ΒΕΘ προς Σταϊκούρα: Ενισχύστε την επιχειρηματικότητα

ΒΕΘ προς Σταϊκούρα: Ενισχύστε την επιχειρηματικότητα
Φωτογραφία αρχείου (27/9/2016) του νέου υπουργού Οικονομικών,Χρήστου Σταϊκούρα, Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019. Ανακοινώθηκε σήμερα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα η νέα σύνθεση της κυβέρνησης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Η ύπαρξη ενός δικαιότερου φορολογικού συστήματος, για το οποίο το ΒΕΘ, έχει κατ' επανάληψη κατεθέσει προτάσεις μπορεί να συνδράμει στην οικονομική ανάπτυξη» σημείωσε ο πρόεδρος του ΒΕΘ κατά την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών.

Την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, την αποκατάσταση ομαλών συνθηκών χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα, και το σχεδιασμό για προσέλκυση επενδύσεων ζήτησε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, με τον οποίο συναντήθηκε σήμερα το πρωί.

Ο κ. Σταϊκούρας επισκέφτηκε το επιμελητήριο στο πλαίσιο των συναντήσεων του με παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, ενόψει της 84ης ΔΕΘ.

Ο υπουργός Οικονομικών συνοδευόταν από τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο, τον υφυπουργό Οικονομικών αρμόδιο για τη δημοσιονομική πολιτική Θόδωρο Σκυλακάκη, τον γενικό γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Χρήστο Τριαντόπουλο και τον ειδικό γραμματέα για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, Φώτη Κουρμούση.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο α΄αντιπρόεδρος του ΒΕΘ Δημήτρης Βαργιάμης, ο οικονομικός επόπτης του επιμελητηρίου Τάσος Λυκάρτσης και ο αναπληρωτής πρόεδρος του τμήματος βιοτεχνών του ΒΕΘ Χρήστος Μαρμαρινός.

«Η ύπαρξη ενός δικαιότερου φορολογικού συστήματος, για το οποίο το ΒΕΘ, έχει κατ΄ επανάληψη κατεθέσει προτάσεις μπορεί να συνδράμει στην οικονομική ανάπτυξη» σημείωσε ο πρόεδρος του ΒΕΘ επισημαίνοντας πως απαιτείται:

– η υιοθέτηση ενιαίου συντελεστή φορολόγησης για τα φυσικά πρόσωπα της τάξης του 20%-25% που θα εφαρμόζεται, με ορισμένες εξαιρέσεις, στο σύνολο των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων, ανεξάρτητα από την πηγή τους.

– η σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή έως 15%, προκειμένου να καταστεί το ελληνικό φορολογικό περιβάλλον πιο ευνοϊκό για τις επιχειρήσεις και την προσέλκυση επενδύσεων.

-μείωση του υφιστάμενου κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από 24% σε 20% και σταδιακή περαιτέρω μείωσή του έως 15%, μέτρο που θα συμβάλει και στη μείωση της φοροδιαφυγής, καθώς και η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ με συγκεκριμένες εξαιρέσεις εφαρμογής μειωμένου συντελεστή σε κατηγορίες αγαθών ή υπηρεσιών με άμεσο κοινωνικό αντίκτυπο, όπως η υγεία και η παιδεία.

-πληρωμή από τον πελάτη απευθείας του ΦΠΑ, προκειμένου να καταχωρείται άμεσα και να μην είναι αναγκασμένος ο επιχειρηματίας να κάνει τον ενδιάμεσο για να τον αποδώσει στο κράτος.

-λήψη μέτρων ώστε να σταματήσει η αιμορραγία που προκύπτει στα δημόσια έσοδα και παράλληλα εντείνει τον ανταγωνισμό, όταν επιχειρήσεις από κοντινές με την Ελλάδα χώρες φέρνουν στη χώρα μας αμφιβόλου προελεύσεως και ποιότητας προϊόντα χωρίς τα απαραίτητα παραστατικά.

Αναφερόμενος ο κ. Καπνοπώλης στο τραπεζικό σύστημα υπογράμμισε πως «ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για την αγορά, αποτελεί η αποκατάσταση ομαλών συνθηκών χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα, με δραστικές λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο λόγος που τα χρέη συσσωρεύονται όλα αυτά τα χρόνια, είναι ότι οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες, στη συντριπτική τους πλειονότητα, αδυνατούν να πληρώσουν. Αδυνατούν, όχι εξαιτίας κακών πρακτικών, αλλά γιατί παλεύουν να επιβιώσουν σε μια οικονομία που συρρικνώθηκε κατά 25%».

Για το ζήτημα των επενδύσεων ο κ. Καπνοπώλης ανέφερε πως «είναι αδήριτη ανάγκη να εστιάσουμε στην προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και επενδύσεων από το εξωτερικό, να στηρίξουμε την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, να ενισχύσουμε τη διαφοροποίηση και το τεχνολογικό περιεχόμενο των προϊόντων και των υπηρεσιών μας, με σκοπό να αυξηθεί η αξία των ελληνικών εξαγωγών».

Στο πλαίσιο αυτό το ΒΕΘ προτείνει:

-τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) εντός των ελληνικών συνόρων ως ένα μέτρο άμεσης δράσης για την προσέλκυση ελληνικών και ξένων επενδύσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την τόνωση της τοπικής ανάπτυξης.

-τη δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων που αποτελεί μια καθιερωμένη πρακτική διεθνώς, για την προσέλκυση επενδύσεων και τη στήριξη της βιομηχανικής παραγωγής και του εμπορίου.

-Χαμηλότερη φορολόγηση για τις νεοφυείς επιχειρήσεις για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

«Μετά από μια δύσκολη δεκαετία, έχουμε την ευκαιρία να πάμε και πάλι μπροστά. Έχουμε την ευκαιρία να καλύψουμε το χαμένο έδαφος και – κυρίως – να διασφαλίσουμε ότι η χώρα μας δεν θα μπει ξανά σε παρόμοιες περιπέτειες στο μέλλον» σημείωσε ο πρόεδρος του ΒΕΘ υπογραμμίζοντας πως «οι επιχειρήσεις είναι αυτές που μπορούν και πρέπει να συνδάμουν στη νέα εποχή της ελληνικής οικονομίας, μετά την κρίση».