γερμανική «ανάγνωση» της απόφασης του Eurogroup δεν υπάρχουν «αμφισημίες».

Ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άλλωστε είχε προειδοποιήσει το βράδυ της Κυριακής από τη γερμανική τηλεόραση τον Έλληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί έγκαιρα στις υποχρεώσεις της θα έχει να αντιμετωπίσει πιστωτικό γεγονός (default). Αυτό θα σήμαινε ότι οι δανειστές θα αποκτούσαν το δικαίωμα να ακυρώσουν τα συμβόλαια πίστωσης.

Γέγκερ: «Θα τηρήσουμε τους κανόνες του παιχνιδιού»

Χωρίς να τον κατονομάσει ο κ. Γέγκερ αναφέρθηκε και στην κριτική που άσκησε το Σαββατοκύριακο ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Ισπανία και τη Πορτογαλία. Ο Μάρτιν Γέγκερ αν και επέμεινε στο ότι «δεν θα πρέπει να αναμιγνυόμαστε στις υποθέσεις των κυβερνήσεων των εταίρων μας», χαρακτήρισε την κριτική Τσίπρα ως ένα «ασυνήθιστο φάουλ» σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Τόσο ως προς την Ισπανία όσο και ως προς την Πορτογαλία υπάρχει «μεγάλη αναγνώριση» για όλα όσα έχουν πετύχει μέχρι τώρα ακολουθώντας το δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Αναφορικά με την Ελλάδα ο κ. Γέγκερ σημείωσε ότι τις «τελευταίες εβδομάδες χάθηκε πολύ εμπιστοσύνη» και ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα από το να επικαλεστούμε αυστηρά αυτά που έχουν διατυπωθεί γραπτώς». Όπως πρόσθεσε ακόμη, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών θα φροντίζει ώστε να εφαρμόζεται κάθε φορά και σε κάθε στάδιο η απόφαση του Eurogroup. «Εμείς θα τηρήσουμε τους κανόνες του παιχνιδιού», διευκρίνισε ο κ. Γέγκερ.

Mέρκελ: «Επιθυμώ για την Ελλάδα ένα καλό μέλλον στην Ευρωζώνη»

Στην Ελλάδα αναφέρθηκε και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Μιλώντας τη Δευτέρα σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο Βερολίνο η καγκελάριος εκφράστηκε υπέρ ενός τρίτου δανειακού πακέτου για την Ελλάδα.

Κατά την εκτίμηση της οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει δίνουν στη νέα ελληνική κυβέρνηση τη δυνατότητα να ολοκληρώσει το τρέχoν πρόγραμμα. «Σε αυτή τη βάση» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος «επιθυμώ για την Ελλάδα ένα καλό μέλλον στην Ευρωζώνη». Το ζητούμενο όμως τώρα είναι η εξειδίκευση των ελληνικών μεταρρυθμιστικών προτάσεων.

Στην ομιλία της η καγκελάριος υπογράμμισε ακόμη ότι θα χρειαστεί «αντοχή» για να ξεπεραστεί την κρίση. Τόνισε την αναγκαιότητα επιπρόσθετων μεταρρυθμίσεων εκφράζοντας, τέλος, την πεποίθηση ότι δημοσιονομική εξυγίανση και οικονομική ανάπτυξη δεν αποτελούν έννοιες αντιφατικές.

Πηγή: Deutsche Welle