Βγήκαν ξανά τα τεφτέρια: Πώς ο βερεσές ξαναγράφει την καθημερινότητα στα ελληνικά μαγαζιά
- 01/09/2025, 19:30
- SHARE

Η φράση «Περάστε την πρώτη του μηνός» που έχει γίνει γνωστή από την παλιά ελληνική ταινία με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και την Άννα Φόνσου είναι συχνή και στις μέρες μας σε πολλά μαγαζιά, με τους ιδιοκτήτες να έχουν βγάλει και πάλι τα τεφτέρια σημειώνοντας τα χρέη των πελατών, που αναγκάζονται να πληρώνουν βερεσέ.
Σε πολλά μπακάλικα, φούρνους, περίπτερα αλλά και συνοικιακά καταστήματα τα τεφτέρια είναι πολύ συχνό φαινόμενο, με τη φράση «Γράψε τα» να ακούγεται πολύ από πελάτες, οι οποίοι μην μπορώντας να ανταποκριθούν στα έξοδα της καθημερινότητας και τους υπέρογκους λογαριασμούς αναγκάζονται να ζητούν από τους εμπόρους να σημειώνουν τα χρέη τους, τα οποία φροντίζουν να εξοφλούν όταν καταβάλλεται ο μισθός ή σε κάθε περίπτωση στο τέλος ή στην… πρώτη του μηνός.
«Γράφω, σβήνω, γράφω, σβήνω, το ένα τετράδιο το έχω τελειώσει», λέει μία ιδιοκτήτρια μικρής επιχείρησης σε γειτονιά της Αθήνας, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Όπως λέει, σημειώνει με ονόματα τα χρέη των πελατών, που ζητούν πίστωση χρόνου, ενώ όπως αναφέρει στο δικό της κατάστημα είναι τουλάχιστον 6 οι οικογένειες που «ψωνίζουν καθημερινά βερεσέ και έρχονται και εξοφλούν αλλά μετά, την επόμενη μέρα πάλι έρχονται και ψωνίζουν και τα γράφω».
Ο βερεσές δυστυχώς ζει και βασιλεύει, με τις εικόνες να θυμίζουν άλλες εποχές, όμως για πολλούς αποτελούν τη μόνη λύση, προκειμένου να βγει ο μήνας.
Από μπακάλικα, φούρνους, περίπτερα και κρεοπωλεία, μέχρι και συνοικιακά καταστήματα τα τετράδια γεμίζουν με ονόματα πελατών που χρωστάνε και πληρώνουν στο τέλος κάθε μήνα.
Οι χαμηλοί μισθόι, η ακρίβεια αλλά και οι συντάξεις που δεν φτάνουν, όπως λένε πολλοί πολίτες δυσκολεύουν την κατάσταση και αναγκάζουν αρκετούς καταναλωτές να καταφεύγουν στα ελεγχόμενα χρέη.
Όπως αναφέρει και το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, το τεφτέρι επιβαρύνει και την επιχείρηση, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που τα μαγαζιά που δέχονται το βερεσέ μπαίνουν μέσα, αναγκαστικά. «Αυτός που θα βγάλει το τεφτέρι σίγουρα θα μπει μέσα, κι εγώ έχω βάλει – όχι εσκεμμένα – αλλά έχω βάλει μέσα επιχείρηση. Όταν το πορτοφόλι αδειάζει γρήγορα, το τεφτέρι παραμένει ανοιχτό».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: