Βεστάγκερ: Το κορωνο-ομόλογο δεν πρέπει να είναι ταμπού

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Στην παρούσα κατάσταση, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε χωρίς εξαίρεση. Χρειαζόμαστε λύσεις», σημείωσε η Επίτροπος Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ και  Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητά με συνέντευξή της στο Δίκτυο Συντακτών της Γερμανίας (Redaktionsnetzwerk Deutschland) να χρησιμοποιηθούν όλα τα δημοσιονομικά εργαλεία χωρίς ταμπού για να αντιμετωπισθεί η κρίση του κορωνοϊού

Πιο συγκεκριμένα, στο ερώτημα εάν πρέπει να εκδοθούν ομόλογα κορωνοϊού η Βεστάγκερ απάντησε: «Δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος να εξαντλούμαστε σε συζητήσεις για μεμονωμένα μέτρα. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο να περιπέσουμε σε παλιά είδη επιχειρηματολογίας που δεν βοηθούν στην κρίση του κορωνοϊού. Στην παρούσα κατάσταση, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε χωρίς εξαίρεση. Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν ταμπού. Χρειαζόμαστε λύσεις».

Η Ευρωπαία επίτροπος ρωτήθηκε επίσης για το θέμα ενός νέου σχεδίου Μάρσαλ για την Ευρώπη και απάντησε: «Δεν θα ήθελα να μιλώ για σχέδιο Μάρσαλ. Η Ευρώπη δεν είναι κατεστραμμένη όπως ήταν στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθούμε να διαθέτουμε εξαιρετικά εκπαιδευμένους ανθρώπους, μια αξιοθαύμαστη τεχνολογία και εξαιρετική βιομηχανική υποδομή. Θα πρέπει μάλλον να σκεφτούμε πώς μπορούμε να κινητοποιήσουμε αρκετά κονδύλια για να βγούμε γρήγορα από την κρίση.  Προτιμώ να το θέσω έτσι: Η οικονομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε ένα είδος χειμερίας νάρκης. Πρέπει τώρα να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι να μπορέσουν να ξαναρχίσουν να εργάζονται όταν τελειώσουν οι ψυχρές  ημέρες».