Βέτο στην τελική συμφωνία για το Brexit θα μπορούσε να ασκήσει η βρετανική βουλή

Βέτο στην τελική συμφωνία για το Brexit θα μπορούσε να ασκήσει η βρετανική βουλή
British Secretary of State for Exiting the European Union (Brexit Minister) David Davis arrives in Downing Street in London on March 15, 2017. Britain's Prime Minister Theresa May said Tuesday she would be given the power to start Brexit talks within days but declined to name a date for a process already disrupted by Scotland's independence bid. / AFP PHOTO / Ben STANSALL (Photo credit should read BEN STANSALL/AFP/Getty Images)

Ο Ντέιβιντ Ντέιβις στέλνει μήνυμα στις Βρυξέλλες να παρουσιάσουν εν καιρώ το προσχέδιο για τη συμφωνία που θα διευθετεί την εμπορική σχέση ΕΕ-Βρετανίας.

Ο υπουργός για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις προειδοποίησε σήμερα ότι το κοινοβούλιο θα μπορούσε να ασκήσει βέτο στην όποια τελική συμφωνία υπάρξει με την Ευρωπαϊκή Ένωση εκτός κι αν έχει μια «ουσιαστική» ιδέα του πώς θα μοιάζει η μελλοντική εμπορική σχέση των δύο πλευρών. Η Βρετανία σκοπεύει να διασφαλίσει μια ολοκληρωμένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση και θέλει αυτή να υπογραφεί σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την αποχώρησή της από την Ένωση τον Μάρτιο του 2019, αν και υπάρχει επιφυλακτικότητα για το πόσα μπορούν να συμφωνηθούν έως τότε.

Ο Ντέιβις δήλωσε ότι τα μέλη του Κοινοβουλίου θα επιμείνουν στο να έχουν «αρκετές λεπτομέρειες» πριν προσυπογράψουν την όποια συμφωνία διότι η Βρετανία θα πρέπει να καταβάλει περίπου 39 δισεκ. λίρες (55 δισεκ. δολάρια) στην ΕΕ για την τηρήσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς την Ένωση.

«Η συμφωνία αποχώρησης αφορά πληρωμές έως 39 δισεκ. λίρες, είναι πολλά χρήματα, και το κοινοβούλιο δεν αναμένεται να το προσυπογράψει αυτό εκτός κι αν μπορούμε να είμαστε πραγματικά ουσιώδεις ως προς το τι θα υπάρχει μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Ντέιβις σε εκδήλωση της Wall Street Journal στο Λονδίνο.

Το κοινοβούλιο της Βρετανίας θα ψηφίσει επί της επίσημης συνθήκης αποχώρησης αργότερα φέτος – που θα καλύπτει θέματα όπως ο λογαριασμός του διαζυγίου και τα δικαιώματα των πολιτών – σε ένα ενδεχομένως επίμαχο σημείο στη διαδικασία του Brexit.

 

Οι αντίπαλοι του Brexit έχουν δηλώσει ότι η καλύτερη πιθανότητα που έχουν για να ανατρέψουν το διαζύγιο με την ΕΕ είναι να εξασφαλίσουν αρκετή στήριξη στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου, τη Βουλή των Κοινοτήτων, για να μπλοκάρουν την όποια πιθανή συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση από τις Βρυξέλλες.

Ο Ντέιβις δήλωσε επίσης ότι ο τεράστιος τομέας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στη Βρετανία θα βγει σε μεγάλο βαθμό αλώβητος από το Brexit και θα υποστεί πολύ μικρότερες απώλειες θέσεων εργασίας σε σχέση με τους αρχικούς φόβους.

«Δεν πρόκειται να υπάρξει μαζική μετανάστευση, ο βασικός όγκος θα συνεχίσει να βρίσκεται εδώ», δήλωσε ο Ντέιβις. «Ο λόγος είναι ότι το Σίτι είναι το μεγαλύτερο και πιο πετυχημένο χρηματοπιστωτικό κέντρο στον κόσμο…δεν είναι μόνο η Ευρώπη, αφορά το μεγαλύτερο όγκο των δεξιοτήτων, το επιχειρηματικό περιβάλλον εδώ, αφορά την αξιοπιστία της φορολογικής νομοθεσίας».